EXCLUSIV Elena Calistru prezintă pe larg consultările cu Iohannis privind referendumul pentru justiție. Semnalul de alarmă tras de liderul Funky Citizens


EXCLUSIV Elena Calistru prezintă pe larg consultările cu Iohannis privind referendumul pentru justiție. Semnalul de alarmă tras de liderul Funky Citizens

Societatea civilă s-a întâlnit marți, 26 martie, cu președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta pe tema referendumului pentru justiție. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura marți cu liderul Funky Citizens, prezent la consultări, Elena Calistru. Concret, întrebată cum au decurs consultările, care a fost poziția societății civile și ce asigurări a oferit președintele, Elena Calistru a subliniat că referendumul pentru justiție va avea loc pe 26 mai, fapt confirmat de Klaus Iohannis, dar mai există semne de întrebare privind riscurile organizării acestuia.

Unul din mesajele esențiale transmise de Elena Calistru este cel conform căruia românii trebuie să înțeleagă că există riscul major ca referendumul pentru justiție să nu aibă un impact major, să nu producă schimbări mari peste noapte. 

"În primul rând, președintele ne-a anunțat că este hotărât să facă referendumul, că își asumă această responsabilitate chiar dacă vine la pachet cu riscuri. Societatea civilă a avut și unele rețineri în privința riscurilor care țin în primul rând de partea tehnică, adică în privința legislației întrucât există discuția dacă pe 26 mai la vot vor fi secții de votare comune sau separate. De asemenea, au fost discuții despre dacă este bine să vorbim despre independența justiției în cadrul unui referendum, dacă nu cumva asta ar presupune inclusiv un risc, întrucât dacă nu s-ar face cvorumul ar însemna că oamenilor nu le pasă despre independența justiției

Cu toate acestea, în principiu, majoritatea a agreat că un referendum este necesar pentru că societatea cere acest lucru. În ceea ce mă privește, eu am spus că am unele rețineri, dar discutând cu oamenii din jurul nostru majoritatea dintre ei așteaptă de mult acest referendum. 

Totodată, va fi o provocare majoră să nu creăm oamenilor așteptări prea mari. Eu cred, și aici este și rolul nostru ca societate civilă, dar și rolul vostru ca presă, să educăm oamenii că acest referendum nu va fi o soluție miraculoasă și că nu vor exista schimbări majore peste noapte. Cel mult putem da un mesaj în acest moment, iar dacă este să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat cu ultimele referendumuri există un risc real ca el să nu fie luat în calcul", a spus liderul Funky Citizens.

Astfel, chestionată dacă referendumul pentru justiție va avea mai degrabă un mesaj politic și nu un impact juridic, Elena Calistru a evidențiat că până la finalul anului 2020 avem un Parlament girat de actuala putere, iar astfel oamenii trebuie să înțeleagă că se pot aștepta ca referendumul să fie cât se poate de minimalizat ca impact.

"Depinde de Parlament. Parlamentul va rămâne același până una alta. De aceea spun că oamenii trebuie să fie foarte conștienți de tot ceea ce presupune acest fapt. Nu vreau să vindem oamenilor iluzii. Cumva încurajarea mea către voi este să explicăm oamenilor aceste lucruri pentru că sunt foarte importante", a adăugat exponentul societății civile.

Totodată, chestionată dacă referendumul va întruni sau nu cvorumul pentru a fi valid, Elena Calistru a atras atenția că depinde foarte mult de felul în care Guvernul îl organizează, căci poate pune bețe în roate.

"Depinde foarte mult de felul în care Guvernul va organiza referendumul. Depinde dacă va face acea centralizare, una care permite o prezență bună la vot sau dacă va pune bețe în roate. Bețe în roate se pot pune, de la interpretarea că ar trebui să existe secții separate pentru referendum și alegerile europarlamentare, inclusiv să ne gândim că deși referendumul precedent a fost organizat pe perioada a 2 zile, cel pe justiție probabil nu va fi", a conchis Elena Calistru în exclusivitate pentru Podul.ro. 

Pe aceeași temă, Elena Calistru a publicat un text pe Facebook în care expune pe larg cum s-au desfășurat consultările și care sunt concluziile ei privind referendumul pentru justiție:

"M-am așezat în sfârșit la taste și vă pot povesti tuturor cum a fost la consultarea cu Președintele pe tema referendumului.

Am această datorie față de voi pentru că în aceste zile am primit foarte multe mesaje și am tras niște concluzii. Pe parte din ele am apucat să le și spun.

Primul lucru care m-a surprins este că Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate (justiție, anticorupție). Ne-a spus că deși acestea sunt cele mai vizibile, i se pare că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii.

Apoi, discuțiile au fost mai echilibrate decât ar părea (poate și pentru că nu toată lumea care a participat s-a oprit la declarații după). S-au ridicat teme multe și dileme, dar și (în principal) încurajări la acțiune:
- S-a vorbit despre pericolul de neîndeplinire a cvorumului sau despre faptul că nu e încă destul de clar dacă vom avea secții separate pentru referendum și pentru alegeri
- S-a vorbit și despre oportunitatea organizării unui referendum deodată cu alegerile europarlamentare (inclusiv din perspectiva confuzării oamenilor sau a îngropării temelor de politică europeană)
- S-a vorbit și despre pericolul unui referendum care nu ar rezolva neapărat multe probleme pentru că Parlamentul a mai ignorat voința cetățenilor, dar și pentru că o ne-validare ar putea fi interpretată tendențios
- S-au pus pe masă mai multe variante de teme (nu neapărat de întrebări concrete, pe acestea Președintele le-a solicitat în scris) – de la respectarea standardelor/ recomandărilor MCV/ Comisiei de la Veneția, până la legislație împotriva ocupării de funcții publice de persoane condamnate penal, legarea temei justiției de apartenența noastră la Uniunea Europeană

Președintele mi-a dat impresia că:

- Știe că își asumă un risc mare în caz de nevalidare a referendumului, dar că simte că altă soluție nu mai are
- Știe că întrebarea ar trebui să fie suficient de simplă cât să cuprindă în dezbatere pe oricine
- Este dispus să ducă politic consecințele criticilor și rezultatelor acestui exercițiu

Ce i-am zis eu este că:

- Am primit multe mesaje și majoritatea dintre ele arată că cetățenii (cei care vorbesc cu noi, în online și în offline) vor un referendum pe tema asta, chiar dacă eu am o strângere de inimă referitoare la oportunitatea lui acum
- Există așteptări foarte mari de la acest referendum și că trebuie să facem tot ce putem să nu dezamăgim oamenii – cred foarte tare că de la o criză democratică putem ajunge la o criză demografică pentru că tot mai mulți oameni par dezamăgiți și vor să își ia tălpășița
- Am așteptarea de la el să comunice clar și hotărât ceea ce vrea, cu toate consecințele care vin la pachet – adică inclusiv să spună sus, tare, deschis că da, vrea să încurajeze prezența la vot cu acest referendum (și nu cred că putem pune la îndoială faptul că dacă mai multă lume merge la vot – 
indiferent ce face acolo – este un lucru bun)
- Că întrebările deștepte trebuie să vină de la specialiști, că este vital să ne uităm la Facebook și la rețelele de socializare în timpul referendumului și alegerilor pentru că riscul de troling, dezinformare șamd e mare

Concluziile mele sunt următoarele și au legătură cu faptul că trebuie să avem mare mare mare grijă la managementul așteptărilor noastre cu privire la acest referendum pentru că:

1. O întrebare (sau chiar două-trei, deși nu cred) nu vor rezolva problemele din societatea românească pentru că, dincolo de justiție și de atacul asupra ei de acum, problemele acestea sunt sistemice (și da, au legătură și cu legislația electorală, și cu incapacitatea de a face drumuri, și cu lipsa unei atenții date educației și cu multe altele)
2. Justiția e vizibilă pentru că actuala guvernare a tăbărât pe ea – cei nemulțumiți sau obosiți de atenția prea mare dată acestei teme au dreptate să fie frustrați sau să creadă că altele sunt prioritățile; însă aici suntem și teama unor oameni de condamnări ne ține captivi în acest subiect, fie că ne place sau nu
3. Consecințele legale ale referendumului vor fi limitate (dacă se validează) până nu avem un alt parlament; acest lucru e valabil pentru un referendum pe orice temă; însă semnalul este unul foarte important, mesajul societății la fel și oricum nu avem alt instrument. Aici suntem. 
4. Mie mi-ar plăcea să avem mai multă încredere în societate. Știu, riscul de populism este mare. Însă mi-ar plăcea ca acest instrument să fie folosit de președinte pe mai multe teme importante. Nu de alta, dar o să vină alegerile prezidențiale în câteva luni. Ministru de externe este tot dl. Meleșcanu, vot electronic (sau prin corespondență) tot nu avem.
5. Avem mare nevoie de lideri și de idei. Este facil să ne blocăm în temele dictate de guvernare pentru că rar apar subiecte noi pe agenda publică. Acești doi ani sunt cruciali. Va fi despre alegeri. Dar va fi și despre a cere mai mult de la cei care ne cer votul (și nu doar să nu fie anti). Și va fi mai ales despre capacitatea noastră de a schimba om cu om impresia că nu se poate schimba nimic în țara asta", a scris Elena Calistru pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.