Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană (AHK România), a declarat că sentimentul de încredere în societatea românească a ajuns la cel mai de jos nivel din ultimii 30 de ani.
"Cred că, într-un moment care, din punctul meu de vedere, este oarecum sensibil pentru România, ceea ce facem astăzi este un exemplu că se poate şi altfel. Văzând potenţialul de care dispunem la nivel de ţară, la nivel de fiecare localitate în parte şi că reuşim greu să avem succese, ne-am gândit ce putem să facem. Am pornit la acest drum al colaborării între România şi Germania, între mediul de business şi comunităţile locale în credinţa profundă că România se poate schimba din comunităţi, prin implicarea fiecărui om în parte, prin implicarea comunităţilor şi prin implicarea autorităţilor locale. Aş vrea să vă dau o veste bună: acum trei săptămâni am avut o întâlnire cu cei mai mari 20 de investitori din Germania în România. Într-un moment sensibil în care sentimentul de încredere în societatea românească a ajuns, probabil, la cel mai de jos nivel pe care l-am avut în ultimii 30 de ani. Un mod nefericit de a face politici publice la nivel central, prin lipsă de predictibilitate, prin lipsă de dialog, prin lipsă de studii de impact, toate acestea au făcut ca sentimentul de încredere care, oricum, nu este foarte ridicat în România, să coboare şi mai mult", a afirmat Anastasiu, marţi, în cadrul conferinţei "Cities of Tomorrow".
Preşedintele AHK România a punctat ideea că modalitatea de a face politici publice la nivel central se face prin îmbinarea tendinţelor naţionalist-populiste cu învinovăţirea multinaţionalelor sau a băncilor.
"Ne-am strâns să venim nu cu critici, ci cu exemple pozitive, în contextul în care această modalitate de a face politici publice la nivel central este combinată cu tendinţe naţionalist - populiste în care încercăm să găsim permanent vinovaţi în afara cercurilor în care ne învârtim, blamând străinii, multinaţionalele, băncile. Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că în această discuţie am aflat de la toţi investitorii noştri că lucrurile la nivel local s-au schimbat în bine. Colaborarea între mediul de afaceri, societate civilă şi autorităţile locale s-a îmbunătăţit considerabil. Avem exemple excepţionale la nivel local. Sunt comunităţi şi oraşe care s-au dezvoltat în ciuda unei legislaţii aberante, unor politici publice la nivel central care nu ajută comunităţile să se dezvolte aşa cum merită", a spus Dragoş Anastasiu.
Acesta a oferit drept exemple de bune practici şi colaborări la nivel de autorităţi locale oraşe ca Oradea, Sibiu, Timişoara sau Arad.