Jurnalistul, scriitorul și unionistul basarabean Petru Bogatu explică, într-un editorial publicat de Deschide.md, de ce o eventuală alianță a PSRM (socialiștii pro-ruși controlați de Igor Dodon) cu blocul pro-european ACUM nu reprezintă altceva decât o capcană a Rusiei, care vrea aruncarea Basarabiei în anarhie, pentru a fi o pradă facilă.
Podul.ro vă prezintă, în cele ce urmează, avertismentul lui Petru Bogatu:
Pariul real al Kremlinului la Chișinău nu este Igor Dodon. Și nici Partidul Socialiștilor. Ca să nu mai vorbesc de PDM, de blocul ACUM sau de Partidul ȘOR.
Numărul magic al Gazpromului
Deunăzi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit la Moscova pe Iuri Boiko, singurul candidat filorus în alegerile prezidențiale din Ucraina. Potrivit postului de radio Echo Moskvî, liderul de la Kremlin i-a promis interlocutorului său, în cazul unei victorii în scrutinul de la 31 martie, o reducere de 25 la sută a prețului gazelor naturale.
Nici mai mult, nici mai puțin. O ieftinire substanțială. Parcă am mai auzit noi, în Republica Moldova, această poantă, nu-i așa?
Cele 25% promise prezidențiabilului ucrainean pro-rus Boiko nu au căzut ca din pod. Se vede că este un număr magic pentru imperiul Gazprom.
În luna februarie a anului curent, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, Putin s-a întreținut la Moscova cu Igor Dodon. În urma acestei întrevederi, președintele Republicii Moldova s-a arătat încrezător că prețul la gazele naturale va fi redus. Cu cât? Exact cu 25 la sută.
Șantaj energetic
Și trebuie spus că liderul de la Kremlin n-a uitat de promisiunea făcută. I-a dat lui Dodon 25% după alegerile de la 24 februarie. Numai că nu cu semnul minus, ci cu semnul plus. Altfel spus, pe invers. Prețul la gazele naturale nu a fost ieftinit, ci scumpit cu 25 la sută.
Astfel, Putin arată că-i dezamăgit și sancționează electoratul Republica Moldova pentru că n-a votat cum trebuie. Ce-i drept, Gazpromul a precizat că în trimestrul al doilea sau de-a lungul anului curent prețul ar putea fi modificat.
Cu alte cuvinte, Moscova dă de înțeles că dacă la putere va ajunge PSRM în urma unor alegeri anticipate sau a unor alianțe încropite pe placul rușilor, reducerea de 25 la sută va fi posibilă. La mijloc e un ordinar șantaj energetic: ori acceptați la guvernare un partid pro-rus, ori plătiți mai mult.
La fel stau lucrurile și în Ucraina. Boiko, desigur, nu-i un candidat serios, dar e o perfectă curea de transmisie. Putin prin el le sugerează ucrainenilor să nu-l susțină pe Petro Poroșenko.
Dar pe cine să-l voteze? Nu contează. În Ucraina niciun candidat cu sorți de izbândă nu este pro-rus. Scopul Moscovei este de a descuraja și dezorienta ucrainenii, de a induce îndoieli și nesiguranță în societate, de a împinge evoluțiile politice pe un drum imprevizibil.
Haosul, candidatul Kremlinului
La fel stau lucrurile și în Republica Moldova. Intrarea eventuală a socialiștilor la guvernare într-o coaliție cu o formațiune pro-europeană nu le poate da rușilor o satisfacție politică deplină, bineînțeles. Dar ei, realiști fiind, nici nu urmăresc asta după scorul electoral sub așteptări obținut de PSRM. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, darămite Putin. Scopul lui este altul.
După cum arată Alexei Venediktov, redactorul-șef de la Radio Echo Moskvî, adevărata miză a Rusiei în alegerile din fostele republici sovietice nu-i un politician sau un partid anume. Candidatul forte al Kremlinului este de fapt HAOSUL. Dezordinea. Confuzia. Deruta.
Ei bine, din acest punct de vedere, parțial Moscova și-a atins obiectivul urmărit în Republica Moldova. Imposibilitatea unui dialog între partide, antagonismul ireconciliabil dintre ele, învrăjbirea și divizarea societății deja dau apă la moară Kremlinului. Babilonia și harababura de pe scena politică distruge imunitatea statului în fața problemelor interne și amenințărilor externe.
Haosul, favoritul Moscovei la Chișinău, ne-a trimis deja în cnocdaun. Nu a mai rămas mult, și vom ajunge în cnocaut.
Cui bono?
O eventuală alianță a PSRM cu blocul ACUM în numele dezoligarhizării Republicii Moldova îi vine Kremlinului ca o mănușă. Putin, un cleptocrat notoriu, care a instalat în fruntea țării sale o protipendadă formată din amicii săi din copilărie sau din KGB, dorește nu eliberarea Republicii Moldova din captivitatea plutocrației, ci aruncarea ei în anarhie, deoarece un stat slab și destabilizat este o pradă ușoară pentru Maica Rusia.
Andrei Năstase și camarazii săi din Platforma DA se înșală dacă consideră că pot să-l folosească pe Putin în lupta lor cu Plahotniuc. Lucrurile stau exact pe dos. Moscova profită de demonizarea liderului PDM pentru a se folosi de blocul ACUM împotriva Republicii Moldova.
Privind lucrurile din acest unghi, Kremlinul ar fi singurul beneficiar al unei coaliții PSRM cu PAS și PPDA. Nu în zadar promovează această idee prin presa de la Moscova aservită lui Putin.
În treacăt fie spus, articolul din cotidianul Kommersant în care se afirmă, făcându-se trimitere la surse din Kremlin și MID, că Rusia s-ar opune unei coaliții dintre PSRM și PDM și ar agrea o alianță a socialiștilor cu acumiștii, nu-i un mesaj pentru Dodon. Acesta știe și așa ce își dorește Putin. Articolul e un semnal trimis electoratului socialist pentru a pune, astfel, presiune pe conducerea PSRM, forțând-o să caute punți de legătură cu Maia Sandu și Andrei Năstase.
Mărul otrăvit
Ce câștigă Moscova în urma unui concubinaj politic al socialiștilor cu PAS și PPDA? Aproape tot de ce are nevoie în Republica Moldova.
Dintr-un foc lovește două ținte. Pe de o parte, instalând PSRM la guvernare, deschide larg ușile instituțiilor de la Chișinău în fața agenturilor ruse de tot soiul. Pe de altă parte, printr-o coaliție contra naturii dintre dreapta proeuropeană și stânga pro-rusă, demolează credibilitatea forțelor democratice în fața electoratului pro-occidental.
Oricum am da-o, toate speculațiile privind o alianță fățișă sau ascunsă între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM sunt o momeală pentru cel din urmă. Cine îndeamnă cu tot dinadinsul PAS și PPDA să muște acest măr otrăvit, acela o face ori din inconștiență, ori din rea credință.
Un sigur pas greșit riscă să fie fatal. Haosul, candidatul favorit al Rusiei, așteaptă, strategic, după colț.