Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, critică felul în care Guvernul Dăncilă a atacat justiția, printr-o scrisoare transmisă premierului în data de 22 februarie. Concret, oficialul european atrage atenția că cei de la PSD-ALDE nu au urmat calea dialogului cum li s-a solicitat, iar de altfel OUG date de Toader încalcă prevederile din MCV, informează g4media.ro.
Citiți scrisoarea integrală:
"Vă scriu pentru a cere clarificări cu privire la cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului privind procedurile de numire a procurorilor naționali, care vor face parte din Biroul Procurorului Public European, și privind modificările aduse legilor justiției adoptate de Guvern pe 19 februarie 2019.
Când ne-am întâlnit la 7 februarie, am subliniat că un dialog continuu și deschis este calea spre un progres în ceea ce privește chestiunile privind statul de drept în general și Mecanismul de Cooperare și Verificare în special.
Prin urmare, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu a fost ridicată. Aceste aspecte sunt în mod direct relevante pentru preocupările îndelungate ridicate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și aprobate de Consiliul de Miniștri.
Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „Punerea în aplicare a unui sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, care să se bazeze pe sprijinul Comisiei de la Veneția”. De asemenea, Comisia a recomandat ca Legile Justiției să fie revizuite în conformitate cu recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și a celor venite din partea Comisiei de la Veneția și a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO). În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din sistemul judiciar din punctul de vedere al independenței judiciare. Prin urmare, ordonanțele par a contrazice în mod direct esența raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptărea precipitată a acestora.
Acum devine cu adevărat urgent ca România să repună pe făgașul normal procesul de reformă. Aceasta înseamnă să facă pași înainte, nu înapoi, precum și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani. Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate și a contribuției expertizei externe. În schimb, situația actuală ridică noi preocupări", a transmis oficialul european.