Ambasada Suediei, mesaj emoționant de ziua lui Constantin Brâncuși. Instituțiile statului-PSD ignoră complet aniversarea celui mai valoros sculptor român


  • Podul
  • Feb 19, 2019 09:28
  • 2046
Ambasada Suediei, mesaj emoționant de ziua lui Constantin Brâncuși. Instituțiile statului-PSD ignoră complet aniversarea celui mai valoros sculptor român

Într-o postare pe Facebook în limba română, Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest aduce un emoționant omagiu lui Constantin Brâncuși, născut în urmă cu 143 de ani, la Hobița, în județul Gorj, amintind că geniul marelui sculptor român a inspirat una din cele mai mari săli de expoziție din Europa, Malmö Konsthall.

 „Astăzi celebrăm Ziua Constantin Brâncuși, sărbătorită în fiecare an, la 19 februarie, amintind de data nașterii marelui sculptor român.

Nu există informații oficiale conform cărora Brâncuși ar fi călătorit vreodată în Suedia. Cu toate acestea, arhitectul suedez Klas Anshelm (1914–1980) vizitează atelierului din Paris al geniului Brâncuși și găsește aici inspirația designului său pentru Malmö Konsthall. Aceasta este una dintre cele mai mari săli de expoziții din Europa pentru artă contemporană și a fost deschisă în 1975.

Malmö Konsthall este construit din beton, sticlă, lemn și aluminiu. Tavanul este realizat din cupole cu surse de lumină naturală și artificială. Fântâna are un luminator înclinat, care admite lumina nordică. Clădirea a primit Premiul Kasper Salin în 1974.

Constantin Brâncuși s-a născut în Hobița (Gorj) în 1876. Sculptor, pictor și fotograf, acesta și-a construit cariera în Franța. Considerat un pionier al modernismului, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX, Brâncuși este numit patriarhul sculpturii moderne”, scrie Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest.

Postările Ambasadei suedeze se bucură de mare popularitate pe Facebook mai ales datorită mesajelor anticorupție subtile și inteligente pe care le publică adesea pe pagina sa, dar și pentru felul în care interacționează cu publicul din România, demonstrând adesea că persoanele care administrează pagina sunt foarte conectate cu realitățile, frământările

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.