Ministerul Justiției din Rusia a propus eliminarea pedepselor în cazul oficialilor implicați în acte de mită și alte acte de corupție care au loc în ”circumstanțe excepționale”, după cum se arată într-un proiect de lege elaborat în urma unor propuneri lansate anul trecut de președintele Vladimir Putin, transmite The Moscow Times potrivit G4Media.ro.
Vladimir Putin a propus măsura într-un așa numit plan-anticorupție semnat în iunie 2018. Se cerea elaborarea unei legislații care ar permite oficialilor să scape de investigații în ”situații excepționale”. Rusia se plasează printre cele mai corupte țări. Potrivit raportului anual întocmit de Transparency International privind percepția asupra corupției, Rusia se plasează pe locul 138 din 180 de țări.
Amendamentele elaborate de ministerul justiției urmăresc scutirea funcționarilor de răspundere atunci când corupția este inevitabilă. Ministerul Justiției nu a dat exemple de ”circumstanțe excepționale” care ar permite oficialilor să scape de acuzații. Publicația de business Russia’s Vedomosti a informat luni că ministerul va furniza exemple de scutire de la legile anti-corupție după dezbaterile publice asupra propunerilor pe data de 8 februarie.
Ilya Shumanov, adjunctul organizației Transparency International din Rusia, a declarat că amendamentele oferă porți de scăpare pentru oficiali pentru a evita răspunderea legală. ”Nu există nici o explicație rațională pentru a utiliza circumstanțele excepționale atunci când un oficial n-a putut să declare un conflict de interese”, a declarat Shumanov, citat de Vedomosti.
The Moscow Times amintește că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un plan de combaterea corupției pe doi ani, dar că o campanie anti-mită derulată sub conducerea sa a condus la progrese modeste, în timp ce protestele împotriva corupției au zguduit țara anul trecut.
În perioada 2017-2018 a avut loc o serie lungă de proteste în Rusia, ale căror revendicări au fost suprimarea corupției în guvernul de la Moscova și abandonarea planului de creștere a vârstei de pensionare. Protestele au fost conduse de Alexei Navalny, un avocat și activist politic rus, cunoscut pentru opoziția sa virulentă la adresa lui Putin. Protestele împotriva corupției au început în martie 2017 și au avut loc concomitent în peste o sută de orașe din Rusia.
Planul anti-corupție semnat de Putin în iunie 2018 este un proiect care continuă lupta anti-corupție începută în 2009 de Dmitry Medvedev, președintele Federației Ruse din acel moment. Scopul planului anti-corupție este să introducă pedepse mai aspre pentru faptele de corupție, prin schimbarea legislației naționale.