Sociologul Marian Preda descifrează jocurile europarlamentarelor: E mai bine pentru USR și PLUS să meargă împreună! EXCLUSIV INTERVIU


Sociologul Marian Preda descifrează jocurile europarlamentarelor: E mai bine pentru USR și PLUS să meargă împreună! EXCLUSIV INTERVIU

Perioada 2019-2020 reprezintă un test electoral esențial pentru viitorul României. Prima etapă a acestei testări este reprezentată de alegerile europarlamentare ce vor avea loc în mai 2019. Opoziția față de PSD dă adesea impresia unei dezbinări. Recent, s-a dezbătut intens dacă USR, partidul lui Dan Barna, și PLUS, formațiunea politică a lui Dacian Cioloș, ar trebui să meargă cu o listă comună în cursa către Parlamentul European. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura marți, 29 ianuarie, cu sociologul Marian Preda. Concret, întrebat dacă o candidatură pe o listă comună a USR împreună cu PLUS ar aduce un avantaj din punct de vedere electoral, fostul decan al Facultății de Sociologie din cadrul Universității București a subliniat că ar fi mai facil pentru votanți să se identifice cu proiectul celor 2 partide în cazul în care ar candida împreună. Mai mult, politologul a evidențiat că există anumite afinități între cele 2 partide și anume faptul că cel care deschide lista USR de candidați, Cristian Ghinea, a fost ministru în Guvernul Cioloș, iar fostul premier este cel care deschide lista PLUS.

"În principiu, este mai bine pe o listă comună pentru că sunt mulți care nu s-au lămurit încă în ce măsură sunt unii sau alții mai potriviți. Votanții USR și PLUS reprezintă în bună măsură un electorat care a stat de-o parte și nu electoratul tradițional al celor două tabere, PSD și anti-PSD. De aceea, cred că ar fi mai simplu pentru votanții nehotărâți să îi vadă împreună. În afară de acest fapt, sunt tot felul de afinități între cele două partide. Dacă vă uitați, cap de listă la USR este domnul Ghinea care a fost ministru în Guvernul Cioloș. Se cam știe că au o comunicare bună. Listele au personalități legitime pentru o astfel de candidatură, iar astfel o listă comună ar fi mai clară.

Se pare că și sondajele arată că le este mai bine împreună. Nu am un sondaj al meu ale cărui date să le fi consultat, însă teoretic alianțele unor partide de tipul acesta care vin pe electorate puternic compatibile sunt bune pentru că îi mai conving și pe unii care aveau dubii. Acum depinde și cum o vor juca, dacă se vor prezenta împreună și vor evita pierderile de electorat. Atâta timp cât numele venite dintr-o parte nu îndepărtează din electoratul unuia dintre partide, ci dimpotrivă, atunci va fi benefic pentru ei. Cred că USR se identifică printr-o opoziție activă, chiar agresivă pe alocuri la PSD ceea ce este apreciat de electoratul lor, cât și de electoratul PLUS. PLUS vine în primul rând cu un lider, Dacian Cioloș", a precizat analistul politic.

Totodată, chestionat dacă Dacian Cioloș poate juca rolul de locomotivă electorală pentru lista comună de candidați a USR și PLUS, Marian Preda a reliefat notorietatea pe care o are fostul premier în ochii românilor, în timp ce multe dintre celelalte personalități propuse de cele 2 formațiuni politice în cursa către Parlamentul European nu sunt la fel de cunoscute. 

"Cumva. A fost totuși comisar european. Are notorietatea cea mai mare. Dacă întrebați mulți dintre oamenii obișnuiți din România care nu sunt implicați în politică sau conectați la viața politică v-ar enumera cu greu nume de la USR sau de la PLUS, dar în schimb Dacian Cioloș pentru că a fost premier și comisar european are o notorietate mare și de el a auzit toată lumea

Sunt oarecum complementare cele 2 partide. USR este un partid cu ceva structuri oarecum mai vechi și cu o anumită istorie a protestului și a opoziției față de PSD, iar PLUS este un partid cu o oarecare experiență de guvernare cu un personaj locomotivă în persoana lui Dacian Cioloș. Eu cred că va fi mai bine pentru ei să meargă împreună, mai ales pentru că a candida separat presupune și o anumită rivalitate.

De asemenea, mai este un aspect. USR și PLUS ar avea 2 fracțiuni de voturi pe care le-ar putea pierde dacă ar merge separat. În cazul în care vor candida împreună, vor avea o singură dată rămășițe de voturi, adică votul acela incomplet. Atunci, șansele lor de a valorifica și voturile acestea de peste numărul fix de candidați ar fi mai mari", a conchis Marian Preda în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.