NU mai tremurăm în fața Rusiei: se construiește primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa


NU mai tremurăm în fața Rusiei: se construiește primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa

De la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru Europa a devenit aproape o regulă să fie dependentă de gazele rusești. În acest sens, Gazprom reprezintă un exemplu concludent. În ultimii ani, pe măsură ce tensiunile cu Federația Rusă s-au acutizat, țările Bătrânului Continent au căutat soluții pentru a scădea dependența de darul otrăvit al Moscovei, iar acum încep să se concretizeze primele demersuri.

Unul dintre proiectele strategice ale Europei - ne referim la gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) - a finalizat în luna decembrie 2018 procedura de finanţare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro, ceea ce face posibil ca lucrările de construcţie să fie finalizate în 2020, a declarat directorul operaţional de la TAP, Luca Schieppati, potrivit Reuters.

Italia ar urma să fie punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.

În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Bătrânul Continent, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

”Odată cu finalizarea procedurii de finanţare a proiectului, TAP a ajuns la un nou punct de cotitură. TAP poate trece la finalizarea proiectului şi la livrare de gaze naturale de la Shah Deniz II, în 2020”, a spus Luca Schieppati. Acesta a precizat că finanţarea s-a încheiat în luna decembrie 2018 şi că a fost vorba despre cea mai mare procedură de finanţare convenită anul trecut pentru un proiect european de infrastructură.

Anul trecut, atât Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cât şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au aprobat, fiecare, acordarea de credite de peste un miliard de euro pentru gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Restul finanţării a venit de la diferite agenţii de creditare a exporturilor precum şi de la un grup de 17 bănci comerciale, printre care Bank of China, BNP Paribas, Societe Generale şi UniCredit.

Luca Schieppati a precizat că lucrările de construcţie la gazoductul TAP sunt în grafic. ”Peste 82% din lucrările de construcţie s-au finalizat. Ceea ce facem în faza de construcţie respectă cele mai ridicate standarde de mediu şi sociale impuse de BEI şi BERD”, a subliniat Schieppati.

Proiectul TAP este însă criticat pe motive politice și de mediu (iar propaganda Moscovei se pare că are o strânsă legătură cu această stare de fapt), precum şi de comunităţile locale din Italia, care se tem că această conductă va descuraja turismul în zona de sud a Italiei. Cu toate acestea, în luna octombrie 2018 premierul Italiei, Giuseppe Conte şi-a dat aprobarea finală pentru acest proiect, care a fost contestat vehement de formaţiunea Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem), care împreună cu Liga (extrema dreapta) formează coaliţia la putere în Italia.

Facem precizarea că proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas şi Axpo.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.