Radu Carp, semnal de alarmă în privința președinției Consiliului UE: Nu avem nici măcar un calendar al reuniunilor! EXCLUSIV


Radu Carp, semnal de alarmă în privința președinției Consiliului UE: Nu avem nici măcar un calendar al reuniunilor! EXCLUSIV

Președinția Consiliului Uniunii Europene bate la ușă și odată cu acest moment important pentru România redacția podul.ro a luat legătura cu politologul Radu Carp. 

Reporter Podul.ro: Cât de pregătită este România pentru preluarea președinției Consiliului UE?

Radu Carp: Din dezbaterea care a fost în Parlament săptămâna trecută am văzut că doamna Dăncilă a enunțat doar niște obiective care sunt foarte generale. Nu avem până în momentul de față nici măcar un calendar al reuniunilor care vor avea loc în România. Totul este la nivel de proiect. Probabil că se va discuta până în ultima zi, adică 31 decembrie, despre acest calendar care este esențial. Fără acest calendar nu se poate discuta. Există însă un indiciu important, cel că președintele Klaus Iohannis a cerut pe agenda discuțiilor o dezbatere privind românii din Marea Britanie. Așadar, probabil la  primele Consilii sectoriale care vor fi organizate se va discuta și problema Brexit. Eu cred că președinția României va prelua din plin acest dosar. 

Reporter Podul.ro: Așadar, să ne bazăm mai mult pe Administrația Prezidențială decât pe Guvern în girarea unor astfel de probleme?

Radu Carp: Vom vedea. În orice caz, situația din Marea Britanie este foarte tensionată și cu siguranță că discuția care a avut loc la ultimul Consiliu va fi reluată foarte devreme. Eu mă aștept că indiferent de votul din Parlamentul Marii Britanii, după 14 ianuarie, să se discute și la nivel european în ambele variante, dacă se respinge acordul ce pași trebuie urmați, iar dacă se aprobă acordul respectiv iarăși este nevoie de o reuniune de a se stabili tot calendarul ratificării respectivului acordde către toate statele membre. În orice caz, acesta va fi primul subiect din ianuarie pentru președinția Consiliului UE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.