Scriam la 6 iunie pe pagina de Facebook: "Negocierile pentru formarea primului guvern păstorit de Nicuşor Dan au ajuns într-un impas pentru că nu toată lumea care s-a așezat la masa tratativelor este sinceră. Cei mai mulți dintre cei care fac parte din respectiva farsă trişează. E o veritabilă partidă de poker politic. Cert, fiecare jucător are gînduri ascunse și folosește un dublu limbaj. (...) Fiecare partid are interesele lui şi trage spuza pe turta lui. Coeziunea este inexistentă. E ca într-o sală de cinema, spectatorul este cu ochii pe uşa unde arde becul pe care scrie EXIT. În caz de incendiu, ştie pe unde să fugă. Cam aşa negociază PSD, PNL, UDMR, USR. (...) Nicuşor Dan se află în faţa primului său test serios: formarea unui guvern. Trebuie spus că văd în jur destule forțe ostile, parteneri neserioși cu priorităţile lor nemărturisite. Fiecare vrea să cîştige potul în detrimentul celorlalţi. Nu vrea nimeni să plece de la masă în pierdere. Pentru Nicușor Dan este cea mai importantă încercare, examenul de maturitate. Joaca ‹de-a societatea civilă› s-a terminat ca şi logodna sa cu puterea".
Că lucrurile stau aşa şi nu altfel s-a văzut aseară, cînd protipendada politică s-a adunat la Palatul Cotroceni doar pentru a constata că nu există consens pe nici un subiect. Un Nicușor Dan care a tăcut două ore, nu a avut decît să costate această realitate. A înţeles cu amărăciune limitele puterii sale. Atît a vrut Constituția să îi confere şi a trebuit să ia act că e băgat la mjloc de politicieni versaţi, amorali și cinici, care nu au niciun chef de guvern. Au nevoie de vara asta de interimat ca să îşi mai rotunjească averile şi influenţa. Niciunul nu vrea să riște şi să ia măsuri ori să facă reforme. Că doar nu au înnebunit!
Începutul unei schimbări, așa cum a fost cerută de electorat, ar fi cînd s-ar opera tăieri din privilegiile excelențelor lor, nu mărind taxele și impozitele plătite de populație, nici trecînd la concedieri masive... Direcţia de atac ar fi: micsorarea aparatului de stat! Domniile lor nu o doresc pentru că înseamnă liste lungi de neveste și amante, rubedenii şi clientelă. Bineînţeles că nimeni nu se gîndește aici să scurteze privilegiile politicienilor, nici din avantajele nenumărate de care se bucură. Reforma statului, da, suntem de acord, dar nu în contul establishmentului!!! Despre asta este vorba în esenţă. Prostimea să plătească! Am asistat pînă aseară de Rusalii numai la dispute despre cum să îi facă pe sărăntoci să plătescă ei consumaţia şi cum să fie scotocit prin buzunare capul de locuitor ca să i se ia şi ultimul leuț pentru a aduna guvernul, vezi Doamne, 30 de miliarde euro...
Aşa că, dragilor, mai avem de aşteptat. Formare noului guvern rămîne în ceaţă. Problema cheie este cine achită distracţia, politic şi bănește. Pînă aflăm cum stă treaba, va trece vreme destulă. Nu văd un guvern în iunie. Să ne înarmăm cu răbdare, chiar dacă povestea asta ne va costa mai mult decît face.