O importantă parteneră a Rusiei și fostă republică sovietică, Kazahstanul, a anunțat că începe cooperarea militară cu Marea Britanie pentru instruirea personalului militar kazah în universitățile britanice, potrivit serviciului de presă al guvernului de la Astana.
"Părțile au semnat Planul de cooperare militară între Ministerul Apărării Republicii Kazahstan și Ministerul Apărării Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru 2025-2026", se spune în mesajul guvernului kazah.
Delegația kazahă, condusă de șeful Statului Major al Ministerului Apărării, colonelul Yerbola Kumarbekula, a semnat la Londra acordul care are ca direcții principale menținerea păcii, formarea lingvistică și formarea militarilor kazahi în instituțiile de învățământ militar superior din Marea Britanie.
Un acord privind parteneriatul strategic și cooperarea, precum și o serie de memorandumuri în domeniul educației și comerțului între cele două țări, a fost semnat încă din 2024.
Ministrul de Externe al Kazahstanului de la acea vreme, Murat Nurtleu, a declarat la că acest acord va da "un impuls semnificativ consolidării legăturilor politice, comerciale și de investiții dintre Astana și Londra".
Anterior, Ministerul Apărării din Kazahstan a respins informațiile conform cărora Astana ar desfășura un grup mare de brigăzi de apărare teritorială la granița sa cu Rusia "drept răspuns la amenințările externe".
La începutul anului 2025, o delegație kazahă a semnat cu o altă importantă membră a NATO, cu Turcia, un plan de cooperare militară pentru anul în curs. În luna septembrie a anului trecut, miniștrii apărării din Kazahstan și Azerbaidjan au semnat, de asemenea, un plan de cooperare bilaterală pentru 2025. Kazahstanul a semnat și cu Italia un acord de cooperare militară, în 2021, la Nur-Sultan.
Kazahstanul este una dintre țările membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alături de Rusia și alte câteva țări foste sovietice. Articolul 4 din Tratatul de securitate colectivă stabilește că o agresiune împotriva unui semnatar ar fi percepută ca o agresiune împotriva tuturor, iar semnatarilor li se interzice să se alăture altor alianțe militare. (sursa: AICI)