„Există un domn care primește de la stat, brut, un minim de 448.000 de EUR pe an. În fiecare an sumele pe care STATUL le plătește fostului asociat al Alinei Gorghiu mare, mare liberală depășesc sutele de mii de EUR. În ultima declarație de avere omul primește bani de la cinci firme controlate de stat. Nevasta și ea, firesc, tot la stat lucrează. Și pentru ea statul alocă conform ultimei declarații de avere 113.742 de EUR pe an. În total în FIECARE LUNĂ statul aloca în 2023, conform ultimei declarații de avere, familiei domnului Stănescu Nicolae Bogdan suma de minim 64,794 EUR. Cine știe poate aude și domnul Bolojan căci domnul Stănescu e mare, mare liberal, offf. Avem și episod despre minunile liberale. Am pus în comentarii. Asta că tot vorbim de tăieri și taxe pentru fraieri”, scrie activistul civic Valeriu Nicolae într-o postare pe Facebook cu trimitere la un material video realizat în cursul anului trecut despre bugetarul Nicolae Bogdan Codruț Stănescu care încasează, anual, de la stat venituri amețitoare.
Situația lui nu s-a schimbat între timp. Și nici nu este nouă, bugetarul Stănescu fiind de mai bine de zeci ani în situația asta privilegiată. Ba la un moment dat cumulase nu mai puțin de 12 joburi la stat. VIDEO la finalul textului
În prezent, Nicolae Bogdan Codruț Stănescu (foto sus alături de ministrul Sebastian Burduja, la inaugurarea unui parc fotovoltaic din Dârvari) este consilier la BNR, cu salariu secretizat, dar și președinte al Consiliului de Administrație al Depogaz Ploiești, membru în CA la Rompetrol Rafinare, președinte directorat în cadrul Societății de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE ), cu salariu anual de peste 100.000 de euro (detalii mai jos), precum și administrator special (din partea ministerului Economiei) la SC Oltchim SA Rm Vâlcea.
Pentru cele cinci joburi la stat, Nicolae Bogdan Codruț Stănescu primește următoarele sume (aparent mai mici decât a încasat în 2023): 28.323 lei, 234.797 lei, 160.000 lei și 676.507 lei. Cât primește de la BNR a secretizat. Deci în total 220.000 de euro (1.099.604 lei, 18.300 euro pe lună).
Și soția lui este tot bugetară, fiind angajată la ministerul Justiției în funcția de consilier asociat magistraților, funcție pentru care primește nu mai puțin de 300.000 de lei pe an (60.000 de euro anual, respectiv 5000 de euro lunar). Deci în total, soții Stănescu primesc salarii de 25.000 de euro de la stat (potrivit documentelor consultate de noi).
Ultima declarație de avere (2025) a soților Stănescu AICI.
Potrivit CV-ului public, Stănescu este licențiat în drept la Universitatea Hyperion (1993-1996), perioadă în care își obține și diploma de inginer de la Universitatea „Petrol și Gaze” (1994-1999), pentru ca între 1997 și 2001 să-și ia și doctoratul în drept de la aceeași universitate.
După începerea studiilor doctorale le începe și pe cele de master, de această dată la Academia de Poliție (1999-2000) – fiind urmate de studii în securitate la Universitatea de Apărare (2007-2008), în diplomație la IDR (2010) și menționează și un curs de patru zile pe subiectul „Public leaders” la „Harvard Kennedy School University”.
De-a lungul timpului a fost consilier juridic la Direcția Regională a Vămilor Galați în 1997, director general la fostul FPS – Galați, expert jurist la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și apoi director general al direcției juridice de la respectiva instituție. În 2010 obține definitivatul ca avocat și lucrează pentru doar patru zile la firma de avocatură Gorghiu, Pop și Asociații – firma de avocatură unde era partener actualul lider PNL, Alina Gorghiu.
Din acest moment, cariera sa trece la un alt nivel. Ocupă funcție după funcție precum consilier al viceguvernatorului BNR, liberalul Bogdan Olteanu, consilier personal al ministrului economiei (între 2013 și 2015), plus alte funcții în cadrul Nuclearelectrica, Ministerul Energiei sau director al Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie. În această perioadă a fost administrator special al mai multor companii, Oltchim și Hidroelectrica, dar și membru în consiliile de administrație al unor companii precum Distrigaz, Enel sau Rompetrol.
Jurnalul Național scria prin 2016 că Nicolae Bogdan Codruț Stănescu încasă nu mai puțin de 12 salarii din diversele joburi pe care le deținea la stat.