Scindarea din USR se adâncește după mutarea de luni a Biroului Național al formațiunii care a stabilit, într-o ședință fulger, să-l împuternicească pe secretarul general cu gestionarea contractelor partidului, atribuție care anterior revenea președintei Elena Lasconi.
Potrivit unui comunicat al USR transmis către presă, decizia fost luată e 'în acord cu statutul partidului:
„Pentru a asigura buna funcționare și continuarea activității USR în condiții statutare, Biroul Național l-a mandatat pe secretarul general să preia responsabilitatea gestionării tuturor contractelor încheiate de USR. Această decizie, luată cu unanimitatea celor prezenți, are scopul de a operaționaliza funcționarea internă a partidului și de a permite derularea activităților curente. Practic, secretarul general va avea mandatul de a semna, administra și lua toate măsurile necesare pentru executarea contractelor încheiate cu terți, pentru buna administrare și eficientizarea activității partidului'.
Surse din interior arată că partidul are, de fapt, un nou lider, pe Dominic Fritz, primarul Timișoarei care este și vicepreședinte al formațiunii și unul dintre artizanii „puciului” de săptămâna trecută.
Elena Lasconi nu a avut, până la ora redactării acestei informații, vreo poziție publică, dar este cunoscut faptul că apreciază drept ilegală decizia prin care îi este tăiată finanțarea pentru campania electorală, afirmând că o se adreseze instanței.
De asemenea, deputata USR Cristina Prună, membră a Biroului Național al partidului, a apreciat, într-o serie de declarații publice, că a fost „nedrept” modul în care i-a fost retras sprijinul Elenei Lasconi în cursa pentru alegerile prezidențiale.
„Cred că și doamna Lasconi a făcut niște greșeli și cred că este nedrept, însă, cum i s-a retras sprijinul în această cursă. Niște oameni politici maturi, responsabili, se așază la masă, poartă discuții, identifică pericolele. Uitați-vă la campania trecută. L-am avut pe acest domn, Călin Georgescu, care a ajuns în turul doi. Și a ajuns din cauza iresponsabilității politicienilor de la putere. Or, noi, ceea ce trebuia să demonstrăm acum este tocmai responsabilitate și faptul că ne gândim la oameni. Iar asta nu se poate întâmpla decât punând niște principii pe masă, iar candidații să achieseze la acele principii. Și oamenii ar fi văzut lucrul aceasta și am fi putut rămâne în ultima săptămână de campanie cu un singur candidat”, a precizat Cristina Prună, pe Facebook, reluând o declarație acordată postului B1TV.
Întrebată care au fost mizele liderilor USR care au decis retragerea sprijinului politic pentru Lasconi, Cristina Prună a apreciat că este vorba despre 'preluarea puterii' în partid.
„Sunt unele de putere (mizele - n.r.), pentru a prelua puterea în USR. Nu erau fericiți cu faptul că pierduseră din putere și iată că au făcut acest pas. Mie mi se pare regretabil, pentru că până la urmă, noi, înainte de toate, înainte de mize personale, de mize politice mici, cred că trebuie să ne gândim la români și la ce e mai bine pentru această țară. Eu sunt o persoană asumată, o persoană liberă. Eu nu susțin o persoană sau alta de dragul de a o susține. Eu o susțin pentru ideile pe care le promovează”, a spus deputata USR.
Ea a mai precizat că decizia de a susține sau nu un candidat ar trebui să se bazeze pe principii.
Comitetul politic al USR, întrunit joi, într-o ședință informală, a votat în favoarea susținerii lui Nicușor Dan în cursa prezidențială. Au fost exprimate 225 de voturi dintr-un total de 248. Dintre acestea 168 au fost în favoarea susținerii lui Nicușor Dan (75%), un număr de 50 de membri s-au pronunțat împotrivă (22%), iar 7 s-au abținut (3%). De asemenea, vineri, Biroul Național al USR a decis să mandateze secretariatul general și coordonatorul de campanie să negocieze încheierea contractelor de promovare pentru președinta partidului, Elena Lasconi.