În timp ce Casa Albă celebrează o încetare a focului în Marea Neagră după o reuniune de 12 ore la Riad, în Ucraina entuziasmul este cel mult moderat.
Acordului îi lipsesc garanții cruciale de care Ucraina are nevoie urgentă, inclusiv protejarea porturilor sale de atacurile rusești, precum și deschiderea portului Mykolaiv (sau Nikolaiev), blocat.
Acordul negociat de SUA și Rusia înclină mai mult în favoarea Moscovei, au arătat mai mulți experți pentru publicația Kyiv Independent.
Dar nu doar atât, în comunicările publice, Kremlinul a mințit că încetarea focului se va întâmpla abia după ce Occidentul ridică sancțiunile împotriva sa. Detalii mai jos!
Washingtonul, Kievul și Moscova au convenit asupra unei încetări a focului la 25 martie pentru a „elimina utilizarea forței” și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare. În schimb, SUA s-au angajat să contribuie la restabilirea exporturilor de îngrășăminte și produse agricole ale Rusiei pe piața mondială, să reducă costurile asigurărilor maritime și să îmbunătățească accesul la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții.
„Cu siguranță nu este ceea ce are nevoie Ucraina”, a declarat Serhii Vovk, director al Centrului pentru Strategii de Transport, o companie de consultanță din Kiev.
„Acum avem nevoie urgentă de protecția infrastructurii noastre portuare împotriva rachetelor și dronelor, însă în declarația Casei Albe nu există niciun cuvânt despre asta”
De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a deteriorat sau distrus 385 de instalații de infrastructură portuară, destabilizând operațiunile portuare ale Ucrainei. Porturile din regiunea Odesa, ultima regiune portuară operațională a Ucrainei, au suferit, în medie, atacuri la fiecare trei zile din ianuarie până în februarie 2025.
De asemenea, Rusia a blocat din 2022 portul crucial Mykolaiv, unul dintre cele mai mari porturi maritime ale Ucrainei, adăugând costuri logistice pentru producătorii agricoli. Fermierii din întreaga țară pot exporta mărfuri doar din trei porturi maritime ucrainene: Pivdennyi, Chornomorsk și Odesa.
De asemenea, există declarații contradictorii cu privire la momentul în care va începe încetarea focului. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că intră în vigoare începând de astăzi (marți, n.red.), în timp ce Kremlinul susține că va începe atunci când vor fi ridicate sancțiunile impuse producătorilor și exportatorilor ruși de alimente.
După ce Rusia s-a retras, în iulie 2023, din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU și Turcia, armata ucraineană și-a creat propria rută comercială pe mare. Aceasta a reprezentat un colac de salvare pentru economia Ucrainei, permițând navelor de marfă să navigheze în siguranță, urmând liniile de coastă ale Bulgariei și României, fiind ghidate de marina ucraineană.
Atacurile dronelor maritime care au scufundat nave rusești au împins flota Rusiei spre est, departe de porturile din Crimeea, adăugând o plasă de siguranță suplimentară.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Rusia va încălca noul acord dacă decide să-și mute din nou navele de război spre vest. Aceasta va fi considerată o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, a adăugat el.
„Dacă marina rusă se întoarce la Sevastopol, în Crimeea, vom avea multe riscuri în ceea ce privește, de exemplu, inițiativa noastră comună împotriva minelor, în care încercăm să deminăm rutele noastre maritime în parteneriat cu Bulgaria, Turcia și România”, a declarat Vovk.
SUA și Rusia au purtat negocieri fără aliații lor europeni la masa tratativelor, în ciuda îngrijorărilor țărilor de la Marea Neagră, România și Bulgaria, că flota rusă ar putea domina din nou Marea Neagră.
Aceste țări ar trebui, de asemenea, să fie incluse în discuții pentru siguranța lor, a declarat Vovk. Atacurile rusești asupra navelor au lovit aproape de România, membră NATO, avariind chiar și o navă românească în iulie 2023.
„Sunt îngrijorat de faptul că această înțelegere ar putea trece de la o soluție locală menită să salveze exporturile ucrainene la un joc geopolitic mai amplu care nu include aliații Ucrainei la masa negocierilor”, a declarat Andrii Pidhainyi, partener și co-director al practicii de transport și infrastructură în cadrul Arzinger, o firmă de avocatură ucraineană.
De când operează propriul său coridor maritim, Ucraina a putut exporta produse nealimentare, în special minereu de fier, care a menținut pe linia de plutire industria metalurgică afectată. În schimb, în cadrul Inițiativei inițiale privind cerealele erau permise doar produse agricole.
Partea bună, pentru moment, este că Ucraina nu va trebui să revină la condițiile anterioare ale Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și va putea continua să exporte produse metalice și miniere.
Fără acces la exporturile maritime, sectorul metalurgiei din Ucraina a pierdut în fața concurenților de pe piața mondială, ceea ce, la rândul său, a afectat economia Ucrainei și a provocat penurii în țările dependente de importuri, a declarat Asociația Națională a Industriei Extractive din Ucraina pentru Kyiv Independent.
Coridorul propriu al Ucrainei a stimulat exporturile cu aproape 60% în comparație cu acordul privind cerealele, ajungând la 92 de milioane de tone metrice anul trecut, potrivit Centrului pentru industriile de transport. Aceasta include 33,7 milioane de tone de minereu de fier, o creștere de 89,9% față de 2023, potrivit Centrului GMK, o companie de consultanță în metalurgie.
Coridorul actual este mult mai lin și mai rapid decât cel din cadrul vechiului acord privind cerealele, a declarat Bogdan Kostetskyi, partener operațional la serviciul de consultanță Barva Invest. Tarifele de transport maritim și de asigurare pentru mărfurile vrac sunt apropiate de cele din portul românesc vecin, Constanța, a precizat acesta.
Mai jos: harta prezintă vechea rută maritimă și noua rută (cu puncte galbene). Ucrainenii afirmă că nu sunt interesați să se revină la vechiul acord al cerealelor care permiteau Rusiei să inspecteze navele ucrainene și să le provoace deliberat, sub pretextul controlului, întârzieri de săptămâni!
Deși consideră că sunt „puține beneficii vizibile pentru Ucraina”, Kostetskyi a spus că este bine că noul acord nu menționează revenirea inspecțiilor rusești ale navelor în Bosfor. În timp ce, pe hârtie, inspectorii ruși căutau arme, în realitate, au prelungit în mod deliberat procesul, provocând întârzieri mari în Strâmtoarea Bosfor, după cum a afirmat anterior Ministerul Infrastructurii din Ucraina.
Până în octombrie 2022, mai mult de 100 de nave erau blocate în timp ce așteptau în Bosfor, deoarece doar cinci până la șapte nave erau inspectate pe zi, în loc de minimul necesar de 16-18. Aceste blocaje îi costă pe fermierii ucraineni între 10 și 15 dolari pe tonă metrică, sub formă de întârziere a navelor, a declarat Kostetskyi.
„Când Rusia a controlat exporturile ucrainene în 2023, le-a sabotat. Nu suntem interesați (să revenim la această situație)”, a declarat Serhii Fursa, director general adjunct la firma de investiții Dragon Capital.
Rusia deja minte grosolan în ce privește condițiile acordului de la Riad
În discursul său de seară din 25 martie, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de manipularea condițiilor pe care le-a stabilit pentru a obține un acord de încetare a focului în Marea Neagră.
„Vedem cum rușii au început deja să manipuleze. Ei încearcă deja să denatureze acordurile și, de fapt, să înșele mediatorii noștri și întreaga lume”, a declarat Zelenski.
În urma discuțiilor dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită, cele două țări au convenit la 25 martie să pună în aplicare o încetare a focului în Marea Neagră și o interdicție privind loviturile împotriva infrastructurii energetice.
Pentru a obține un acord, Casa Albă s-a angajat inițial să ajute la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, să reducă costurile asigurărilor maritime și să îmbunătățească accesul la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții.
Ulterior, la 25 martie, Kremlinul a emis o declarație în care afirmă că încetarea focului în Marea Neagră va intra în vigoare numai după ridicarea sancțiunilor occidentale împotriva Rosselkhozbank din Rusia și a altor organizații financiare implicate în sprijinirea operațiunilor internaționale de comerț cu alimente și după restabilirea conexiunii acestora la sistemul de mesagerie SWIFT.
„Există declarații absolut clare publicate de Casa Albă. Toată lumea poate vedea ce spun acestea. Și există ceva în legătură cu care Kremlinul minte din nou: că pretinsa tăcere din Marea Neagră depinde de problema sancțiunilor și că pretinsa dată de începere a tăcerii în sectorul energetic este 18 martie. Moscova minte întotdeauna”, a mai arătat liderul ucrainean.
De asemenea, Moscova cere Occidentului să ridice sancțiunile impuse producătorilor și exportatorilor ruși de alimente, precum și navelor sub pavilion rusesc implicate în comerțul cu alimente și îngrășăminte. O altă condiție pentru încetarea focului este ca navele comerciale din Marea Neagră să fie inspectate, potrivit Kremlinului.
Ca răspuns la cererile suplimentare ale Rusiei, președintele american Donald Trump a declarat că SUA „analizează” ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei pentru a asigura un acord de încetare a focului în Marea Neagră.
Kremlinul a susținut că interdicția privind loviturile energetice este în vigoare din 18 martie și va fi valabilă timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire.
În ciuda acordului încheiat în urmă cu o săptămână între Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, Rusia și-a continuat campania periodică de atacuri aeriene împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.