Pe parcursul unei analize realizate pentru platforma Contributors, politologul Ioan Stanomir - profesor al Facultății de Științe Politice a Universității din București - atrage atenția că scoaterea din cursa prezidențială a demagogului Călin Georgescu nu marchează nicidecum depășirea impasului în care s-a cufundat România.
În depășirea acestui impas, un rol covârșitor este jucat de Președintele României, a cărui misiune trebuie să fie restabilirea încrederii în democrație, subliniază Ioan Stanomir. Din această perspectivă, Ioan Stanomir îl dă drept contraexemplu pe fostul președinte Klaus Iohannis.
"Istoria ascensiunii lui Călin Georgescu este hârtia de turnesol a unui impas a cărui amploare nu trebuie subestimată. Democraţia militantă poate bloca accesul unui candidat, dar nu poate fi singura cale de a restabili încrederea: criza aceasta ilustrează efectele iresponsabilităţii politice care a definit cel din urmă mandat al preşedintelui Klaus Iohannis.
Ieşirea din scenă a lui Călin Georgescu nu este acel happy-end la care visează cei naivi. Stratul de sensibilitate politică la care a avut acces domnia sa este unul neafectat. Alienarea unei părţi din societatea noastră hrăneşte această investire în profeţi mincinoşi.
Şi doar regăsirea unui ton de echilibru şi de prudenţă fermă poate fi alternativa la exaltarea mesianică. Preşedintele României, mai cu seamă în aceste momente de incertitudine strategică, poartă pe umerii săi povara unei imense datorii, iar această datorie nu poate fi delegată nimănui altcuiva. Preşedinte al C.S.A.T garant al suveranităţii, şeful de stat este cel în care se întruchipează naţiunea, în clipele de cumpănă.
Iată ceea ce mulţi dintre cei ce aspiră la magistratura de preşedinte nu par să înţeleagă. Restabilirea încrederii în democraţie este misiunea de la care viitorul preşedinte nu poate abdica. Aroganţa, demagogia, incompetenţa pot pregăti un teribil eşec. Şeful de stat nu mai poate ignora vocea compatrioţilor săi, dar menirea sa este de a orienta conversaţia naţională pe un drum al libertăţii.
Democraţia nu poate supravieţui fără angajamentul civic asumat de naţiune. O republică a arbitrariului şi a cleptocraţiei nu poate inspira loialitatea cetăţenilor ei: revenirea la demnitatea funcţiei prezidenţiale este alternativa la impasul de acum", punctează Ioan Stanomir. (citiți AICI textul integral)