Statele Unite vor anula imediat oprirea schimbului de informații cu Ucraina și vor relua asistența militară acordată Kievului, a anunțat Biroul prezidențial al Ucrainei, după întâlnirea de la Jeddah, Arabia Saudită, cu reprezentanții Washingtonului.
Statele Unite au suspendat ajutorul militar și serviciile de informații pentru Ucraina după întâlnirea din 28 februarie, de la Casa Albă, între președintele Volodimir Zelenski, președintele american Donald Trump și vicepreședintele american JD Vance la Casa Albă, care s-a încheiat cu o discuție aprinsă.
Înghețarea ajutorului militar a atras critici chiar și din partea membrilor partidului lui Trump. Senatorul republican Lindsey Graham opina că retragerea ajutorului din Ucraina în mijlocul războiului Rusiei ar fi „mai rău decât Afganistanul”.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a confirmat în timpul unei conferințe de presă comune la Jeddah că Washingtonul va continua să furnizeze asistență militară Ucrainei în cadrul așa-numitului program Presidential Drawdown Authority (PDA).
Negocierile cu reprezentanții ucraineni, la Jeddah, au vizat și „garanţiile pe care Ucraina le va avea pentru securitatea sa pe termen lung”, a mai spus Waltz, felicitând echipa Ucrainei pentru că a „efectuat propuneri concrete”.
Delegațiile au discutat, de asemenea, rolul esențial al eforturilor umanitare în realizarea păcii, inclusiv schimbul de prizonieri de război, eliberarea civililor deținuți și întoarcerea copiilor ucraineni strămutați forțat (răpiți, mai exact).
Delegații vor stabili componența echipelor lor pentru negocierile ulterioare în vederea obținerii unei păci durabile care să asigure securitatea pe termen lung a Ucrainei, se arată în declarația Biroului prezidențial.
Kievul este, de asemenea, pregătit să accepte propunerea Washingtonului de a implementa imediat o încetare temporară a focului de 30 de zile, care poate fi prelungită de comun acord. Ucraina este pregătită să facă un astfel de pas numai dacă Rusia adoptă și ea condițiile de încetare a focului.
Într-o declarație ulterioară discuțiilor de la Jeddah, președintele SUA, Donald Trump, a salutat decizia Ucrainei privind o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA la 11 martie, catalogând-o drept un pas semnificativ către o „încetare totală a focului”.
Vorbind cu reporterii la Casa Albă după anunțurile de la Jeddah, Trump a declarat că atenția se îndreaptă acum spre Rusia, îndemnându-l pe președintele Vladimir Putin să accepte armistițiul.
„Acum trebuie să mergem în Rusia și să sperăm că președintele Putin va fi de acord și cu asta”, a spus liderul american. Trump a adăugat că, dacă Rusia refuză, războiul va continua, ducând la noi pierderi de vieți omenești.
Trump a confirmat că oficialii americani se vor întâlni cu reprezentanții ruși în zilele următoare pentru a discuta despre încetarea focului. De asemenea, el a indicat că se așteaptă să vorbească cu Putin la sfârșitul acestei săptămâni: „Este nevoie de doi pentru un tango”.
Senatorul Lindsey Graham – susținător al Ucrainei, devenit apoi critic dur al lui Zelenski după incidentul din Biroul Oval - a lăudat decizia Ucrainei de a susține încetarea focului, subliniind rolul administrației Trump în negocierea acordului.
„Sunt foarte încrezător mai ales că Ucraina a fost de acord cu propunerea Statelor Unite pentru o încetare a focului de 30 de zile. Felicitări echipei Trump”, a spus el. Graham a lansat, de asemenea, un avertisment dur pentru Moscova: „Sper că Rusia va urma exemplul. Dacă refuză, nu ne vom purta deloc cu mănuși”.
Graham a promis să introducă noi sancțiuni atât pentru Rusia, cât și pentru națiunile care continuă să cumpere bunuri rusești, inclusiv petrol, gaze și uraniu. „Ar fi trebuit de mult ca Rusia să simtă o durere economică copleșitoare ca urmare a invaziei lor brutale din Ucraina”, a mai spus senatorul american.
Trump le-a mai spus jurnaliștilor că Zelenski este binevenit înapoi la Casa Albă după întâlnirea tensionată în Biroul Oval luna trecută.
Cu o zi înainte începerii discuțiilor din Arabia Saudită, Steve Witkoff, trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu (și membru al delegației americane care s-a întâlnit cu ucrainenii), a precizat, într-un interviu la Fox, că Volodimir Zelenski și-a cerut scuze pentru cearta cu Donald Trump, confirmând faptul că liderul de la Kiev i-a trimis o scrisoare liderului de la Casa Albă.
„Zelenski i-a trimis o scrisoare președintelui. Și-a cerut scuze pentru incidentul care a avut loc în Biroul Oval. Cred că acesta a fost un pas important”, a declarat Witkoff.
Declarațiile delegației americane după discuțiile cu reprezentanții Ucrainai (din delegația americană au făcut parte secretarul de stat Marco Rubio și consilierul în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, Mike Waltz) :