Compania SpaceX a lui Elon Musk a pierdut, joi, contactul în spaţiu cu racheta sa Starship care s-a dezintegrat la doar câteva minute de la lansarea sa din Texas, în timpul celei de-a opta misiuni de testare. Este al doilea eşec consecutiv din acest an al companiei miliardarului în ce privește programul de trimitere de rachete pe Marte.
Mai multe videoclipuri difuzate în rețelele de socializare au surprins resturi incendiare care străbăteau cerul în amurg, în apropiere de sudul Floridei și de Bahamas, după dezintegrarea Starship din spațiu, care a avut loc la scurt timp după ce nava a început să se rotească necontrolat.
Racheta de 123 de metri decolase în jurul orei locale 18:30 ET (vineri ora 1.00, ora României) de la instalaţiile de rachete SpaceX din Boca Chica, Texas, prima sa treaptă de rapel Super Heavy întorcându-se la sol conform planului. Dar câteva minute mai târziu, transmisia live a SpaceX a arătat partea superioară a navei Starship învârtindu-se în spaţiu, în timp ce mai multe motoare păreau oprite. Compania a confirmat apoi că a pierdut contactul cu nava.
„Din păcate, asta s-a întâmplat şi data trecută, aşa că acum avem ceva antrenament”, a declarat purtătorul de cuvânt al SpaceX, Dan Huot, în timpul transmisiunii live.
Administraţia Federală a Aviaţiei a emis ordine de oprire la sol a avioanelor pe aeroporturile din Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach şi Orlando din cauza riscului de a cădea „deşeuri de lansare spaţială” până cel puţin la ora locală 20.00 ET.
Este un nou eşec pentru programul de dezvoltare a navetei Starship al SpaceX. Musk, CEO-ul SpaceX, a insistat pentru progrese rapide în dezvoltarea rachetei în 2025.
După eşecul primei încercări de lansare a Starship din ianuarie, când în mod similar a existat o explozie în spaţiu, noul incident pune sub semnul întrebării viziunea de dezvoltare a lui Musk, care intenționează să accelereze producerea unei rachete capabile să trimită în spaţiu loturi mai mari de sateliţi, precum şi oameni, pe Lună şi Marte.