Frații Tate au fost lăsați să plece din România, la presiunea SUA. DIICOT afimă că procurorul de caz le-a dat voie. Fost ministru al Justiției: „Asta nu este justiție! Este o bătaie de joc la adresa statului de drept și a tuturor celor care cred într-o Românie în care legea se aplică egal pentru toți”


Frații Tate au fost lăsați să plece din România, la presiunea SUA. DIICOT afimă că procurorul de caz le-a dat voie. Fost ministru al Justiției: „Asta nu este justiție! Este o bătaie de joc la adresa statului de drept și a tuturor celor care cred într-o Românie în care legea se aplică egal pentru toți”

Presa din întreaga lume titrează, cu titlul de „breaking news”, despre ultima decizie controversată a statului român, luată cel mai probabil la presiunea Statelor Unite: frații Andrew și Tristan Tate au părăsit România, la bordul unei aeronave private, cu destinația America, deși sunt anchetați pentru trafic de persoane, crimă organizată, viol, spălare de bani în România etc. 

Frații Tate ar fi ieșit din țară de pe Aeroportul Băneasa, joi, în jurul orei 6.00, la bordul unui avion privat, cu destinația Florida.

Potrivit G4Media.ro, Andrew Tate ar fi trebuit să fie în arest la domiciliu în dosarul care vizează presupusa exploatare sexuală a 34 de femei, după ce Curtea de Apel București a admis recursul DIICOT. Administrația Trump a presat România să ridice restricțiile fraților Tate, relata Financial Times în urmă cu zece zile, fapt respins de autoritățile de la Washington și București.

O primă reacția la această decizie care va afecta, cu siguranță, imaginea României la nivel internațional având în vedere acuzațiile grave față de frații Tate, a venit din partea fostului ministru al Justiției Stelian Ion (USR):

„Decizia procurorului de a le permite fraților Tate să părăsească România este o sfidare la adresa ideii de dreptate. Vorbim despre indivizi acuzați de infracțiuni grave, iar în loc să fie trași la răspundere până la capăt, li se oferă o portiță de scăpare. Asta nu este justiție, este o bătaie de joc la adresa statului de drept și a tuturor celor care cred într-o Românie în care legea se aplică egal pentru toți.

Și mai revoltător este că această decizie vine pe fondul unor presiuni din partea oficialilor americani. Faptul că influența externă pare să fi cântărit mai mult decât interesul cetățenilor români este scandalos. Justiția din România trebuie să servească adevărul și dreptatea, nu interesele unor derbedei cu relații în străinătate.”

DIICOT a confirmat ulterior, într-un comunicat, că procurorul de caz le-a dat voie fraților Andrew și Tristan Tate să plece din România, dar a subliniat că aceștia încă sunt sub control judiciar și trebuie să se întoarcă în țară.

Publicația BoardingPass susține că un avion privat Gulfstream G550 a decolat din București cu destinația Fort Lauderdale (SUA). ''BoardingPass confirmă că, în dimineața zilei de joi, 27 februarie 2025, un avion privat Gulfstream G550 a decolat din București cu destinația Fort Lauderdale (SUA). Avionul în cauză a aterizat la București în 27 februarie 2025 la ora locală 03,05, de la Dubai (Emiratele Arabe), iar la ora 06,05 a decolat spre SUA. Zborul dintre capitala României și aeroportul din Fort Lauderdale (SUA) va fi operat fără escală și va avea o durată de 12 ore. Este neclar cine a fost la bordul acestui avion'', spune publicația.

După ce informația a apărut în presă, DIICOT a venit cu o precizare privind situația juridică a fraților Tate.

„Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflați sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT - Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală. A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară'', a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă, citată de Agerpres.

Andrew și Tristan Tate, cu dublă cetățenie - britanică și americană, au fost trimiși în judecată de DIICOT pe data de 20 iunie 2023, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, viol, acces ilegal la sistem informatic, lovire sau alte violențe.

Ulterior, în decembrie 2024, instanțele au anulat rechizitoriul procurorilor, iar dosarul s-a întors la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Potrivit Financial Times, Richard Grenell, un emisar al președintelui american Donald Trump, le-ar fi cerut, la mijlocul lunii februarie, autorităților române, în timpul unei întâlniri cu ministrul de externe român Emil Hurezeanu, să îi predea lui Andrew Tate și fratelui său Tristan pașapoartele. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Statele Unite ''nu au făcut nicio cerere'' legată de ''situația juridică'' a fraților Tate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.