UPDATE. Călin Georgescu, ridicat din trafic. Mercenarii și asociatele, călătorii la Moscova în toamna lui 2024. Legăturile „de familie” cu cecenii lui Kadîrov. Potra a ascuns 1,5 milioane de euro într-un seif îngropat în podea. „CG a declarat ZERO cheltuieli de campanie, conștient că banii pot fi urmăriți până în Rusia”


UPDATE. Călin Georgescu, ridicat din trafic. Mercenarii și asociatele, călătorii la Moscova în toamna lui 2024. Legăturile „de familie” cu cecenii lui Kadîrov. Potra a ascuns 1,5 milioane de euro într-un seif îngropat în podea. „CG a declarat ZERO cheltuieli de campanie, conștient că banii pot fi urmăriți până în Rusia”

UPDATE. Călin Georgescu a fost ridicat din trafic și condus, cu mandat de aducere, la Parchetul General pentru declarații. Mai jos mașina în care se afla acesta în momentul opririi. Parlamentarii AUR au decis să meargă la sediul PG pentru explicații și pentru a-și manifesta susținerea pentru candidatul Rusiei.

În seiful descoperit în podeaua casei lui Horațiu Potra se aflau un milion și jumătate de dolari, au declarat surse apropiate anchetei. Procurorii au găsit și documente contabile care indică faptul că Potra deține în total peste 6 milioane de dolari cash. Seiful era turnat în beton și era camuflat sub parchet. În casa fiului acestuia, Dorian, au fost găsite arme letale de asalt.

Călin Georgescu a fost audiat apoi timp de cinci ore la sediul Parchetului General, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este inculpat și acuzat, printre altele, de săvârșirea infracțiunilor de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false, fals în declarații și promovarea cultului persoanelor acuzate de genocid. Pro-rusul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și nu are voie să părăsească țara.

CITEȘTE ȘI: Oficial: Călin Georgescu, inculpat! Demagogul putinist, acuzat de 6 infracțiuni

 

Știrea inițială. Procurorii Parchetului General au realizat, miercuri dimineață, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, într-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale, constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile a 27 de persoane fizice și patru sedii aparținând unor persoane juridice.

Conform unor surse judiciare, printre cei vizați de anchetă ar fi și Horațiu Potra, lider al unei grupări de mercenari care a acționat în Africa.

Potrivit unor informații și imagini ulterioare, anchetatorii au descoperit 1,5 milioane de euro/dolari (nedeclarate), într-un seif ascuns sub parchetul uneia din locuințele lui Horațiu Potra, mercenarul care ar avea o avere de milioane de euro, în mare realizată ca urmare a încasărilor fabuloase din contractele de mercenariat cu țări din Africa pe care le intermediază. El este unul dintre susținătorii lui Călin Georgescu care a fost oprit in trafic pe 8 decembrie 2024 (când ar fi trebuit să se desfășoare cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale anulate) în timpul ce se deplasa către București, aparent cu scopul de a provoca violențe.

 

G4Media precizează că, prin surse apropiate anchetei, a aflat că procurorii de la Parchetul General au documentat multiple legături între anturajul lui Călin Georgescu și Rusia, 

Potrivit acestora, mercenarul Horațiu Potra are legături directe cu cercuri de influență din Rusia și cu organizația paramilitară Wagner. Mai mult, în data de 6 septembrie 2024, Potra a zburat cu un avion Emirates de la Moscova la Dubai.

Un alt personaj din anturajul lui Călin Georgescu este Marin Burcea, un fost luptător în Legiunea Străină poreclit ”Lunetistul”, care îl însoțește ca o umbră pe candidatul pro-rus. 

După ce și-a încheiat cariera militară, Burcea s-a asociat cu Eugen Sechila, un alt fost mercenar, susținător înfocat al lui Georgescu și un soi de lider al unei așa-zise mișcări neo-legionare din România. Burcea s-ar fi asociat în afaceri și cu Dorina Mihai, o individă care postează inclusiv în rețelele de socializare (Facebook, Tik Tok) imagini în compania unor militari ceceni din anturajul lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, și al generalului Zamid Alievici Chalaev. Acesta din urmă este comandantul Regimentului 2 Special de Poliție al Ministerului de Interne al Federației Ruse în Republica Cecenă, supranumit “Regimentul Akhmat Kadyrov”, o unitate implicată în asaltul asupra orașului Mariupol și a uzinei “Azovstal”.

Mai jos, capturi de pe TIk Tok cu presupusa parteneră de afaceri a „Lunetistului” (la unele dintre imagini cu grupuri numeroase de ceceni, femeia scrie direct în rusă: familia mea mare și iubită din Cecenia)

 

 

 

Într-una din imagini, Dorina Mihai apare împreună cu părinții „Lunetistului” (acesta apare în imaginea din stânga împreună cu tatăl său)

 

„Deci, domnul Horațiu Potra, care l-a ajutat - dezinteresat - pe Călin G., a fost la Moscova, în septembrie 2024. Turist, a vrut să vadă icoanele lui Rubliov...

Așa înțelegem de ce Șarlatanul a declarat ZERO cheltuieli de campanie: știa că banii pot fi urmăriți și sunt șanse să se demonstreze că, printr-o rețea sofisticată, veneau din Rusia. 

Presa scrie că sunt 7,2 milioane de dolari nedeclarați la Fisc de Potra, bani care veneau din Africa. Ipoteza mea, îmi pot permite să speculez..., este că pe aici se spălau (și) banii rusești...

Domnul Călin G. nu va vinde România. El a amanetat-o deja Moscovei, pe modelul fanarioților care plăteau sultanului postul de voievod al Țărilor Românești și apoi veneau aici și rădeau tot, ca să-și scoată banii.

PS: Citisem undeva că, prin secolul XVIII, o mare parte a țăranilor români trăiau în pădure, ascunși. Nu de frica turcilor - dimpotrivă, mulți fugeau în teritoriile ocupate de Imperiul Otoman - ci a fiscului local. Așa o să ajungem și noi când va veni Moscova să-și recupereze datoriile făcute de CG ca să ajungă președinte”, a comentat jurnalistul Mircea Marian ultima evoluție în cazul finanțărilor presupus ilegale de care a beneficiat Georgescu. 

Seiful lui Potra

 

 

Comunicatul Parchetului General:

“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au efectuat, în cursul zilei de astăzi, 26 februarie 2025, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj. 

În cadrul acestor activități au fost vizate 27 de persoane fizice și 4 sedii aparținând unor persoane juridice, în legătură cu suspiciuni privind săvârșirea următoarelor infracțiuni:

    •    Acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de art. 397 din Codul penal

    •    Nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prevăzută de art. 342 alin. 2 din Codul penal

    •    Efectuarea, fără drept, a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice, prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, republicată

    •    Instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 din Codul penal

    •    Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002

    •    Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002

    •    Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018

    •    Fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, prevăzut de art. 326 alin. 1 din Codul penal

    •    Comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 din Codul penal

Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii  probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţiei.”

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.