Haita MAGA de la Casa Albă pune și mai multă presiune pe Kiev, transmițându-i lui Volodimir Zelenski să părăsească „imediat” Ucraina și să caute adăpost în Franța. Declarații halucinante pentru o publicație din SUA / Vor reuși americanii ce nu au reușit rușii?


Haita MAGA de la Casa Albă pune și mai multă presiune pe Kiev, transmițându-i lui Volodimir Zelenski să părăsească „imediat” Ucraina și să caute adăpost în Franța. Declarații halucinante pentru o publicație din SUA / Vor reuși americanii ce nu au reușit rușii?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski are puțini susținători - sau poate chiar niciunul -  în cercul cel mai intim al președintelui Donald Trump, relația din ce în ce mai tensionată dintre cei doi amenințând să afecteze grav poziția Kievului în ceea ce americanii pretind că ar fi negocieri de pace cu Rusia, scrie publicația The New York Post.

Mai mult o sursă apropiată de liderul american a afirmat că ar fi bine ca Volodimir Zelenski să fugă cât mai poate din Ucraina și să solicite azil în Franța.  

The NY Post conturează și întregul context al tensiunilor dintre Trump și Zelenski care au ajuns, zilele trecute, la ostilitate fățișă după ce liderului ucrainean a comentat negativ decizia SUA de a se întâlni cu Rusia la Riad, excluzând Ucraina de la discuții. 

Anterior însă, Washingtonul încercase să preseze murdar Kievul să semneze un acord foarte dezavantajos pentru exploatarea pământurilor rare ucrainene în contul ajutorului militar acordat de SUA pentru războiul cu Rusia. 

Nemulțumit de nesemnarea acordului, Trump a vociferat vreme de mai multe zile, aruncând în spațiul public minciuni, exagerări și jigniri la adresa lui Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat, printre altele, că ar fi început războiul cu Rusia și că este „un dictator” care refuză să organizeze alegeri. 

Zelenski a replicat destul de rezervat, afirmând că liderul de la Casa Albă nu ar fi informat corect cu privire la situația reală. Sub pretextul că apără onoarea liderului lor, haita „Maga” de la Casa Albă a întețit ironiile, dezinformările și jignirile  la adresa lui Zelenski. 

În timp ce deteriorarea dintre Washington și Kiev poate părea bruscă, o sursă familiarizată cu discuțiile de la Casa Albă a declarat joi pentru The Post: „Nu e ceva surprinzător. Am auzit cu luni în urmă că va solicta alegeri pentru o nouă conducere (în Ucraina)”, adăugat că este o ruptură mai veche și că sentimentul anti-Zelenski este dominant la Casa Albă.

„Întrebarea este dacă are cineva curaj să-i spună lui Trump că are vreo simpatie față de Zelenski”,  a mai spus sursa. 

O a doua sursă apropiată de Trump a confirmat că Zelenski nu se bucură de niciun fel de simpatie la Casa Albă și a sugerat că „cea mai bună variantă pentru [Zelenski], dar și pentru toată lumea ar fi să plece imediat în Franța”.

Un alt oficial apropiat de Trump a afirmat, tot sub protecția anonimatului, că este împotriva lui Zelenski pentru că ar fi „interzis bisericile”, referindu-se la decizia Ucrainei, din vara trecută, de a scoate în afara legii organizațiile religioase conectate cu Biserica Ortodoxă Rusă, aflată în relații strânse cu Kremlinul.

Foștii susținători vehemenți ai Ucrainei ajunși acum la Casa Albă, inclusiv consilierul pe probleme de securitate națională Mike Waltz, au încercat timid și discret să mai calmeze spiritele, dar cel criticat a fost tot Zelenski, nu Putin&Rusia.

„Președintele Trump este în mod evident foarte nemulțumit în acest moment în legătură cu președintele Zelenski”, a declarat Waltz, joi, la o ședință de informare a Casei Albe, unde a părut să indice că ar urma să fie încetinite transferurilor de arme, după ce un parlamentar ucrainean a afirmat că «armele care urmau să fie vândute către Kiev au încetat să mai fie furnizate». Podul a scris pe Facebook despre mesajul transmis de Roman Kostenko, șeful Comisiei de Apărare din Parlmanetul ucraienan.

„Administrația Trump în mod evident nu-l place pe Zelenski și face totul pentru ca lumea întreagă să știe asta”, a declarat, sub protecția anonimatului, un analist politic ucrainean care este și soldat activ.

„Remarcile recente ale președintelui SUA arată că dorește alegeri în Ucraina cât mai curând posibil și înlocuirea lui Zelenski cu cineva mai maleabil. Acesta poate fi cineva în care Trump și aliații săi (nu e clar la care aliați, n.red) au încredere: lider militar sau om de afaceri”.

Oficiali de la Washington afirmă însă că nu ar exista în prezent vreun competitor politic anume pe care Trump să prefere dacă Ucraina ar organiza alegeri.

Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina anul trecut, dar au fost amânate din cauza legii marțiale declarată de Zelensky la 24 februarie 2022, ca răspuns la invazia rusă. În conformitate cu Constituția țării, alegerile nu pot fi organizate atâta timp cât legea marțială este în vigoare.

Tensiunile dintre Trump și Zelenski datează, de fapt, din 2019, când liderul american i-a solicitat liderului ucrainean să lanseze o investigație privind afacerile familiei Biden cu compania ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings, care i-a plătit lui Hunter Biden un salariu de 1 milion de dolari pe an în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreședinte și conducea politica americană față de Ucraina.

Zelenski a refuzat să intervină pentru lansarea anchetei (care poate fi fi fost de natură să schimbe soarta alegerilor pentru Casa Albă), dar a gestionat totuși cu abilitate controversa care a urmat după apariția unei transcrieri ce conținea solicitarea lui Trump. Zelenski a afirmat convingător că nu a simțit nicio presiune în acea convorbire, în momentul în care democrații din Congres au încercat să îl pună sub acuzare pe Trump pentru presupusul abuz de putere.

„Am avut, cred, o convorbire telefonică bună, a fost o discuție normală... nimeni nu m-a presat”, a declarat Zelenski în timpul unei apariții comune cu Trump la New York în septembrie 2019.

Trump, care a fost pus totuși sub acuzare două luni mai târziu și apoi achitat de Senat, și-a exprimat în mod repetat recunoștința pentru Zelenski, susținând că a fost o „convorbire telefonică perfectă”.

Un influent om de afaceri ucraineano-american avertiza, în primăvara lui 2024, că un nou mandat Trump va complica situația Ucrainei având în vedere că o consideră parțial responsabilă de înfrângerea sa din 2020.

„Trump urăște Ucraina”, a spus Lev Parnas, care a lucrat cândva pentru avocatul lui Trump, Rudy Giuliani. „El și oamenii din jurul lui cred că Ucraina este cauza tuturor problemelor lui Trump”, a mai arătat el.

„Nu cred că un reprezentant al partidului lui Ronald Reagan va abandona Ucraina”, spunea tot atunci Andrii Iermak, șeful de cabinet al lui Zelenski. Parnas știa că Iermak nu crede ce spune. „Zelenski și Iermak știu că nu se luptă pentru supraviețuire doar cu Rusia, ci și cu republicanii. Dacă Trump pierde, Ucraina o să primească toți banii și armele de care are nevoie. Rusia va fi terminată. Dacă Trump câștigă, lucrurile vor sta foarte rău.”

Nu este clar dacă și cum relația Trump-Zelenski ar putea fi salvată, având în vedere că disputa este permanent alimentată de Elon Musk și mai nou și de vicepreședintele JD Vance care l-a avertizat pe Zelenski să nu-l denigreze pe Trump.

Zelenski este perceput, în general, în America ca un erou de tipul lui Churchill pentru rezistența uluitor de încăpățânată de care a dat dovadă în fața invaziei lui Putin din 2022, respingând oferta de atunci a lui Joe Biden de a pleca din țară.

Pe măsură ce Donald Trump se apropia însă se preluarea puterii la Casa Albă, apropiații săi au transmis primele semnale că relația lui Zelenski cu noua administrație nu va fi deloc una ușoară.

În ianuarie, Donald Trump Jr., care mai postase și anterior diverse ironii la adresa liderului ucrainean, a dezvăluit pe social media că lui Zelenski i-a fost refuzat categoric accesul la ceremonia de inaugurare a tatălui său, la care au fost prezenți premierul italian Giorgia Meloni și președintele argentinian Javier Millei, lideri care se bucură de susținerea echipei lui Trump.

„Cea mai amuzantă parte este că a solicitat o invitație de vreo trei ori neoficial și de fiecare dată a fost refuzat”, a scris Trump Jr. „Acum se comportă de parcă el însuși a decis să nu participe... ce ciudat”.

Trump însuși a semnalat ce l-ar putea aștepta pe liderul de la Kiev dacă nu dă curs solicitărilor sale, adăugând amenințărilor și altor aberații emise în ultimele zile și declarația mincinoasă despre refuzul lui Zelenski de se întâlni cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care se deplasase la Kiev, săptămâna trecută, pentru acordul de 500 de miliarde de dolari privind resursele naturale ale Ucrainei.

„Vom avea acel acord sau lucrurile nu vor fi prea roz pentru Zelenski”, a declarat Trump reporterilor aflați la bordul Air Force One, aeronava prezidențială care îl transporta din Florida la Washington.

Colaboratorii lui Trump afirmă că Zelenski a fost de acord, în principiu, în septembrie 2024, în cadrul unei întâlniri la Trump Tower, să cedeze SUA 500 de miliarde de dolari în pământuri rare, ca o compensație pentru 183 de miliarde de dolari în ajutor aprobat de Congres. Zelenski afirmă însă că nu poate semna vreun acord în lipsa unor garanții ferme de securitate, așa cum ar dori americanii. 

Răspunsurile jenante pe care Mike Waltz, Consilierul pentru securitate naţională al lui Trump,  le-a oferit jurnaliștilor acreditați la Casa Albă care întrebau cine a început de fapt războiul din Ucraina și de ce ar fi Zelenski un „dictator”:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.