Cum se împacă hărțile? Pe de o parte, Trump vrea Groenlanda și, dintr-o lovitură, inclusiv Canada, oricum plasată între. Ideea, precum se știe, nu este nouă în istoria prezidențială americană. Motivația de bază: apărarea de eventuale atacuri ale Rusiei care, tot cum se știe, revendică părți strategice la Polul Nord.
Acum, în războiul actual împotriva Ucrainei, toată lumea a priceput, mai mult sau mai puțin, că dronele și rachetele pot atinge ținte la mii de kilometri distanță. Au fost destule exemple de asemenea "incursiuni" punctuale inclusiv ale ucrainienilor în Rusia, departe de front. Desigur, teritoriul ca atare, lungimea și adâncimea lui așa zicând, contează în continuare, dând timp de apărare și de reacție, de ripostă chiar. Militarii știu detaliile.
În ceea ce ne privește, de ce ar renunța așadar SUA la flancul estic al NATO, presupus ca fiind "retrocedat" sferei de influență rusească? Se simt SUA mai în siguranță dacă, în loc de Minsk, se va lansa atacul balistic de la Timișoara sau de la Gdansk, în Polonia? Sunt, mai departe, interesele americane în Orientul Apropiat, în Israel mai ales, mai ușor de apărat din Turcia erdoganistă sau, totuși, de la Kogălniceanu, din Dobrogea?
Mă întreb doar.