Un antreprenor german care investește și în noua tehnologie a prezentat, pe X, câteva dintre cele mai promițătoare companii europene de Inteligență Artificială, arătând că Europa poate genera inovație și tehnologie de înaltă clasă, în anumite situații chiar unică în lume.
Ole Lehmann pe X: „Eu sunt din Uniunea Europeană și vreau să demontez niște false narative diseminate de băieții din Silicon Valley care susțin că inovarea AI este imposibilă în Europa. Prea multă birocrație. Prea puține fonduri.
Există cel puțin nouă companii europene de inteligență artificială care modifică scenariul sumbru avansat de americani.”
Iată care sunt acestea (în parte sunt informații preluate din postare lui Lehmann, dar completate din surse suplimentare de publicația noastră):
Magnific AI (Spania) - cel mai bun amplificator de imagini AI de pe internet.
Achiziționat de compania Freepik la 5 luni de la lansare deoarece tehnologia era atât de bună. Are în prezent 725.000 de utilizatori, cu zero cheltuieli publicitare.
Demonstrează că startup-urile europene se pot mișca RAPID atunci când produsul este adecvat cu piața.
ElevenLabs (Marea Britanie), un startup de inteligență artificială pentru voce, a fost evaluat recent la 3 miliarde de dolari. Compania este deținută de doi polonezi, prieteni din copilărie, plecați în Marea Britanie la studii de matematică și informatică (Mati Staniszewski și Piotr Dabkowski)
Au început cu audiobook-uri, iar acum reprezintă vocea pentru majoritatea aplicațiilor AI pe care le utilizați zilnic. În prezent, ElevenLabs generează fidel voce și sunete, în 32 de de limbi, inclusiv româna. Startup-ul a lansat și o tehnologie AI pentru muzică.
1X Technologies (Norvegia). o companie de inginerie și robotică care produce androizi capabili de mișcări și comportamente asemănătoare celor umane. Produsele lor sunt chiar revoluționare și uluitoare, poate chiar prea umanoide.
Au reușist să atragă investiții de 125 de milioane de dolari în mai puțin de 12 luni.
Axelera AI (Olanda) a atras investiții de 120 de milioane de dolari în 2-3 ani, iar echipa sa de 180 de membri numără 55 de posesori de doctorat.
Construiește cipuri de inteligență artificială care ar putea sfida giganți din Silicon Valley precum NVIDIA. Platforma lor Metis este exact ceea ce are nevoie inteligența artificială de vârf. Tehnologie europeană la cel mai înalt nivel.
Nebius AI (Olanda) a atras investiții de 700 de milioane de dolari, țintasa fiind venituri de peste 1 miliard de dolari în 2025.
Construiește coloana vertebrală a infrastructurii AI din Europa. A reușit să atragă și NVIDIA ca investitor (care pariază extrem de rar pe companiile europene).
Planifică investiții de 1 miliard de dolari în infrastructura europeană de inteligență artificială.
(Mici precizări preluat de pe startupcafe.ro: „Nebius Group a fost fondată în anul 1989 sub numele Yandex NV, ca holding pentru Yandex, „Google-ul Rusiei”.
După invazia din Ucraina, au fost impuse sancțiuni în UE pentru oligarhul rus și directorul general al Yandex, Arkady Volozh, care a demisionat din toate funcțiile sale în Yandex și a părăsit compania.
Astfel, titlurile companiei au fost suspendate pentru tranzacționare pe Nasdaq. Yandex NVși-a răscumpărat obligațiunile convertibile în septembrie 2022.
În luna martie a acestui an, Volozh a fost eliminat de pe lista de sancționați a Uniunii Europene. În același timp, holding-ul a vândut Yandex unui consorțiu de investitori ruși, păstrând mai multe afaceri care operau în afara Rusiei.
Compania, acum sub numele Nebius, are planuri de a oferi infrastructură „full stack” pentru companiile de inteligență artificială.
În septembrie 2024, Nebius a anunțat planuri de a investi 1 miliard dolari în infrastructura de inteligență artificială în Europa până la jumătatea anului 2025.
Arkady Volozh a fost pionier în dezvoltarea tehnologiei de căutare și navigare, precum și a produselor și serviciilor inteligente bazate pe învățarea automată. Acesta locuiește cu familia sa în Tel Aviv, Israel, încă din anul 2014. Acesta a declarat că invazia Ucrainei de către ruși a fost „barbară” în 2023, la un an de la începerea războiului, potrivit Reuters, argument care ar fi contribuit la eliminarea sa de pe lista de sancționați.”)
ASML (Olanda) – gigant evaluat la 264 de miliarde de euro despre care Silicon Valley nu scoate o vorbă. Jucător cheie în industria globală a cipurilor.
Singura companie din lume care poate produce sistemele de litografie, echipamente care folosesc laserele pentru producerea de microcipuri. ASML, companie cu sediul la Veldhoven, este lider mondial pe piaţă. Nici măcar China nu poate reproduce ceea ce au construit ei.
Vârful ingineriei europene - 42.000 de angajați, 143 de naționalități, extrem de discreți.
Lovable (Suedia), cu sediul la Stockholm, a atras 7,5 milioane de dolari în cadrul unei finanțări preliminare pentru noul său asistent de codare AI, care promite să facă din oricine un creator de software.
Denumit GPT Engineer, instrumentul de codare AI generează cod gata de producție în timp real, fără a necesita experiență de dezvoltator. Potrivit startup-ului, utilizatorii trebuie doar să discute cu asistentul pentru a crea site-uri web și aplicații web.
„Dorim să extindem capacitățile de codare ale lumii dincolo de actualul 1% din populație care știe să programeze și, ca urmare, să facem software-ul mai accesibil”, a declarat Anton Osika, cofondator al Lovable.
Mistral AI (Franța) a atras investiții de două miliarde EUR în 2023-24. Construiește LLM-uri* open-source care concurează cu OpenAI.
Cel mai recent model al lor se potrivește cu GPT-4 la multe criterii de referință. Tehnologie profundă europeană de vârf - prioritizarea transparenței în detrimentul publicității.
*LLM-urile înseamnă modele lingvistice mari (din engleză „large language models”) și sunt algoritmi de inteligență artificială antrenați pe cantități masive de date pentru procesarea limbajului natural.
Black Forest Labs (Germania) este un start-up specializat în inteligența artificială, cu accent pe tehnologia de generare a imaginilor. Aceasta oferă o suită de produse denumită FLUX.1, care include diverse modele pentru performanțe de ultimă oră în generarea de imagini. Printre clienți acestuia se numără ș Grok-ul lui Elon Musk.
A fost fondat în 2024 și are sediul în Freiburg im Breisgau, Germania. A atras chiar de la lansare investiții de 31 de milioane de dolari, fiind pe cale să obțină alte 200 de milioane de dolari.