Ce încearcă miliardarul american Donald Trump în tandem cu kaghebistul Vladimir Putin este să realizeze ”noua ordine politică şi economică internaţională”. Se face reîmpărţirea lumii. Trump dorește ca la masa decidenților să fie doar cîţiva jucători, cei mai mari şi puternici, selectaţi pe criteriul deţinerii de arsenale nucleare. Restul popoarelor vor trăi ca pe o plantație de sclavi, exploatate pentru materii prime şi forţa de muncă. Tema este evidentă: reducerea numărului decidenţilor. Lui Trump, lumea secoluluI XXl i se pare prea complicată şi analiza tuturor factorilor este mult prea dificilă. Aşa a apărut ideea nebună de a împuţina pe cei de la masă pe baza principiului "Ori micşoraţi numărul cîinilor, ori mai aduceţi haleală!". Cum s-ar zice: nu ajunge pentru toată lumea. Ne-am înmulţit prea mult. Ne apropiem de zece miliarde de oameni. Chinezii sunt campioni la acest capitol. Ei sunt piaza rea pentru politica SUA sub administraţia Trump.
Nu sunt deloc convins că e un punct de vedere împărtăşit de majoritatea lumii americane. Nu observ nici un entuziasm în presa de peste Ocean. Trump pare mai curînd aici un aventurier care îşi ia riscuri nemăsurate. La primul eșec, castelul din cărți de joc se va prăbuși, nu am nicio îndoială. Povestea cu acapararea Canadei, Groenlandei, Canalului Panama etc este extrasă din benzi desenate. Daca vreţi, este o tiribombă menită să distragă atenţia de la uriaşul deficit bugetar, de la declinul evident al standardului de viața, de la ascensiunea comercială a Chinei, Indiei, etc.
Se încearcă impunerea unui președinte tip Maverick, eventual să se creeze un Caudillo sud-american din anii 50. Dar aşa ceva este imposibil în SUA. Washington, Los Angeles, New York nu seamănă deloc cu Moscova, Vladivostok, Skt Petersburg. Au alte tradiţii, altă mentalitate, altă educatie, alte standarde. Dacă Trump încearcă să impună un regim autoritar la el acasă, ignorind Constituţia părinţilor fondatori, va eşua lamentabil, fără doar şi poate. Se va observa bine asta îndată ce entuziasmul şi voluntarismul din aceste zile îşi vor epuiza substanţa. Nu cred să reziste în timp.
O chestiune rămîne deasupra tuturor. Mai este funcţional articolul 5 al NATO? Dacă România sau republicile Baltice sunt atacate de Rusia, NATO va interveni? Da sau nu? Văd că nu îl întreabă nici un jurnalist pe Trump și nici pe alţi oficiali. Nu cred ca ar vrea să răspundă cel puțin deocamdată. Am auzi doar un blablabla. Preşedintele Trump ar fi pus în mare încurcătură. Lumea politică washingtoniană evită asta. Trump este menajat de yesman-ii din jurul lui şi de o parte a presei. Deocamdată, dar politeţurile nu vor dura.
După o lungă şedere în SUA cu o bursă Fulbright am scris o carte de impresii "LA vs NY" în care îmi arătam admiraţia pentru lumea americană. Mă tem că acea lume e pe cale să dispară. Ar fi un accident care ar genera un foarte urît secol XXl...