UPDATE Discuțiile SUA-Rusia de la Riad, Arabia Saudită, despre războiul din Ucraina. Kievul nu a fost invitat să participe! Cum se prezintă situația înaintea lor. Reacții, declarații, poziționări


UPDATE Discuțiile SUA-Rusia de la Riad, Arabia Saudită, despre războiul din Ucraina. Kievul nu a fost invitat să participe! Cum se prezintă situația înaintea lor. Reacții, declarații, poziționări

UPDATE ora 14.30: Prima sesiune de negocieri/discuții între Rusia și Statele Unite la Riad s-a încheiat marți în jurul orei 14:00. Discuțiile au durat peste trei ore și vor fi urmată de un prânz de lucru.

Surse ucrainene transmit însă informații alarmante despre termenii în care s-au purtat discuțiile.

Rusia nu este de acord ca UE să ia parte la viitoarele negocieri de pace privind Ucraina. „De asemenea, suntem împotriva forțelor europene de menținere a păcii în Ucraina”, ar fi spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. 

Practic, la Riad, dacă relatările se confirmă, Rusia a reușit să pună bazele unor solicitări care dacă vor fi acceptate, ar însemna că Vladimir Putin atinge tot ce și-a propus.

„Dacă Europa vrea să contribuie la instaurarea păcii în Ucraina, este obligatoriu să oprească livrările de arme către Kiev”, ar mai fi spus Lavrov.

De asemenea, reprezentații Moscovei au afirmat că este puțin probabil ca Putin și Trump să se întâlnească săptămâna viitoare. Este dificil să numim încă o dată specifică”, a spus Iuri Ușakov, consilierul pe politică externă al lui Vladimir Putin, membru al echipei trimise de Moscova la Riad. „Putin însuși va decide când vor începe tratativele privind Ucraina”, a arătat el.

Pe X circulă în acest moment și precizările eurodeputatului german Serghei Lagodinsky care susține că a fost informat despre intențiile de negociere ale echipei lui Trump. Este vorba despre o propunere în trei etape:

1. O încetare a focului

2. Alegeri în Ucraina

3. Semnarea unui acord final

Eurodeputatul a calificat aceste propuneri drept o „îndeplinire completă a dorințelor lui Putin și un cadou pentru Putin din partea lui Trump”. 

ȘTIREA INIȚIALĂ. La Riad, în Arabia Saudită, au loc primele discuții, poate chiar negocieri, între oficiali americani și ruși în privința opririi războiului din Ucraina, cu doar câteva zilei înaintea împlinirii a trei ani de la debutul conflictului sângeros pornit de Rusia la 24 februarie 2022.

Din echipa americană fac parte secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Mike Waltz, și trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Întâlnirea cu delegația rusă are loc la hotelul Ritz-Carlton din Riad.

Delegația rusă este condusă de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al lui Vladimir Putin. Atât Lavrov, cât și Ușakov sunt diplomați cu o vastă experiență, care au petrecut ani de zile sprijinindu-l pe Putin să pună în aplicare politica externă a Rusiei. Lavrov conduce Ministerul de Externe de peste 20 de ani.

Ușakov este, de peste un deceniu, unul dintre principalii consilieri ai lui Putin în materie de politică externă. În timpul primelor mandate prezidențiale ale lui Putin, el a fost ambasadorul Rusiei în SUA.

Ușakov a confirmat că întâlnirea din Arabia Saudită este și o reuniune pregătitoare a unui summit al președinților rus și american, care conform ar fi preconizat să se desfășoare tot în Arabia Saudită până la sfârșitul lunii februarie. Liderii de la Casa Albă și Kremlin au avut miercurea trecută prima lor convorbire telefonică oficială, în urma căreia au anunțat inițierea negocierilor de pace pentru Ucraina.

În timp ce delegațiile americană și rusă s-au așezat la masa discuțiile de la Riad, o țară-cheie lipsește de la aceste întâlniri: Ucraina.

Deși nu ar fi vorba despre începerea negocierilor de pace propriu-zise, așa cum SUA au ținut să sublinieze. 

Așadar, nici Volodimir Zelenski, nici alți oficiali ucraineni nu sunt prezenți la discuțiile de Riad, nefiind, de fapt, invitați să participe. 

„Nu putem recunoaște acorduri [de pace]... fără noi”, a declarat Zelenski luni, în timpul unei călătorii în Emiratele Arabe Unite.

Potrivit BBC, liderul ucrainean se află, marți, în Turcia pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan. 

Iată care este situația de pe linia frontului înaintea discuțiilor SUA-Rusia de la Riad, Arabia Sauditî:

Moscova continuă să cucerească, într-un ritm lent, teritorii în estul regiunii Donbas. Forțele ruse au cucerit recent orașul Kurakhove și continuă să avanseze spre nord-est, spre orașul Pokrovsk.

Ucraina provoacă însă pierderi semnificative trupelor ruse, încetinind ofensiva Moscovei pe frontul de est. Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, rămâne în afara razei de acțiune a artileriei ruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat un schimb de teritorii la începutul acestei luni, care să implice zone cucerite în ultimele luni de Ucraina în regiunea Kursk de la granița cu Rusia și regiunile cucerite de forțele Rusiei începând cu 2014 în Donețk și Lugansk.

Reacții înaintea întâlnirilor de la Riad

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns că SUA încearcă, aparent, „să-i facă pe plac lui Putin”, apreciind însă și că Europa are o capacitate militară slabă de a se apăra.

„Problema este că SUA spun astăzi lucruri care sunt foarte agreabile pentru Putin. Cred că aici rezidă problema. Pentru că ei vor să-i facă pe plac”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu pentru canalul public german ARD, difuzat luni.

Declarațiile conciliante ale lui Donald Trump la adresa Kremlinului sunt menite „să obțină un succes rapid. Însă ceea ce ei vor - 'un simplu armistițiu' - acesta nu este un succes”, a avertizat președintele Ucrainei în interviu.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marți dimineață că o pace „de durată” în Ucraina trebuie să fie însoțită de „garanții de securitate puternice și credibile”, după convorbiri telefonice cu președinții Trump și Zelenski, relatează AFP.

„Ne dorim o pace puternică și durabilă în Ucraina. În acest scop, Rusia trebuie să își înceteze agresiunea și asta trebuie să fie însoțită de garanții de securitate puternice și credibile pentru ucraineni”, a scris Macron pe X după o întâlnire a unor lideri europeni la Paris.

„În caz contrat, riscul ar fi să vedem această încetare a focului sfârșind ca acordurile de la Minsk”, a adăugat Macron, referindu-se acordurile din 2014 și 2015 în vederea unei încetări a focului care nu au reușit să pună oprească, pentru mult timp, confruntările dintre armata ucraineană și separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei.

Liderii europeni se tem că președintele american ar dori să negocieze un acord de pace cu Rusia în discuții care nu implică Kievul, și cu atât mai puțin Uniunea Europeană.

Europa este „pregătită” să „preia inițiativa” pentru a oferi „garanții de securitate” Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la finalul reuniunii de urgență privind Ucraina care s-a ținut luni, la Paris.

„Europa este pregătită și are voința să se întărească, să preia inițiativa în a oferi garanții de securitate Ucrainei”, a declarat Mark Rutte, subliniind că asta este ce „reține” din reuniunea la invitația președintelui francez, Emmanuel Macron.

„Europa este pregătită să investească mult mai mult în securitatea noastră” a adăugat fostul prim-ministru olandez, recunoscând, însă, că 'detaliile vor trebui să fie decise'. 'Dar angajamentul este clar', a afirmat el.

Descumpăniți de dialogul ruso-american cu privire la Ucraina, liderii țărilor-cheie europene reuniți la Paris au părut, totuși, divizați în privința conținutului unor astfel de angajamente de securitate, în special în ceea ce privește eventuala trimitere de trupe în Ucraina.

Dacă Franța și Regatul Unit s-au exprimat în favoarea ei, în anumite condiții, alții, precum Germania în special sau Polonia, au considerat această discuție prematură. Despre poziționarea premierului britanic Keir Starmer, PODUL a scris pe larg AICI.

Emisarul special al președintelui Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, a dat asigurări, luni, la Bruxelles, că Statele Unite nu vor impune un acord Kiev-ului pentru a pune capăt războiului.

Kellogg, aflat în vizită la sediul NATO din Bruxelles, este așteptat miercuri în Ucraina pentru o vizită de trei zile în cursul căreia urmează să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Această vizită survine în contextul în care Statele Unite și Rusia se vor reuni marți la Riad pentru un prim contact la nivel înalt de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, în absența oficialilor europeni.

Potrivit emisarului american, revine președintelui ucrainean să decidă dacă acceptă sau nu acordul care ar putea rezulta din aceste discuții ruso-americane.

„Decizia ucrainenilor este o decizie ucraineană”, a afirmat el în fața presei după întâlnirea cu reprezentanții țărilor membre NATO.

„Zelenski este liderul ales al unei națiuni suverane și aceste decizii sunt ale lui și nimeni nu le va impune unui lider ales al unei națiuni suverane”, a subliniat emisarul american.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.