Daniel Gheorghe - deputat PNL și istoric - a susținut recent un discurs în plenul Camerei Deputaților pe parcursul căruia a subliniat modul în care partidul AUR și demagogul putinist Călin Georgescu au denaturat conceptul de patriotism.
În acest context, Daniel Gheorghe a adresat un apel poporului român de a reflecta, cu mare atenție, ce înseamnă cu adevărat patriotismul, concept care nu presupune nicidecum ideea de a urî și dezbina.
Nu în cele din urmă, Daniel Gheorghe a rezumat cât este de aberantă politica promovată de binomul toxic CG-AUR: "Văd pe undeva un fel de program dintr-ăsta, Nicolae Ceauşescu se întoarce, cu naţionalizări, cu să creştem totul acolo, în bătătură, să mâncăm ceea ce avem lângă gardul de la marginea casei. Nu mai spun de case la 35.000 de euro, eliminarea ratelor, eliminarea dobânzilor la creditele bancare, benzină la un leu, dialogul cu Zamolxe şi multe alte propuneri din acestea de mare profunzime... să spunem... a dimensiunii geopolitice, pe care le întâlnim astăzi".
"Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează 'Timpul mistificării'.
Vedem, în ultimul timp, cum concepte de-a dreptul sfinte, precum suveranismul ori patriotismul, sunt terfelite şi trecute prin noroi de impostori, de populişti, de extremişti.
Oare suveranismul nu este o datorie pentru noi toţi, să respectăm Constituţia României, pentru fiecare cetăţean al României în parte?
Nu este pentru noi toţi o datorie sfântă, să ne iubim ţara şi să ne-o apărăm, aşa cum prevede patriotismul? Patriotismul care ne învaţă să fim uniţi, puternici şi să credem într-o Românie demnă, nu să ne urâm unii pe alţii, nu să dezbinăm societatea.
Nu voi putea crede niciodată în suveranismul celor care se înfăşoară în tricolor, dar în suflet rămân cu Vladimir. Vladimir Putin, de altfel. Unii o spun, alţii mai se ascund, alţii se feresc, alţii se folosesc de destul de multe alibiuri, dar constanta este una singură - existenţa acestei ideologii dughiniste, putiniste, la nivelul vieţii politice româneşti, un fapt care nu ne face decât să ne trimită cu gândul la ceea ce înseamnă pentru noi astăzi pericolul totalitarismului de expresie rusească.
Mă gândesc, de asemenea, ce înseamnă patriotismul, astăzi, pentru unii. Înseamnă pur şi simplu un recurs la instinctivitate, un recurs la violenţă publică sau violenţă socială? Nici pe departe!
Mă uit, de asemenea, cam care sunt propunerile care vin din această zonă - populistă, subliniez - nici suveranistă, nici patriotică, către viaţa publică şi socială a României.
Văd pe undeva un fel de program dintr-ăsta, Nicolae Ceauşescu se întoarce, cu naţionalizări, cu să creştem totul acolo, în bătătură, să mâncăm ceea ce avem lângă gardul de la marginea casei. Nu mai spun de case la 35.000 de euro, eliminarea ratelor, eliminarea dobânzilor la creditele bancare, benzină la un leu, dialogul cu Zamolxe şi multe alte propuneri din acestea de mare profunzime... să spunem... a dimensiunii geopolitice, pe care le întâlnim astăzi şi care astăzi ne fac tuturor viaţa atât de 'frumoasă'.
Cred că noi avem cu toţii datoria să înţelegem că a fi români înseamnă să ne iubim ţara, nu să urâm pe cineva, nu să dezbinăm România.
Suveranitatea naţională se apără mai ales ţinând cont cine ne sunt prietenii şi cine ne sunt inamicii.
Iar a pendula între ideile Rusiei şi tot felul de năstruşnicii populiste în spaţiul public nu reprezintă decât o mare vulnerabilitate pentru România şi o insultă pentru cetăţenii României.
Dacă vrem demnitate, dacă vrem o naţiune puternică şi liberă, să ne lepădăm de populism, de extremism şi de această influenţă toxică şi nocivă a Rusiei, care nu este decât principalul adversar al dezvoltării şi libertăţii României".
Vedeți video: