Departamentul de Stat al SUA a eliminat fraza „nu sprijinim independența Taiwanului” de pe site-ul său


Departamentul de Stat al SUA a eliminat fraza „nu sprijinim independența Taiwanului” de pe site-ul său

Cea mai recentă „fișă informativă” a Departamentului de Stat de pe site-ul său despre Taiwan, insula autonomă revendicată de China, nu mai include fraza „nu sprijinim independența Taiwanului”, care figura anterior pe pagină. Guvernul de la Taiperi a apreciat, duminică, că gestul reprezintă un semnal de susţinere pentru insula cu regim democrat. 

Fișa informativă, care a fost actualizată joi, modifică, de asemenea, un pasaj referitor la includerea Taiwanului în organizațiile internaționale, eliminând referirile la „unde statalitatea nu este o cerință” și adaugând că disputa dintre Taiwan și China ar trebui să fie soluționată „fără coerciție, într-un mod acceptabil pentru popoarele de pe ambele părți ale Strâmtorii”.

De asemenea, a fost adăugată o frază care descrie cooperarea Pentagonului cu Consiliul național pentru știință și tehnologie din Taiwan.

Departamentul de Stat a arătat că modificările aduse site-ului sunt  „de rutină”, când a fost chestionat pe această temă de presă. 

„Ca de obicei, fișa informativă a fost actualizată pentru a informa publicul larg cu privire la relația noastră neoficială cu Taiwanul”, a declarat un purtător de cuvânt pentru mai multe instituții media.

Statele Unite, ca majoritatea ţărilor, nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt cel mai puternic susţinător internaţional al acestuia, fiind obligate prin lege să furnizeze insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

„Ne opunem oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului de către oricare dintre părţi. Ne aşteptăm ca diferenţele de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan să fie soluţionate prin mijloace paşnice, fără constrângeri, într-un mod acceptabil pentru poporul de pe ambele părţi ale strâmtorii”, se arată în actualizarea publicată joi pe site-ul Departamentului de Stat.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a catalogat formularea actualizată a Departamentului de Stat drept „pozitivă și prietenoasă”, considerând-o un semn al „parteneriatului strâns și prietenos dintre Taiwan și SUA”.

Ministrul taiwanez de externe, Lin Chia-lung, a mulțumit, de asemenea, SUA pentru „sprijinul și poziția pozitivă față de relațiile SUA-Taiwan” și pentru „angajamentul față de pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, față de parteneriatul economic, comercial și tehnologic Taiwan-SUA și față de spațiul internațional al Taiwanului”.

Observațiile lui Lin au urmat unui angajament al președintelui taiwanez Lai Ching-te de vineri de a intensifica investițiile taiwaneze în SUA, într-o mișcare considerată ca o încercare de a-l împiedica pe președintele american Donald Trump să impună tarife suplimentare pentru produsele taiwaneze.

Lai a descris Taiwanul drept un „partener indispensabil” pentru a ajuta SUA să își reconstruiască sectorul de producție de înaltă tehnologie.

Guvernul Taiwanului respinge revendicările Chinei asupra suveranităţii insulei, susţinând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul. Taiwanul afirmă că este deja un stat independent numit Republica Chineză, numele său oficial.

Beijingul consideră Taiwanul drept „nucleul central al intereselor sale” şi denunţă în mod regulat orice sprijin acordat Taipeiului de către Washington.

Deşi preşedintele american Donald Trump a neliniştit Taiwanul de la preluarea mandatului prin criticile la adresa dominaţiei insulei în industria semiconductorilor, administraţia sa a oferit, în rest, un sprijin ferm pentru Taiwan.

Săptămâna trecută, primele nave ale Marinei SUA au traversat strâmtoarea Taiwan de la preluarea mandatului de către Trump.

Ministerul taiwanez de Externe a anunţat într-un comunicat separat că o navă de război canadiană, Ottawa, a trecut prin strâmtoare duminică.

Taiwanul se confruntă cu o presiune militară tot mai mare din partea Beijingului, inclusiv incursiuni aproape zilnice ale avioanelor şi navelor de război chineze în apropierea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a raportat că duminică a detectat 24 de avioane militare chineze desfăşurând „o patrulare comună de pregătire de luptă” împreună cu nave de război chineze în jurul Taiwanului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.