Prezidențiabilul Crin Antonescu a comentat vineri seară, pentru Antena 3, criticile formulate de vicepreședintele SUA, JD Vance, la adresa României, pe tema anulării alegerilor prezidențiale și a democrației cel puțin spus șubrede din țara noastră.
Ce a zis JD Vance: "Situația a devenit atât de rea în Europa, încât România a decis în decembrie anularea alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii mari venite din partea vecinilor. (...) Dacă un sistem democratic poate fi distrus cu câteva mii de dolari băgați în digital advertising din partea unei forțe străine, înseamnă că nu a fost foarte puternic de la început".
Printre altele, Crin Antonescu a reliefat că declarația în cauză nu reprezintă nicidecum o formă de susținere pentru candidatul demagog și pro-rus Călin Georgescu, care reușise să acceadă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ce au fost finalmente anulate.
În al doilea rând, prezidențiabilul coaliției de guvernare a opinat că poziția exprimată de vicepreședintele SUA semnalează, totodată, că nu a existat un dialog oficial între partea română și noua administrație americană: "Domnul JD Vance face referire la situația din România, invocând declarația fostului comisar european Thierry Breton. Aici se simte faptul că el nu a avut până acum un interlocutor oficial din România. Trebuia să o facă până acum Klaus Iohannis. În acest moment trebuie să o facă Ilie Bolojan, președintele interimar în exercițiu al României. Trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice foarte clar care este situația în România, de ce s-au anulat alegerile și că nu există niciun dubiu că în România vor fi alegeri democratice, iar acele valori care sunt la baza alianței între noi și americani nu sunt în pericol și vor fi respectate".
Nu în cele din urmă, Crin Antonescu a subliniat că nu trebuie să consolidăm democrația doar pentru că așa ne-o cer partenerii externi, ci pentru noi ca popor, respectiv că aceasta este dorința noastră.
Crin Antonescu: Nu cred că avem niciun motiv pentru un soi de panică, un soi de derută, care pare să străbată și media și chiar cercurile politice din România în urma acestor declarații. Ceea ce răspundea domnul Simion este ridicol, e caraghios. Nu a făcut nimeni nicio ofertă să trăim într-o lume liberă (Simion a interpretat declarațiile lui JD Vance ca și cum nu am trăi deja într-o lume liberă - n.red.), ci trăim într-o lume liberă, trăim într-o lume bazată pe valori clare, pe care și domnul Vance le-a evocat și care fac, de altfel, esența, forța legăturii și apartenenței noastre la Uniunea Europeană, la NATO și a parteneriatului strategic cu Statele Unite și a relației istorice între Statele Unite și Europa. Nu cred că este vreun motiv de panică. Înțeleg foarte bine de ce domnul Simion, probabil susținătorii domnului Georgescu, alți agenți electorali ai acestuia de dimensiuni mai mici, dar foarte activi, încearcă să ne prezinte declarațiile unor oficiali americani și, mai ales acestea de la Munchen ale lui JD Vance, ca pe niște declarații în favoarea lor. Nu cred că există niciun element care să susțină o asemenea teorie.
Al doilea lucru, apropo de ceea ce este de făcut, e să înțelegem foarte bine cine suntem, unde suntem. Suntem membri ai NATO, suntem partenerii strategici ai Statelor Unite, suntem membri ai Uniunii Europene, suntem în toate aceste 3 formule legați de niște valori care sunt clare, care sunt temelia acestor asocieri și indiferent cum se schimbă administrațiile în Statele Unite, indiferent cum se schimbă guvernele în Uniunea Europeană și indiferent cine vine la putere în România, aceste valori trebuie să rămână punctele cardinale ale orientării și acțiunii noastre politice.
În al treilea rând, cred că este absolut justificat îndemnul lui JD Vance către întărirea valorilor democrației noastre. Sigur că da, asta avem de făcut, după cum, făcând cumva o paralelă, avem și declarațiile și explicațiile foarte recente ale noului șef al Pentagonului, respectiv trebuie să ne întărim, să ne sporim cheltuielile militare, să ne întărim capacitatea de securitate a Europei, nu pentru că americanii n-ar mai fi aliați, nu pentru că n-ar mai fi mândri că sunt membri ai NATO și mândri că sunt aliați cu noi și hotărâți să fie în continuare, ci pentru că trebuie să avem propria noastră contribuție.
Și ultima chestiune, cred că aici se vede foarte bine situația delicată a României în acest moment. Domnul JD Vance face referire la situația din România, invocând declarația fostului comisar european Thierry Breton. Aici se simte faptul că el nu a avut până acum un interlocutor oficial din România. Trebuia să o facă până acum Klaus Iohannis. În acest moment trebuie să o facă Ilie Bolojan, președintele interimar în exercițiu al României. Trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice foarte clar care este situația în România, de ce s-au anulat alegerile și că nu există niciun dubiu că în România vor fi alegeri democratice, iar acele valori care sunt la baza alianței între noi și americani nu sunt în pericol și vor fi respectate.
Moderatoare: JD Vance spune că suspiciunile sunt șubrede. (...) Statul român, dacă nu e în stare să prezinte dovezi altfel decât șubrede, va fi în situația, de exemplu, de a relua turul doi, așa cum pretinde George Simion?
Crin Antonescu: Nu cred că se pune această problemă, dar în pasajul pe care l-ați dat din discursul lui JD Vance cred că sunt două chestiuni-cheie. În primul rând, da, îmi pare rău, dar are dreptate. Indiferent care sunt dovezile, cât de puternic a fost atacul sau nu, democrația sau instituțiile de apărare a democrației s-au dovedit slabe. S-au dovedit slabe pentru că acest atac a putut fi posibil. Este adevărat.
În al doilea rând, sigur că cineva trebuie să prezinte toate dovezile care există, să convingă administrația americană că nu sunt chiar atât de șubrede, că nu-i vorba doar de câteva sute de mii de dolari băgate în reclame electorale, ci de mai mult, adică de lucruri ilicite. Iar cealaltă parte, care este în fond temeiul nostru de optimism în raport cu noua administrație americană, sunt acele "shared democratic values" de care a vorbit JD Vance, pentru că, într-adevăr, pentru urechea americană, anularea unor alegeri e un lucru strident și care trebuie să aibă explicații foarte solide. Sunt lucruri pe care le-am discutat și noi aici. Nu s-a întâmplat nimic nou, dar s-a întărit de data asta și dinspre Washington nevoia ca instituțiile, autoritățile în exercițiu ale statului român să dea toate explicațiile posibile.
Atenție, să ne înțelegem foarte bine, că nu trebuie să dăm aceste explicații pentru că le-a cerut domnul JD Vance, chiar dacă e vicepreședinte al Statelor Unite, chiar dacă este al doilea om dintr-o administrație a unui stat care e principalul nostru partener strategic. Trebuie să le dea în primul rând pentru opinia publică românească și, în orice caz, ideea cu care eu aș vrea să merg dincolo de această discuție e că noi trebuie, într-adevăr, să ne apărăm și să ne întărim democrația nu pentru că ne-o cer puternicii lumii, nu pentru că ne-o cer partenerii noștri, nu pentru că ne-o cere Trump sau JD Vance, ci pentru noi, care cred că suntem cei mai dedicați propriei noastre democrații.
Și mai e un lucru, dacă îmi permiteți, cred că este un moment în care, totuși, toate forțele pro occidentale ale României trebuie să se mobilizeze și să dea dovadă de o maximă responsabilitate, pentru că e clar că traversăm un moment critic și într-un asemenea moment, încă o dată o spun, cred că jocurile meschine și îngust partizane nu-și au rostul.