Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat joi că Statele Unite vor aplica sancțiuni Moscovei și nu sunt excluse chiar „acțiuni militare” dacă președintele rus Vladimir Putin va refuza un acord de pace cu Ucraina care să garanteze independența Kievului pe termen lung.
Opțiunea de a trimite trupe americane în Ucraina în cazul în care Moscova nu reușește să negocieze cu bună credință rămâne „pe masă”, spune Vance, adoptând un ton mult mai dur decât secretarul apărării al SUA, Pete Hegseth, care a sugerat miercuri că Statele Unite nu vor trimite forțe militare în Rusia (nici măcar în faza eventuală de menținere a păcii post-război).
„Există, de asemenea, pârghii economice de influență, există, desigur, și instrumente militare de coerciție” pe care SUA le-ar putea folosi împotriva lui Putin, a mai spus Vance.
Într-un interviu acordat The Wall Street Journal, la câteva ore după ce președintele Trump a declarat că va începe negocierile cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Vance a spus: „Cred că se va ajunge la o înțelegere care va uimi o mulțime de oameni”.
Remarcile vicepreședintelui, făcute cu o zi înainte de o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski au oferit cel mai puternic sprijin de până acum al administrației Trump pentru Kiev în fața cererilor Rusiei de a dezarma și de a înlocui guvernul actual.
„Președintele nu se va arunca orbește în aceste negocieri”, a declarat Vance. „El (Trump) urmează să spună cel mai probabil: „Totul este pe masă, haideți să facem o înțelegere””.
Joi, Trump a declarat reporterilor că Ucraina va participa la discuțiile cu Rusia, o cerință cheie a lui Zelenski. Trump a mai spus însă și că Rusiei ar trebui să i se permită să revină în Clubul celor șapte țări bogate și că Moscova nu va permite aderarea Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Vance va vorbi, vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, o reuniune a liderilor mondiali pentru a discuta despre amenințările și provocările comune.
Vicepreședintele SUA a afirmat că intenționează să le spună liderilor europeni aliați că subminează libertatea de exprimare și democrația refuzând să colaboreze cu partidele populiste.
De asemenea, Vance ar urma să le spună liderilor europeni că Europa trebuie să îmbrățișeze creșterea politicilor anti-sistem, să oprească migrația în masă și să limiteze politicile progresiste
„Este vorba cu adevărat despre cenzură și despre migrație, despre această îngrijorare pe care președintele Trump și cu mine o avem, cu privire la liderii europeni care sunt oarecum îngroziți de propriul lor popor”, a mai spus Vance, precizând că îi va îndemna pe politicienii germani să colaboreze cu toate partidele, inclusiv cu controversatul partidul de extremă dreaptă și anti-imigrație Alternativa pentru Germania.
În ceea ce privește Ucraina, Vance a declarat că este prea devreme pentru a spune cât de mult din teritoriul țării va rămâne în mâinile Rusiei sau ce garanții de securitate ar putea oferi SUA și alți aliați occidentali Kievului. El a spus că aceste detalii ar urma să fie stabilite în cadrul negocierilor de pace.
„Există o serie de formulări, de configurații, dar ne interesează ca Ucraina să fie independentă și suverană”, a spus el.
Trump a declarat, zilele trecute, că Putin dorește să pună capăt conflictului lansat de Rusia în urmă cu aprope trei ani conflcit care a ucis deja sute de mii de oameni și a distrus zone întinse din Ucraina.
Forțele ruse controlează, în prezent, aproape 20% din teritoriul Ucrainei.
Vance a declarat că administrația Trump va încerca să îl convingă pe Putin că Rusia ar obține mai multe rezultate pozitive la masa negocierilor decât pe câmpul de luptă.
Vance s-a oferit să reseteze relația cu Rusia după un acord de succes privind Ucraina, spunând că izolarea actuală a Moscovei de piețele occidentale a făcut-o partenerul inferior al Beijingului.
„Nu este în interesul lui Putin să fie fratele cel mic într-o coaliție cu China”, a comentat Vance.
În cadrul unei reuniuni NATO care a avut loc miercuri la Bruxelles, Hegseth a declarat că este puțin probabil ca frontierele Ucrainei să revină la varianta de prima invazie rusească din 2014, că negocierile nu se vor încheia cu Ucraina ca membru NATO și că europeni, și nu americani, vor trebui să ofere garanții de securitate Kievului.
Hegseth a revenit, în cursul zilei de joi, asupra comentariilor ințiale spunând reporterilor la Bruxelles că „ce concesii vor fi făcute sau ce concesii nu vor fi făcute” va depinde de Trump..
Vance a confirmat că Trump s-ar putea răzgândi în funcție de modul în care evoluează negocierile.
„Președintele Trump ar putea spune, uite, nu vrem lucrul ăsta, s-ar putea să nu ne placă asta, dar suntem dispuși să îl punem din nou pe masă dacă rușii nu sunt buni parteneri de negociere, sau există alte chestiunii care sunt foarte importante pentru ucraineni pe care am putea dori să le scoatem de pe masă”, a spus el.
Vance a mai afirmat că va profica de prezența sa la Munchen și pentru a pleda pentru partidele considerate de Bruxelles drept formațiuni ale dreptei radicale (extrema dreaptă). Păstrarea partidelor care au programe împotriva migrației în afara coalițiilor guvernamentale înseamnă ignorarea cetățenilor care au cerut în mod repetat un control mai strict al frontierelor, a spus vicepreședintele SUA.
„Cred că, din păcate, interesul alegătorilor a fost ignorat de mulți dintre prietenii noștri europeni”, a subliniat el.
În discursul de la Munchen, Vance îl va susține și pe Elon Musk, miliardar și aliat important al lui Trump. Campania politică a lui Musk în Europa, inclusiv pentru partidul Alternativa pentru Germania (AfD) - un grup aflat sub supraveghere pentru extremism - a atras critici unanime din partea unor lideri europeni precum cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron. Ambii politicieni europeni vor fi în public și vor asculta discursul lui Vance.
Vance a spus că Musk nu vorbește în numele lui Trump, însă este de acord cu Musk că țările europene trebuie să nu mai accepte un număr mare de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și din alte zone ale lumii. De asemenea, Vance a spus că liderii europeni au greșit criticându-l pe Musk pentru că a vorbit deschis.