EXCLUSIV Document: “În timpul agresiunii militare rusești, în Ucraina NU pot avea loc alegeri”. Comisia Electorală Centrală de la Kyiv le răspunde lui Trump și Putin, care cer alegeri în Ucraina în timp ce rușii continuă genocidul poporului ucrainean. Care sunt riscurile alegerilor postbelice și cum vor putea vota ucrainenii din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia


EXCLUSIV Document: “În timpul agresiunii militare rusești, în Ucraina NU pot avea loc alegeri”. Comisia Electorală Centrală de la Kyiv le răspunde lui Trump și Putin, care cer alegeri în Ucraina în timp ce rușii continuă genocidul poporului ucrainean. Care sunt riscurile alegerilor postbelice și cum vor putea vota ucrainenii din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia

Comisia Electorală Centrală a Ucrainei precizează, într-un răspuns exclusiv acordat pentru Podul.ro, că este imposibil, atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere practic, să organizeze alegeri în Ucraina, fie acestea prezidențiale, parlamentare sau locale, în contextul în care Rusia bombardează Ucraina și omoară zilnic ucraineni. 

Conform Comisiei de la Kyiv, Legea Marțială în vigoare în Ucraina, prelungită recent de președintele Zelenski până la 9 mai, NU permite sub nicio formă organizarea și desfășurarea a oricăror tipuri de alegeri în țară, iar asta în ciuda dorințelor exprimate de Trump sau Putin. 

Dincolo de imposibilitatea desfășurării alegerilor în timp ce rușii omoară zilnic ucraineni, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei prezintă, de asemenea, riscurile și dificultățile pe care le-ar putea presupune organizarea alegerilor imediat după încheierea războiului, dar și cum vor putea vota, la eventualele alegerile din Ucraina, ucrainenii rămași sub ocupație militară rusă în teritoriile ucrainene ocupate temporar de Kremlin. Comisia a lăsat să se înțeleagă că ar putea exista riscuri în privința asigurării securității alegătorilor, organizatorilor și observatorilor chiar și după încheierea unui ipotetic armistițiu (încheierea așa-zisei ,,faze fierbinți a războiului”), Rusia putând oricând să-și reia agresiunea armată (sau să organizeze diversiuni neasumate oficial). 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei: 

“În primul rând, conform dispozițiilor legale actuale, niciun proces electoral nu poate avea loc sub legea marțială în Ucraina 

Cu privire la riscurile alegerilor postbelice

Consecințele distructive provocate de crimele de război ale Federației Ruse, în primul rând distrugerea infrastructurii critice, criza cu strămutarea cetățenilor care au fost forțați să își părăsească locuințele, au arătat necesitatea de a prevedea posibilele probleme care vor apărea în ajunul viitoarelor alegeri, de a revizui legislația electorală și de a efectua modificările sistemice corespunzătoare pentru a asigura facilitarea exercitării dreptului de vot al cetățenilor, precum și administrarea adecvată a proceselor electorale în perioada postbelică. 

Comisia a început lucrările corespunzătoare încă în 2022, prin elaborarea de propuneri legislative menite să abordeze unele dintre problemele legate de organizarea pregătirii și desfășurării alegerilor postbelice (aprobate prin Rezoluția nr. 102 a Comisiei din 27 septembrie 2022 și trimise Comisiei Radei Supreme de la Kyiv pentru organizarea puterii de stat, autoguvernare locală, dezvoltare regională și planificare urbană pentru a fi examinate și luate în considerare în pregătirea proiectelor de legi relevante). Această activitate a fost continuată de cele trei grupuri de lucru înființate de Comisie, care au inclus membri ai Comisiei și ai Secretariatului acesteia, membri ai Parlamentului ucrainean, reprezentanți ai mai multor organisme de stat, ONG-uri și organizații internaționale. 

Activitățile acestor grupuri de lucru se referă la diverse aspecte ale organizării, pregătirii și desfășurării alegerilor după încetarea sau anularea legii marțiale în Ucraina, în special: asigurarea întocmirii unor liste electorale fiabile și actualizate; îmbunătățirea mecanismului existent de exercitare a dreptului de vot al alegătorilor care locuiesc sau se află pe teritoriul unui stat străin în ziua votului; evaluarea riscurilor asociate consecințelor agresiunii armate la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ar putea afecta organizarea pregătirii și desfășurării alegerilor postbelice; stabilirea listei de măsuri organizatorice și a altor măsuri necesare pentru a asigura desfășurarea acestora. 

În ciuda faptului că faza activă a ostilităților continuă și în prezent, este imposibil să se evalueze definitiv toți factorii care vor afecta organizarea pregătirii și desfășurării alegerilor postbelice, însă este posibil să se identifice totuși unele aspecte-cheie în privința problemei desfășurării alegerilor:

 – strămutarea pe scară largă a cetățenilor în interiorul și în afara Ucrainei; 

– distrugerea semnificativă a infrastructurii; 

– necesitatea de a asigura securitatea subiecților și participanților electorali, inclusiv securitatea fizică și a informațiilor.

În prezent, grupurile de lucru continuă să elaboreze măsuri sistemice adecvate pentru a aborda acestea, dar și alte aspecte problematice în pregătirea alegerilor postbelice și să elaboreze propuneri pentru a asigura reglementarea lor legislativă adecvată. 

Privind ideea deschiderii de secții de votare în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei

În conformitate cu articolul 28, prima și a doua parte din acest articol, pregătirea pentru organizarea și desfășurarea alegerilor și numărarea voturilor se efectuează în secțiile de votare stabilite de Comisia Electorală Centrală sau de comisia electorală de circumscripție în conformitate cu legislația în vigoare. Secțiile de votare care există în mod permanent sunt constituite și lichidate de Comisia Electorală Centrală în conformitate cu procedura stabilită de aceasta.

În conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare și ale Procedurii privind înființarea secțiilor de votare cu caracter permanent, închiderea temporară a acestora, lichidarea și modificarea informațiilor privind secțiile de votare înființate, aprobate prin Rezoluția Comisiei Electorale Centrale nr. 116 din 25 iunie 2020, Prin Rezoluția nr. 117 din 25 iunie 2020, Comisia Electorală Centrală a stabilit permanent secții de votare regulate și speciale în Republica Autonomă Crimeea, toate regiunile, precum și în orașele Kiev și Sevastopol. 

În același timp, atragem atenția asupra faptului că, în conformitate cu articolul 8 din Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a regimului juridic în teritoriul ocupat temporar al Ucrainei”, în timpul alegerilor președintelui Ucrainei, a deputaților din Ucraina și a referendumului pentru întreaga Ucraină,  în teritoriul temporar ocupat nu se organizează și nu se desfășoară alegeri. Cetățenilor Ucrainei care locuiesc pe teritoriul temporar ocupat li se asigură condițiile necesare pentru exprimarea liberă a voinței în timpul alegerilor președintelui Ucrainei, ale deputaților din Ucraina și ale referendumului ucrainean pe teritoriul liber al Ucrainei. Acești cetățeni au dreptul de a-și exercita dreptul de vot la alegerile sau referendumul menționat prin schimbarea locului de votare fără schimbarea adresei lor electorale, în conformitate cu partea a treia a articolului 7 din Legea Ucrainei „privind Registrul de stat al alegătorilor”. De asemenea, alegerile pentru Rada Supremă a Republicii Autonome Crimeea, consiliile locale, primarii satelor, orașelor și municipiilor, precum și orice alte alegeri și referendumuri nu au loc pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.