Mai multe vuvuzele așa-zis suveraniste – care susțin vocal candidatura pro-rusului Călin Georgescu – afirmă, repetat, în spațiul public că scandalul „Nordis” ar fi o „fentă” și că sumele presupus a fi fost delapidate de soții Vladimir Ciorbă-Laura Vicol ar fi „bani privați”.
Ideea este propagată virulent în spațiul public de Robert Turcescu, Anca Alexandrescu și invitații acesteia, printre care și Dinu Popescu, o fostă ispită de la Insula Iubirii, aflat la un moment dat în centrul unui scandal public după ce s-a lăudat (tot public) că a făcut sex cu minore de 16-17 ani (chiar și siteul Realitatea a scris despre asta - AICI). Popescu a ajuns între timp „mare” analist geopolitic în studiourile fostului pușcăriaș Maricel Păcuraru (și Realitatea are datorii la stat de peste 40 de milioane de euro la bugetul de stat). VIDEO cu Turcescu, Alexandreasca și ispita sexuală masculină la finalul textului! De menționat că Laura Vicol îl susținea și ea pe „președintele ales” Călin Georgescu.
Ispita Dinu Popescu (în plan apropiat), un susținător înfocat al pro-rusului Călin Georgescu
Ce afirmă acești dubioși susținători ai lui Georgescu este însă total fals pentru că Direcția Regională a Finanțelor Publice București este cel mai mare creditor în procesul de insolvență al Nordis Management SRL, fiind vorba despre suma de 82,3 milioane de lei pe care statul român o are de recuperat de la compania controlată de Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă. Mai mult, rezultă că ANAF știa de mai mulți ani despre neregulile de la Nordis, dar, cel mai probabil sub presiune politică (încrengăturile mergând direct la liderii PSD Marce Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis), a ales să le ignore până când investigația Recorder și presiunea publică au forțat autoritățile să urnească dosarul (plângeri ale clienților păgubiți au început să apară din 2019).
Alți aproape 80 de milioane de lei sunt revendicați de două firme din Iași și București.
Topul celor mai mari zece creditori Nordis Management SRL, astfel cum apare într-o situație preliminară din 31 ianuarie 2025 întocmită de administratorul judiciar CITR Transilvania arată astfel:
1. Direcția Generală Regională de Finanțe București (ANAF) 82,3 milioane lei (detalii mai jos despre cârdășia instituției cu Nordis, pe filieră politică)
2. Multiactive Finance Iași 42,2 milioane lei;
3. Ultra-Real Estate Development București 37,3 milioane lei;
4. La Playa Properties București 20,2 milioane lei;
5. Alpha Advisory București 16,4 milioane lei;
6. Marius Daniel Marin 14,8 milioane lei;
7. Alexandru Morar 11,3 milioane lei;
8. Zublin Romania București 8,8 milioane lei;
9. Property de Luxe Curtea de Argeș 8,1 milioane lei;
10. Sorin Alexandru Durbac 7,8 milioane lei.
Avocata Ingrid Mocanu solicită 717.805 lei, omul de afaceri Ștefan Nanu, în calitate de persoană fizică sau asociat la două societăți – circa 710.000 lei, fostul europarlamentar Vlad Botoș – 88.247 lei, ginerele lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop, soțul Ioanei Băsescu, notar acuzat în dosarul Nordis de la DIICOT – 118.672 lei, DBV Media House SRL, parte a Grupului Realitatea 636.308 lei, DCNews Media Grup 97.874 lei, în timp ce jurnalistul Robert Turcescu și soția sa s-au înscris pentru suma de 85.808 lei.
În ce privește ANAF, surse din ancheta DIICOT au relevat și faptul că patru inspectori de la FISC ar putea fi puși sub acuzare pentru favorizarea infractorului, după ce nu au luat măsuri față de grupul de firme Nordis, deși constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli.
Conduita inspectorilor a ieșit la iveală abia după ce DIICOT a cerut informații de la ANAF cu privire la controalele făcute la firmele din grupul Nordis, detalii despre acest caz fiind menționate în referatul prin care procurorii au solicitat Curții de Apel arestarea preventivă a mai multor suspecți (printre care soții Vicol-Ciorbă și cei trei frați Poștoacă – asociați Nordis)
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2024, reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care desfășurau activități de control și au solicitat audiență la președintele ANAF. Astfel, la data de 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF, ocazie cu care Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, comportamentul necorespunzător al inspectorilor, audierea clienților grupului NORDIS, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.
Dosarul Nordis. Potrivit DIICOT, în dosarul Nordis sunt anchetate infracțiuni precum: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Curtea de Apel București a dispus miercuri seară arestarea preventivă a soților Ciorbă-Vicol, precum și a fraților Gheorghe Emanuel Poştoacă, acţionar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poştoacă, acţionar şi administrator la mai multe firme din grupul Nordis, şi Florin Poştoacă. Ceilalți inculpați din dosar au fost plasați în arest la domiciliu sau, după caz, sub control judiciar.
Procurorii DIICOT au arătat în referatul cu care au solicitat instanței arestările suspecților în speța Nordic că Laura Vicol, fosta șefă PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, ar fi cheltuit nu mai puțin de opt milioane de lei în ultimii ani pentru operații estetice, petreceri în cluburi de fițe, fiind deosebit de generoasă și o serie de „instituții media private”
Laura Vicol a făcut nu mai puțin de 8.000 de operațiuni bancare între aprilie 2019 și anul acesta, cheltuind opt milioane de lei (1,6 milioane de euro) din banii Nordis.
O bună parte din acești bani, 323.000 de lei, s-au dus pe proceduri estetice, mașini și publicitate media..
Peste 860.000 de lei (170.000 de euro) a cheltuit Laura Vicol în cluburi de pe litoral și din Poiana Brașov, ceea ce a atras comentarii chiar din partea managerilor Nordis, șocați de amploarea acestor cheltuieli.
Alți opt milioane de lei au fost cheltuite de companie pentru promovare agresivă (marketing în presă), Facebook, Google.
„Așa cum s-a precizat în debutul situației de fapt, pentru câștigarea încrederii potențialilor clienți și crearea imaginii unui business de succes, s-a pus la punct un program de marketing agresiv, care a vizat toate canalele de comunicare posibile, sens în care 8.380.355 lei au fost cheltuiți pentru publicitate, din care 5.114.040 prin instituții media private, 1.672.706 lei către Facebook și 1.593.609 lei către Google. În aceeași paradigmă se regăsesc și sponsorizări în valoare de 4.286.462 lei, din care cea mai importantă este cea acordată Federației Române de Fotbal, în fapt tot un mijloc de publicitate”, au arătat procurorii DIICOT.
Anca Alexandrescu apărând-o pe „pacienta” de la Cardiologie Laura Vicol (de la minutul 5) și apoi despre cât de neimportant e scandalul Nordis, împreună cu geostrategul Dinu Popescu (minutul 15):