Crin Antonescu: Sunt similitudini înfiorătoare între discursurile lui Călin Georgescu și cele ale lui Hit!er / Este urgent să înțelegem că aceste alegeri nu sunt doar între diverși candidați, ci e o bătălie între Vest și Est / Și Nicușor Dan, Elena Lasconi, respectiv Marcel Ciolacu garantează menținerea orientării democratice și pro-occidentale a României


Crin Antonescu: Sunt similitudini înfiorătoare între discursurile lui Călin Georgescu și cele ale lui Hit!er / Este urgent să înțelegem că aceste alegeri nu sunt doar între diverși candidați, ci e o bătălie între Vest și Est / Și Nicușor Dan, Elena Lasconi, respectiv Marcel Ciolacu garantează menținerea orientării democratice și pro-occidentale a României

Acordând luni seară un interviu pentru Antena 3, potențialul prezidențiabil Crin Antonescu a reliefat necesitatea ca partidele din coaliția de guvernare - PSD, PNL, UDMR, să urgenteze procesul decizional în privința organizării alegerilor prezidențiale, căci miza acestui scrutin electoral este una aparte și va determina în mod fundamental direcția pe care va merge România, Vest sau Est, democrație sau autoritarism. În ceea ce-i privește pe eventualii contracandidați, Crin Antonescu a ținut să transmită că Nicușor Dan, Elena Lasconi și Marcel Ciolacu oferă, la rândul lor, garanția menținerii orientării democratice și pro-occidentale a României. 

În legătură cu prezidențiabilul pro-rus Călin Georgescu, Crin Antonescu a evidențiat că pe lângă orientarea kremlinistă a acestuia, are totodată și poziționări de sorginte nazistă și, implicit, anti-democratică. 

"Eu nu doresc decât o clarificare rapidă a acestor aspecte (referitoare la alegerile prezidențiale - n.red.), spre binele tuturor, al lor și al opiniei publice. (...) Am sentimentul că politicienii din România, mai toți, s-au întors în timp odată cu anularea acestor alegeri, respectiv s-au întors în istorie undeva înainte de turul întâi, dar acționează de parcă n-ar ști ce s-a întâmplat în turul întâi. Pur și simplu parcă suntem în perioada septembrie - octombrie 2024, nu știm ce s-a întâmplat la sfârșitul lui noiembrie 2024, nu știm ce s-a întâmplat în România de atunci încoace, ci suntem în octombrie și urmează alegerile. (...) Se întâmplă lucruri grave în România și în jurul nostru și cred că cu această modestă solicitare eu contribui la revenirea în actualitate, în realitate, în realitatea lui ianuarie 2025 din viața politică din România. (...) 

Țara e într-o anumită derivă. Noi suntem într-un provizorat, avem un președinte care se află într-un provizorat contestat, într-o prelungire forțată de mandat, avem niște alegeri despre care încă nu știm astăzi când vor avea loc și avem totuși o realitate care s-a petrecut și care generează miza acestor alegeri. (...) Miza e Est sau Vest, democrație sau discurs de tip Georgescu, unde nu mai avem partide, avem un popor himeric care conduce, nu mai avem politicieni. Atrag atenția celor care nu au văzut sau poate n-au stăruit sau poate n-au luat în serios micuțurile discursuri ale domnului Georgescu că dacă vor să se ducă și să urmărească în arhiva YouTube discursurile lui Hitler dinainte și imediat după 1933, o să găsească similitudini înfiorătoare. Nu înseamnă că-l acuz pe domnul Georgescu că ar fi hitlerist sau nazist, însă sunt similitudini. Sunt aceleași partide care fac rău poporului și trebuie să dispară, e același duh al poporului întrupat care stă cu fruntea sus în fața istoriei, este același izolaționism aberant în raport cu realitatea, cu vecinătatea istorică și cu tot ceea ce înseamnă civilizația contemporană. Acesta e un discurs susținut în prezent ca intenție de vot în societatea românească la un nivel înspăimântător de sus. Deci asta este miza. (...) 

Noi astăzi discutăm care sunt opțiunile României. Mă mai sperie o chestiune și anume ușurința cu care unii oameni socotesc astfel: 'Și ce dacă vine Georgescu sau cineva ca domnul Georgescu? Până la urmă ne înțelegem noi. Până la urmă nu are chiar atât de mari puteri constituționale'. Nimeni nu pune problema impactului devastator în interiorul unei societăți nu foarte solide în convingerile ei democratice, pro-occidentale. Nimeni nu pune problema asta. 'Lasă că vedem noi'... Nu, nu avem ce să vedem. (...) Și cu tot respectul pentru oamenii care au votat sau vor vota cu Călin Georgescu sau cu cineva similar ca discurs, nu este vorba doar despre faptul că e o opțiune categoric pro-Putin. E o opțiune pro-Putin în acest discurs contra Occidentului, dar este o opțiune și împotriva democrației. În momentul în care spui că nu mai vrei partide, aproape că rezultă că nu mai vrei Parlament. (...) Sunt niște lucruri care atentează la democrație. Nu e vorba doar despre orientarea noastră pro-UE și pro-NATO. 

Acesta este contextul în care discutăm, iar în acest context există oameni care spun: 'Nu, Antonescu e rău, să nu fie Antonescu'. Eu am zis în permanență că nu e momentul să avem asemenea răfuieli, că nu ne permitem asemenea lucruri. Despre domnul Nicușor Dan - chiar dacă îmi va fi contracandidat, voi vorbi doar de bine, în orice caz nu-l voi ataca. De ce nu-l atac? Pentru că este un jucător totuși din tabăra democratică. Ce fac dacă Nicușor Dan e în turul doi? Îmi voi îndemna alegătorii să-l voteze după ce l-am înjurat luni de zile? Ce fac dacă sunt eu în turul doi, după ce l-am înjurat pe Nicușor Dan? Am dat exemplul lui Nicușor Dan, dar (...) vorbesc la fel și despre Elena Lasconi sau despre Marcel Ciolacu dacă se decide să candideze mâine. Oricare dintre ei este un candidat care garantează menținerea orientării democratice și pro-occidentale a României. Dar a face această precampanie absolut stupidă și sectară în care ai 15% și vrei ca 85% din țara asta să vină alături de tine, dacă nu, nu. Asta nu se poate, iar acesta e cel mai sigur mod de a ne omorî ceea ce am câștigat totuși în 35 de ani. (...) 

Este urgent să stabilim alegerile și să înțelegem că aceste alegeri nu sunt doar între diverși candidați, ci e o bătălie între Vest și Est, între democrație și un gen de autoritarism de sorginte și formare desuetă, dar care paradoxal pare să aibă viitor, pentru că nu se întâmplă numai la noi", a precizat Crin Antonescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.