Reacții la haosul politic creat de PSD. Andrei Caramitru, marele optimist: „Va fi interesant, dar e mai bună situația decât acum 48 de ore. Vom avea un guvern cu Bolojan premier care să taie cheluielile demente ale statului”


Reacții la haosul politic creat de PSD. Andrei Caramitru, marele optimist: „Va fi interesant, dar e mai bună situația decât acum 48 de ore. Vom avea un guvern cu Bolojan premier care să taie cheluielile demente ale statului”

Covrigarul de Buzău Marcel Ciolacu a perorat că el și partidul nu mai „acceptă jigniri”, după ce guvernarea sa ar fi oferit „stabilitate” României în ultimii ani, atât de puțin apreciată de electorat încât social-democrații au obținut un scor dezastruos la recentele alegeri parlamentare și prezidențiale. Și nu doar românii au semnalizat că țara e pe buza unui dezastru economic (accentuat și de situația politică), ci și forurile internaționale (detalii AICI).

Redăm mai jos câteva reacții politice și ale unor analiști la decizia PSD de a se retrage de la masa negocierilor cu partidele de dreapta (AICI știrea despre retragere):

Andrei Caramitru, consultant financiar: 

„Deci PSD iese de la guvern și susține din parlament. Ce înseamnă? E de bine?

1. Economic - e foarte bine. Probabil vom avea un guvern PNL-USR (posibil UDMR) minoritar, cu Bolojan prim ministru - care să TAIE costurile demente ale statului, să facă reforme SERIOASE. Asta ar da un confort foarte mare mediului privat si finantatorilor. 

2. PSD nefiind la putere cât timp se fac taierile - cresc in opozitie pe voturile celor afectati (bugetari si pensionari). Daca erau in guvern - pierdeau voturi de la ei care mergeau toate la suveranisti. Deci per total tinem echilibrul asa si nu ii ajutam pe nebuni sa creasca. 

3. Toata lumea poate fi happy deocamdata. Eu i-as "aloca" asa:

- Bolojan Prim Ministru - deci își ranforsează poziția în PNL

- șef la Senat (e deja alocat la PNL) – Predoiu. Care devine presedinte interimar DACA KWI demisioneaza dupa ce se face guvernul (si trebuie). Predoiu ar fi cel mai bun ca sa stabilizeze ancheta pe problema razboiului hibrid si sa se asigure ca serviciile nu o iau razna;

- sef la camera deputatilor si sef al PSD - Ciolacu 

- Ponta (care joaca tare acum; s-a vazut si cu Trump) - candidat PSD la Presedintie. Cu conditia sa se rupa de aripa AUR / suveranista (si o va face ca nu e prost, daca are o sansa la cotroceni)

- Nicușor - candidat PNL (plus tbd USR) la președintie DACA Bolojan dupa ce e prim ministru 2-3 luni sau Predoiu ca presedinte interimas sunt măsurați sub el (am un dubiu). Daca nu - Bolojan sau Predoiu de la PNL (si Nicusor de la USR SAU Nicusor merge in paralel cu Lasconi sau e convins sa se retragă). 

- Simion - happy daca CG e exclus din cursa la prezidentiale, si i se promite ca intra la guvern peste 2 ani. 

Cum CG va fi sigur scos de CCR de pe lista de candidati - devine posibil deci sa avem o cursa Ponta-Simion-Nicusor (sau Bolojan/Predoiu). Lucrurile oricum se vor clarifica pe parcurs - cheia va fi discutia cu administratia Trump odata ce ajung la putere in Ianuarie.   

E posibil (si ideal) sa avem un guvern PNL-USR 2 ani si dupa un guvern PSD-AUR dupa alti 2, inainte de urmatoarele alegeri. De ce e bine? Ca asa neutralizezi incet incet zona suveranista / o faci sa fie acceptabila (cheia insa e ca presedintele sa fie OK si pro-vestic). Si ai guverne care dureaza un pic sa si faca ceva - si nu cu prea multe partide diferite care arunca totul in aer certandu-se constant. 

Va fi interesant, dar e mai buna situația decât acum 48 de ore.”

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie: „Ciolacu fuge de la guvernare!

Tipic, pentru un socialist. A spart banii, a devalizat finanțele publice ca să cumpere voturi și acum fuge speriat că România devine încet-încet nefrecventabilă și creditorii externi nu mai dau bani. 

Este a doua oară când fuge de la guvernare în momente delicate. S-a mai întâmplat când s-a produs pandemia. Să ne amintim: Ciolacu dăduse jos guvernul Orban (care își asumase răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi), după care a votat din nou guvernul Orban, că venise pandemia 

Omul este un clovn politic care va intra în legendă.”

Jurnalistul Mircea Marian: „Mă gândeam să scriu un mic eseu despre retragerea PSD. Dar știți ceva? Ducă-se pe pustii!! 

Dacă PNL și USR au o minimă voință politică, fac un guvern decent. Sigur, PSD îi va sabota, le va respinge legi, va face gălăgie. Se poate rezolva, cu un guvern bun. Se pot șterpeli voturi de la adunătura adusă de suveraniști în Parlament - imoral, dar...acceptabil. Iar dacă un guvern PNL-USR pune pe picioara DNA-ul...Dumnezeu cu mila, Marcele. 

Se poate. E greu, dar nu imposibil. Dar trebuie să vrei să faci, nu să te vaiți steril...”

Vlad Alexandrescu (fost ambasador al României în Luxemburg, fost ministru al Culturii în guvernul Dacian Cioloș în perioada 2015–2016 și fost senator USR, între 2016-2020): 

„Președintele expirat face jocuri în continuare! 

Aplică schema din 2015, de după Colectiv. A vorbit cu PSD să se dea deoparte, să lase un guvern de sacrificiu, care să facă tăieri, sacrificii, să plătească datoriile guvernului PSD-PNL. 

Atunci, în 2015, a venit guvernul Cioloș. În acel interval, PSD a avut răgazul să se reinvente cu Dragnea. După care parlamentarii PSD au tocat timp de 2 ani guvernul tehnocrat.

Manevra e în primul rând în interesul lui Iohannis, care își consolidează astfel mandatul lui șubred și rămas nereprezentativ, încercând să domine în continuare câmpul politic.

Dar și al PSD, fiindcă îi permite să fugă (provizoriu) de răspunderea uriașă a deficitului bugetar acumulat în ultimii ani. Să lase deschisă moștenirea corupției în stat și a ineficienției serviciului public, fără să tragă nicio consecință.

PSD își păstrează însă frâna asupra guvernării, prin controlul pe care îl are în Parlament asupra tuturor ordonanțelor și proiectelor de legi pe care guvernul le va elabora.”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a declarat surprins de anunțul premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia PSD se retrage din coaliția de guvernare, afirmând că,, în această eventualitate, va trebui format un guvern al celor trei partide de dreapta, cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a vota noul executiv.

„Nu cred că e bine, cred că trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament”, a afirmat Nicușor Dan, într-un interviu la HotNews.ro.

„Dacă această intenție care mă surprinde se confirmă atunci o s trebuiască să avem un guvern al celor trei partide de dreapta cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a trece guvernul și a trece diferite legi”, a continuat el, subliniind însă că, în opinia sa “mai este loc de discuție”.

Cristina Prună, purtătorul de cuvânt al USR, apreciat decizia PSD de a se retrage de la discuţiile pentru formarea Executivului reprezintă o "fugă de responsabilitate", în contextul "dezastrului bugetar" cu care se confruntă România.

„România în continuare are nevoie de reforme. Ştiam că este un dezastru bugetar şi se pare că, iată, PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării. Singura cale înainte este cea a reformelor, a ne-creşterii taxelor - pentru că asta ar pune presiune şi mai mare pe oamenii care muncesc cinstit în ţara asta - evident reducerea cheltuielilor publice, lucru care, din discuţiile pe care le-am avut până acum, nu a fost agreat", a declarat, pentru AGERPRES, Cristina Prună.

Ea a menţionat că urmează să existe o discuţie la nivelul conducerii Uniunii Salvaţi România în urma anunţului făcut de liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.

"În privinţa deciziei, trebuie să avem o discuţie la nivelul forului de conducere", a precizat Cristina Prună.

La rândul său, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, l-a criticat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru faptul că "ia jucăriile şi pleacă", lăsând 9% deficit bugetar şi "o grămadă de facturi neplătite" în urma mandatului său.

„Marcel, 'bărbat de stat', lasă 9% deficit bugetar + grămadă facturi neplătite. Acum ia jucăriile şi pleacă puţin cât să dreagă cineva ce a stricat coaliţia Nicu, Klaus şi Marcel. (...) Problema e bugetul. Şi ăia care l-au adus în gard", a scris Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.