VIDEO. Elena Lasconi: „Klaus Iohannis este dezamăgirea vieții mele. Este un președinte iresponsabil” / USR îi cere liderului de la Cotroceni să demisioneze din funcție în 21 decembrie, la încheierea mandatului


VIDEO. Elena Lasconi: „Klaus Iohannis este dezamăgirea vieții mele. Este un președinte iresponsabil” / USR îi cere liderului de la Cotroceni să demisioneze din funcție în 21 decembrie, la încheierea mandatului

Președinta USR, Elena Lasconi, a criticat dur, la B1 TV, răspunsul lui Klaus Iohannis care a afimat, miercuri, la Bruxelles, că nu vede niciun responsabil pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. 

Lasconi a subliniat că dacă instituțiile și-ar fi făcut treaba nu s-ar fi ajuns în această situație.

De asemenea, Iohannis a afirmat că nu vede niciun un motiv serios pentru care ar trebuie să demisioneze din funcție, așa cum i-au solicitat USR, dar și alte voci din spațiul public.

„Klaus Iohannis este dezamăgirea vieții mele. Și vă spun că nu exagerez. Am avut atât de multă încredere și este o așa de mare dezamăgire. Este un președinte iresponsabil să spui că nu există responsabili în România, în instituțiile statului. Chiar și el este iresponsabil pentru ceea ce s-a întâmplat și pentru panica și pentru frica prin care au trecut românii. Pentru faptul că în momentul de față noi avem un procent destul de mare al partidelor izolaționiste.

Dacă instituțiile statului și-au făcut treaba, acești candidați nu ar fi putut să participe la alegeri. Ce am văzut noi la televizor după anularea alegerilor, că alergau după unii care în fiecare an se duc să îl comemoreze pe Corneliu Zelea Codreanu, în fiecare an. Nu e o noutate asta. Am văzut noi ceva extraordinar, ceva deosebit? Nicio probă!”, a arătat lidera USR.

„Iohannis a fost arogant și nu a fost aproape de oameni”, a mai afirmat Lasconi. VIDEO integral la finalul textului.

Context. Președintele Klaus a afirmat, miercuri, la Bruxelles, că nu face pe nimeni responsabil în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale şi a punctat că legislaţia electorală trebuie să fie îmbunătăţită, iar instituţiile care se ocupă de cyber-space să aibă o cooperare mai strânsă.

„Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de complexă încât mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor. Au fost unele chestiuni care au fost observate, dar, din păcate, situaţia şi legile nu au fost suficiente", a spus şeful statului, înaintea Summitului UE - Balcanii de Vest. 

Tot miercuri, USR a cerut demisia liderului de la Cotroceni, arătând că acesta ar fi o soluție decentă și democratică din moment ce mandatul acestuia se încheie pe  21 decembrie, însă Iohannis a afirmat că nu vede care ar fi „interesul public major” pentru un asemenea gest.

„Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că nu pot pleca? Dacă aș pleca, aș pleca prin demisie. Sigur, e posibil și acest lucru, dar nu aș face asta decât pentru un interes public major care altfel nu se poate rezolva”, a susținut Iohannis.

El a mai spus că alegerile ar trebui organizate destul de repede. „O tergiversare nu va ajuta. Sper să se formeze cât mai rapid posibil noul guvern și să se clarifice această chestiune”, a adăugat Iohannis.

Declarația integrală a USR prin care formațiunea lui Lasconi a indicat care ar fi cele opt condiții necesare pentru a intra la guvernare alături de PSD, PNL, UDMR și minorități:

„Vechile partide nu au înțeles nimic după votul românilor! Am mers astăzi la negocierile de la Guvern cu opt puncte care se regăsesc în programul de guvernare al USR, printre care se numără: adoptarea bugetului pentru 2025, demiterea imediată a șefului AEP și a conducerilor serviciilor secrete, dar și declanșarea referendumului Fără Penali. A fost un dialog al surzilor: nu poți să le promiți oamenilor că vei face lucruri pentru ei, dacă nu știi pe ce bani te bazezi. Eu sunt întotdeauna deschisă dialogului, dar din răspunsurile lor e clar că nu ne vor la guvernare. Oamenii sunt scârbiți de ceea ce s-a întâmplat timp de 35 de ani.

USR o să le spună mereu adevărul românilor și nu va face parte dintr-un guvern care-i minte și-i jefuiește sub bagheta lui Iohannis.

Eu și colegii mei am insistat în ultima săptămână ca PSD și PNL să prezinte cifrele din execuția bugetară la zi, precum și schița de buget pentru 2025. Aceste cifre nu erau un favor pentru USR, ci o obligație față de cetățeni. Potrivit legii, Marcel Ciolacu era obligat să aducă bugetul în Parlament până pe 15 octombrie, nu a făcut-o.

USR nu mai așteaptă răspunsuri pe vorbe, ci acțiuni concrete. Acestea sunt cele 8 puncte care condiționează intrarea noastră la guvernare:

1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament.

2. Demiterea în Parlament a președintelui AEP.

3. Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.

4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.

5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).

6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.

7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.

8. Declanșarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale în 2025.”

 



 

Declarații Klaus Iohannis:



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.