Nicușor Dan a răspuns afirmativ unor întrebări adresate de Europa FM în legătură cu relațiile sale actuale cu dubiosul Matei Păun, vehiculat în spațiul public drept un personaj rusofil cu interese de afaceri în spațiul rusesc.
Primarul general, proaspăt intrat în cursa pentru Cotroceni, a admis că Păun se numără printre apropiații săi și că s-a consultat cu el în privința înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Interesantă decizia lui Nicușor Dan de a nu se mai lepăda public – ca la recentele alegeri locale - de afaceristul care, nu mai departe de acum câțiva ani, călătorea frecvent la Moscova și punea la îndoială regimul dictatorial al lui Vladimir Putin.
Redăm mai jos o frântură din dialogul lui Nicușor Dan cu jurnalistul Cătălin Striblea (VIDEO integral la finalul textului):
Nicușor Dan: „Acum zece zile s-au anulat alegerile, acum nouă zile niște oameni au spus că eu aș fi o persoană potrivită pentru asta. Niște jurnaliști m-au întrebat și la momentul ăla am zis că trebuie să fac o analiză. Suntem doar în momentul în care această analiză este făcută și eu am făcut ieri doar un anunț în care am spus: da, vreau și cred că sunt persoana potrivită. Ăsta este momentul.
Cătălin Striblea: Ați hotărât de unul singur chestiunea asta?
Nicușor Dan: „Am hotărât împreună cu un grup de persoane apropiate, cei care m-au sprijinit și în campania anterioară. Unii dintre ei lucrând aproape de mine, la Primărie.”
Cătălin Striblea: Dați-mi și mie un exemplu…cu cine ați vorbit?
Nicușor Dan: „Sunt oameni din echipa mea.”
Cătălin Striblea: Doar cu ei? Domnul Matei Păun mai este în preajma dvs?
Nicușor Dan: „Este o persoană cu care mă consult, da.”
Cătălin Striblea: „V-ați consultat și în această chestiune?”
Nicușor Dan: „Da.”
Cătălin Striblea: Și v-a îndemnat?
Nicușor Dan: „Da.”
Context. Anunțul candidaturii lui Nicușor Dan la Cotroceni, ca independent, i-a luat prin surprindere până și pe cei mai fideli „nicușoriști”, în condițiile în care primarul general al Capitalei abia a câștigat un nou mandat și a primit un răspuns favorabil la referendumul prin care celui mai important edil al României ar urma să i se confere puteri decizionale sporite și mai mulți bani. Așteptările erau (sunt) mari în acest mandat, după patru ani în care bucureștenii au fost înțelegători, răbdători, au trecut peste disconfortul lipsei de căldură și apă caldă, apreciind în final onestitatea primarului general și efortul acestuia de a stabiliza dezastruoasa moștenire financiară de după raptul PSD - Gabriela Firea - Sorin Oprescu.
De luni seară, soarta orașului pare din nou incertă, existând, fără îndoială, chiar și riscul ca Bucureștiul să încapă pe mâinile clanului Piedone (dacă PSD ar susține, de exemplu, candidatura lui Cristian Popescu Piedone la PMB), mult mai rapace decât Firea-Voluntari-Pandele.
Sunt însă și multe voci entuziaste, gata să se alinieze și să susțină candidatura unui independent a cărui valoare umană, profesională și politică este la distanță de „ani lumină” față de oferta existentă momentan pe „piață” (unde predomină, mai ales la partidele sistemului, PSD-PNL, habarnismul, corupția, cumetria și impostura academică).
În plus, Nicușor Dan este unanim considerat ca fiind de orientare pro-occidentală, deși există aceste umbre (poate neglijabile, poate nu) în privința relației sale mai vechi cu afaceristul Matei Păun care avea cândva interese și afinități în spațiul rusesc.
Pe de altă parte, istoricul ieșean Dorin Dobrincu, figură civică proeminentă, spulberă, într-o postare pe Facebook, utopia salvatorului-independent de la Cotroceni, arătând că „nu există democrație fără partide”, fiind în plus o idee periculoasă care poate determina apariția altor „demoni”.
„Ideea că salvarea națiunii vine de la independenți, că la Cotroceni trebuie să ajungă un om din afara partidelor s-a rostogolit tot mai mult de-a lungul acestui an electoral. Pe acest val a plutit Călin Georgescu, care a susținut în repetate rânduri că nu mai este nevoie de partide, că el este cu poporul, că partidul său este poporul. De fapt, nu există democrație fără partide.
Decredibilizarea ideii de formațiune politică deschide calea pentru alți demoni. Invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale a fost prilejul unui concurs populist, caraghios și adesea narcisist de promovare a multor nume care ar merita, ar fi potrivite pentru funcția de președinte al statului. Am fi putut foarte bine să dăm anunțuri și la rubrica de mică publicitate, rezultatul ar fi fost același.
(Auto)propunerea lui Nicușor Dan se înscrie în această linie, chiar dacă multora le este greu să accepte, ținând cont doar de unele date din biografia politică a acestuia. Ideea că ar putea cineva să fie independent și să acceadă la prima funcție în stat este una nu doar proastă, ci de-a dreptul periculoasă pentru șchioapa democrație din România.
Viața noastră publică tinde să o ia razna și mai mult prin căutarea cu disperare a unui salvator. Sunt în continuare surprins de cât de mulți oameni care cunosc spațiul public susțin o asemenea idee, invocând direct inteligența fenomenală a unui personaj din această categorie și contextul schimbat, iar subliminal nevoia imperioasă a unui mesia autohton.” (Dorin Dobrincu/Facebook)