Vladimir Putin intensifică războiul, aruncând în luptă zeci de mii de soldați ruși și nord-coreeni, pentru a cuceri cât mai mult teritoriu înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă


Vladimir Putin intensifică războiul, aruncând în luptă zeci de mii de soldați ruși și nord-coreeni, pentru a cuceri cât mai mult teritoriu înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă

Aliații NATO apreciază că Vladimir Putin urmărește să recucerească teritoriile pierdute în fața Ucrainei în regiunea Kursk înainte de instalarea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă, în 20 ianuarie 2025.

O evaluare a serviciilor secrete britanice de apărare, consultată de publicația „The Telegraph”, avertizează că este probabil ca Rusia să intensifice atacurile cu drone kamikaze asupra pozițiilor ucrainene, folosind noi locuri de lansare în apropierea graniței.

În încercarea de a recâștiga controlul, Rusia a desfășurat 50.000 de soldați, inclusiv militari din Coreea de Nord, în regiunea Kursk. 

Comandantul-șef al armatei Ucrainei, Oleksandr Syrskyi (Sîrskîi), a precizat că „zeci de mii de soldați inamici din cele mai bune unități rusești” urmăresc să împingă forțele ucrainene din enclava rusă, stârnind îngrijorări cu privire la o escaladare semnificativă a războiului.

Rapoartele din presa americană sugerează că Trump a vorbit cu Putin după alegerile prezidențiale din SUA, avertizându-l pe liderul rus împotriva escaladării războiului, în special prin atragerea în conflict a trupelor nord-coreene și ajutorului militar oferit de tiranul Kim Jong-un.

Acțiunile Kremlinului pot semnala, de asemenea, o încercare de impulsiona o ofensivă de mare amploare în regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia. 

Analiștii ucraineni au remarcat că Rusia a recuperat deja aproximativ jumătate din teritoriul pe care l-a pierdut în incursiunea sa din Kursk, care a început la începutul lunii august, arată The Kyiv Independent.

Într-o demonstrație de solidaritate, premierul britanic Sir Keir Starmer s-a întâlnit la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta despre strategia de apărare a Ucrainei. 

Downing Street a confirmat că ambele națiuni colaborează strâns pentru a consolida poziția Ucrainei care se va vedea nevoită curând să înfrunte provocările aduse de cea de-a treia iarnă de război.

Diplomații occidentali avertizează că Putin ar putea acționa rapid pentru a captura teritoriul înainte ca Trump să își preia mandatul, în speranța de a-și consolida poziția în viitoarele negocieri de pace. 

În timp ce Kremlinul a negat informații despre o conversație între Trump și Putin, instituțiile de presă americane au confirmat că cei doi lideri au vorbit, Putin felicitându-l pe Trump pentru câștigarea alegerilor și numindu-l „curajos”. Convorbirea cu Putin nu a fost negată de niciun reprezentant al președintelui ales.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat cu prudență victoria lui Trump, îndemnându-l pe viitorul președinte să mențină sprijinul militar pentru Ucraina în lunile următoare.

CITEȘTE ȘI: Kievul neagă că a fost informat în prealabil despre convorbirea lui Trump cu Putin / După victoria lui Trump, Moscova și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, iar propagandiștii Kremlinului și-au bătut joc de viitoarea primă doamnă a SUA la cea mai urmărită televiziune din Rusia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.