Europarlamentara Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european și vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a extins ilegal locuința din Brașov, conform unei anchete de presă a publicației snoop.ro, confirmată ulterior și de Ministerul Culturii care a sesizat Poliția. VIDEO la finalul textului.
Jurnalistul care semnează ancheta, Cristian Andrei, atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Mînzatu nu a prezentat (încă) niciun document care să ateste legalitate construcției – o casă monument istoric naționalizată, achiziționată de la stat de politiciana pesedistă pe o sumă simbolică (17.000 de euro)– și că Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, trimite insistent scrisori la București pentru a afla amănunte despre caz.
„Au trecut 7 zile de când Snoop.ro a prezentat investigația despre casa extinsă ilegal de Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european.
Ați văzut în acest interval, a trecut ceva timp, vreun document prezentat de familia Mînzatu prin care să ateste că au construit legal în centrul municipiului Brașov? Nimic.
A făcut vreo conferință de presă în care să clarifice situația? Între timp, de la biroul Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, vin scrisori către București pentru a explica situația.
Roxana Mînzatu poate deveni vicepreședinte al Comisiei Europene, dar nu poate demonstra că nu a încălcat legea. Minunat.
Și înțelegeți de ce tv-urile ignoră subiectul de parcă totul e clar?”, scrie jurnalistul Cristian Andrei.
Minzatu va fi audiată, marți, 12 noiembrie 2024, în Parlamentul European. În calitate de comisar european, Roxana Mînzatu va ocupa cea mai înaltă poziție executivă a unui român din sistemul politic comun al UE, în această legislatură.
Context. Potrivit Snoop, casa achiziționată de familia Mînzaru avea inițial o suprafață mică, 56 mp, fiind plasată pe una dintre străzile din centrul Brașovului.
Apoi, Mînzatu a extins casa la 131 mp. Lucrările s-au realizat în perioada 2009 – 2012 și nu au respectat legea privind protejarea monumentelor istorice, a descoperit Ministerul Culturii printr-un control efectuat în 5 noiembrie, în aceeași zi în care site-ul independent de investigații Snoop a publicat situația casei și răspunsul comisarului european Mînzatu.
Înainte de publicarea investigației jurnaliștii Snoop au discutat cu Roxana Mînzatu și cu soțul acesteia. Ei au negat orice lucrare în afara legii.
Același punct de vedere a fost susținut de către comisarul european și după publicare. „Imobilul a fost declasat (n.r. – de pe lista monumentelor istorice) după ce l-am achiziționat. Nu era monument istoric”, a spus Roxana Mînzatu pentru Snoop.
„Pentru a se realiza intervenții asupra acestui imobil, era necesar un aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Brașov, chiar și în ipoteza în care corpul C nu ar fi avut regimul juridic de monument istoric, dat fiind faptul că proximitatea acestuia față de monumentul existent îl plasează în zona de protecție, caz în care avizul menționat ar fi fost de asemenea necesar. Proximitatea corpului C față de restul imobilului face obligatorie obținerea avizului Direcției Județene pentru Cultură Brașov”, se arată într-un răspuns trimis ieri de Direcția Patrimoniu Cultural.