Daniel Uncu: Tentația nucleară a Ucrainei pune NATO într-o situație fără ieșire, în fața unei ecuații cu o singură rezolvare și anume integrarea imediată a Ucrainei în Alianță


Daniel Uncu: Tentația nucleară a Ucrainei pune NATO într-o situație fără ieșire, în fața unei ecuații cu o singură rezolvare și anume integrarea imediată a Ucrainei în Alianță

Într-o analiză intitulată "tentația nucleară a Ucrainei și situația fără ieșire a NATO", intelectualul conservator Daniel Uncu - jurnalist, eseist și analist de politică externă - punctează că puterea de la Kyiv "pune NATO într-o situație fără ieșire", "în fața unei ecuații cu o singură rezolvare" și anume "integrarea imediată a Ucrainei în Alianță, pe de o parte, pentru a putea păstra sub control atât excepționala forță militară convențională de care țara vecină dispune în acest moment grație suportului occidental, cât și realul potențial nuclear al Kyivului".

Redăm în integralitate analiza realizată recent de Daniel Uncu: 

"În timpul discursului său ținut la Bruxelles pe 17 octombrie, președintele ucrainean a exprimat public, în cel mai direct mod cu putință, ceea ce mulți ucraineni cred că nu se sfiesc să rostească. Anume, că în războiul pentru supraviețuirea sa în fața invaziei ruso-sino-iraniene, Ucraina are acum de ales între tergiversata ei aderare la NATO și fabricarea de arme nucleare!

Chestiunea devine și mai presantă și cât se poate de palpabilă, în condițiile în care în teren, armata ucraineană se luptă cu unități nord-coreene și, evident, rusești ambele aparținând unor țări cu arsenale nucleare și este bombardată cu rachete și drone iraniene, Teheranul fiind numai la un pas distanță de obținerea uraniului îmbogățit (grație politicilor iresponsabile ale administrațiilor americane Obama și Biden), care să transforme țara ayatollahilor teroriști într-o putere nucleară.  

Dacă ar fi să ne luăm după tabloidul german 'Bild', care pretinde că a citat, într-un articol recent, surse guvernamentale ucrainene, anumiți oficiali de la Kiev chiar ar fi afirmat în acest context că dacă președintele ordonă, 'în câteva săptămâni putem construi o bombă nucleară'!  

Așadar, este în stare Ucraina să redevină putere nucleară?  

Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov, citat de CEPA, susține că țara sa are 'baza științifică, industrială și de materii prime' pentru a dezvolta atât arme nucleare tactice, cât și strategice.  

Având în vedere istoria Ucrainei ca parte integrantă vitală a programului nuclear sovietic, afirmațiile lui Zhdanov nu par complet fantasmagorice.  

Conform unei recente analize extrem de articulate și la care personal achiesez, 'considerente politice și economice sugerează că urmărirea unei soluții nucleare pare să nu se justifice. Dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale precum M51 a Franței costă aproximativ 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari). Israelul, o țară mult mai mică, care se confruntă cu o amenințare existențială permanentă similară din partea inamicilor săi mai puțin puternici, cheltuiește peste 1 miliard de dolari anual doar pentru susținerea arsenalului nuclear'.

Este evident după masacrul săvârșit de Hamas împotriva poporului evreu din 7 octombrie 2023, că armele nucleare nu pot asigura în mod necesar securitatea absolută a unei țări.  

În timp ce o capacitate nucleară operațională ar fi putut servi cu prisosință interesele Ucrainei, ca potențial de descurajare înainte ca agresiunea armată a Rusiei să înceapă în 2014, o ieșire în acest moment din Tratatul de Neproliferare Nucleară 'ar putea face Ucraina extrem de nepopulară și ar putea oferi aliaților săi occidentali mai puțin angajați (în susținerea Kievului -  n.red.) un motiv suplimentar pentru a-și retrage atât finanțarea, cât și alte forme de susținere', a remarcat Elena Davlikova, expert pe problemele războiului ruso-ucrainean din cadrul Center for European Policy Analysis, în analiza la care mă refer aici, publicată acum câteva zile.

Amintesc aici faptul că Ucraina a deținut al treilea arsenal nuclear din lume - după SUA și Rusia, având operaționale  220 de unități de transportoare strategice, 176 de rachete balistice intercontinentale, inclusiv 130 de tip UR-100N (SS-19 Stiletto) cu combustibil lichid (cu șase focoase fiecare) și 46 de tip RT-23UTTX (SS-24 Scalpel) cu combustibil solid (cu zece focoase fiecare). În plus, avea și 40 de bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-160.  

Dar, forța nucleară principală era formată dintr-un număr uriaș de ogive: între 1514 și 2156 de ogive nucleare strategice și între 2800 și 4200 de ogive nucleare tactice!

În atare condiții, NATO este practic pus în fața unei ecuații cu o singură rezolvare: integrarea imediată a Ucrainei în Alianță, pe de o parte, pentru a putea păstra sub control atât excepționala forță militară convențională de care țara vecină dispune în acest moment grație suportului occidental, cât și realul potențial nuclear al Kievului. Iar pe de altă parte, pentru a forța astfel Moscova să oprească invazia împotriva Ucrainei integrate nord-atlantic, dacă va vrea să NU se confrunte într-adevăr cu NATO.  

Dar, până la urmă, indiferent ce vor decide NATO și Washingtonul, nu cred că poporul ucrainean va accepta vreodată să se lase anihilat de invazia militară rusă!

Ceea ce, pune NATO într-o situație fără ieșire...!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.