Parchetul și poliția zdruncină liniștea de decenii a mega-cuibului de pile al PSD de la Vaslui / Anchete și percheziții la DGASPC Vaslui unde zeci de angajați, în frunte cu directorul Dragoș Cazacu, omul de casă al familiei Buzatu, au certificate cu diverse grade de handicap


Parchetul și poliția zdruncină liniștea de decenii a mega-cuibului de pile al PSD de la Vaslui / Anchete și percheziții la DGASPC Vaslui unde zeci de angajați, în frunte cu directorul Dragoș Cazacu, omul de casă al familiei Buzatu, au certificate cu diverse grade de handicap

Autoritățile încearcă, aparent, destructurarea uneia dintre cele mai mari afaceri de partid de pe teritoriul României: Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, instituție controlată de PSD în totalitate unde majoritatea salariaților sunt membri sau apropiați ai partidului-mafie. 

Potrivit relatărilor presei locale, poliția și Parchetul de la lângă Judecătoria Vaslui investighează, ca urmare a unor detaliate dezvăluiri de presă, situația celor peste 50 de angajați beneficiari de certificate de handicap. Printre aceștia și directorului PSD al DGASPC, Dragoș Cazacu, un individ total subordonat familiei Buzatu căreia îi datorează ascensiunea politică și profesională, deci inclusiv prezenta funcție.

PODUL a preluat AICI dezvăluirile făcute în urmă cu un an de publicația Vremea Nouă din Vaslui. 

Potrivit acestora, tatăl uneia dintre șefele din cadrul DGASPC a fost declarat nevăzător cu certificat, dizabilitatea, stabilită chiar de instituția la care lucrează fiica sa. Acesta avea inclusiv dreptul de a beneficia de un însoțitor permanent, pe lângă o mulțime de alte beneficii financiare. Numai că „nevăzătorul” Viorel Bâgu nu era chiar atât de orb din moment ce se urca în fiecare zi la volanul autoturismului. 

Anchetele de presă au avut aparent un efect terapeutic asupra domnului Bâgu, acesta recăpătându-și subit vederea și fiind scos de pe lista persoanelor cu handicap 

Poliția s-a autosesizat încă din martie anul trecut și a deschis un dosar penal, însă abia miercuri, 23 octombrie, au fost efectuate percheziții în mai multe birouri ale DGASPC, fiind ridicate mai multe documente. Polițiștii au descins și la o clinică medicală din Vaslui, unde figurau ca fiind emise mai multe documente care se regăseau în dosarele persoanelor cu handicap, asupra cărora planează suspiciunea că au fost eliberate fraudulos.

„În această cauză sunt efectuate cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, fiind cercetată modalitatea în care au fost emise certificate de încadrare în grad de handicap. Ancheta este în curs de desfășurare, fiind continuate cercetările, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate și dispunerea măsurilor legale”, au transmis organele de anchetă.

Fascinant este că, la intrarea principală în Direcția respectivă, unde lucrează atâtea persoane cu dizabilități, nu există nicio rampă de acces, ci doar o scară de beton cu vreo 8-9 trepte.

Jurnaliștii arătau că, în total, la DGASPC Vaslui – cel mai mare angajator din județul controlat de baronul PSD de peste trei decenii – cel puțin 54 dintre angajații instituției dețin certificate de încadrare în grad de handicap. 

Printre ei și directorul instituției, Dragoș Cazacu, care, deși ar suferi de mai mulți ani de o boală autoimună, a ales să-și facă dosarul de încadrare abia în 2021, după ce a fost instalat de PSD șef al DGASPC Vaslui.

„Aici m-au încurajat cei care și-au făcut astfel de certificate. Mi-au spus că nu e nimic rușinos să deții un astfel de certificat, ci e un drept de-al meu”, e explicat Cazacu, un pasionat al motocicletelor de viteză, pe care boala și suferința nu l-au împiedicat însă niciodată să-și tureze puternicul motor prin oraș.

Când Dragoș Cazacu a ajuns la DGASPC (în 2020), presa locală a adus în discuție corupția sinistră și sistemul complex de relații și pile din cadrul instituției, un control al Curții de Conturi – nesoldat cu vreo măsură ulterioară – evidențiind, prin 2015, că instituția fusese prejudiciată cu peste 500.000 de euro (2,5 milioane de lei noi) ca urmare a administrării haotice a banului public. Printre neregulile grave constatate: lucrări achitate fără a fi realizate, studii de masterat plătite în mod nelegal angajaţilor privilegiați, cazări exclusiviste în cazul deplasărilor în interes de serviciu, mii de tone de combustibil cheltuite fără justificare, bilete de transport decontate pentru persoane cu handicap decedate sau aflate în spitale etc.

În 2020, DGASPC a intrat în vizorul DNA. Printre altele, procurorii anticorupție verificau modul în care mai multe angajate ale DGASPC Vaslui ar fi încasat bani pe motiv că sunt victime ale violenței conjugale.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui este cel mai mare angajator din judeţul Vaslui, cu aproape 3000 de salariaţi, pentru care statul plăteşte lunar peste trei milioane de lei, pe locul secund în acest top figurând societatea Rulmenţi Bârlad, cu 1.500 de salariaţi.

Mai bine de un sfert dintre lucrătorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc să țină în spate piloșii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afișe ai partidelor, soțiile, frații, surorile, cumnații, verii, mamele sau tații cuiva. Sistemul pilelor a funcționat perfect atunci când a venit vorba de angajări la DGASPC. Așa a ajuns să sugă din bugetul protecției sociale lumea buna din județ. Toți politicienii care s-au perindat pe la conducerea județului și-au răsplătit cunoștintele sau muncitorii din campaniile electorale cu câte un loc de munca la DASPC, relata publicația locală stiriest.ro.

CITEȘTE ȘI: La DGASPC Vaslui până și directorul PSD are certificat de handicap / Tatăl uneia dintre șefe a condus zilnic mașina, deși instituția l-a declarat orb și i-a emis certificat

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.