VIDEO. Activistul Valeriu Nicolae s-a lămurit în sfârșit că e exact așa cum arăta, sub o ploaie de injurii, PODUL.ro încă de acum 5 ani: PLUS-ul lui Dacian Cioloș a fost creația unor securiști și pesediști acoperiți cu scopul de a distruge USR din interior / Prezenta campanie electorală îi dă de gol unul după altul


VIDEO. Activistul Valeriu Nicolae s-a lămurit în sfârșit că e exact așa cum arăta, sub o ploaie de injurii, PODUL.ro încă de acum 5 ani: PLUS-ul lui Dacian Cioloș a fost creația unor securiști și pesediști acoperiți cu scopul de a distruge USR din interior / Prezenta campanie electorală îi dă de gol unul după altul

Valeriu Nicolae a descoperit cum au stat, de fapt, lucrurile cu PLUS-ul lui Dacian Cioloș abia după cinci de ani de la valurile de injurii care au curs în ianuarie 2019 când publicația noastră a dezvăluit că formațiunea foarte îndrăgitului pe atunci fost premier tehnocrat era, de fapt, „jucăria” unor securiști. 

A fost un moment dificil pentru mica noastră redacție pentru că eram la început de drum – PODUL fusese lansat abia la 1 decembrie 2018 – și mizam puternic pe un public anticomunist, antisecurist și, firește, antipesedist, replica de atunci a liderului PLUS fiind extrem de dură și deplasată pentru o publicație independentă care încerca să-și facă loc pe piața acaparată de „presa” de propagandă. Cioloș ne-a acuzat că suntem doar un instrument al unei clase politice speriate de alternativa curată propusă de el (fostul tehnocrat de la Palatul Victoria condusese însă guvernul sub atenta îndrumare a pesedistului afiliat serviciilor Vasile Dîncu, aceeași eminență care l-a consiliat și pe George Simion într-un moment cheie al campaniei electorale din 2020).  Aveți AICI integral și articolul în care arătam cine sunt fondatorii din umbră ai PLUS. Pe scurt, istoricul Marius Oprea ne dezvăluia că partidul lui Cioloș a fost fondat de familia fostului său anchetator, din anii 1980, de la Securitate. AICI puteți citi răspunsul agresiv al lui Dacian Cioloș împotriva publicației noastre.

Valeriu Nicolae (și el parte a guvernului tehnocrat al lui Dacian Cioloș) comentează extrem de critic, într-o postare, recenta intrare a lui Liviu Iolu, fost jurnalist devenit unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Dacian Cioloș, în echipa de campanie a pesedistului Mircea Geoană. Anterior, și partenera de viață a lui Iolu, fosta jurnalistă Sanda Nicola, anunțase că a decis să se alăture staff-ului lui Geoană ca mai apoi să confirme că va candida pentru un loc în parlament (Camera Deputaților) pe listele partidului „România în acțiune” care îl susține pe fostul secretar general adjunct al NATO în cursa pentru Cotroceni. 

Gata, m-am liniștit. Liviu Iolu este și el acum parte din campania lui Mircea Geoană. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt în guvernul tehnocrat și șeful comunicării de la PLUS și apoi de la Reper din campania pentru Europarlamentare în care Reper-ul era cu spume la gâtul PSD. Iolu acum aranjează interviurile lui Mircea Geoană.

Iolu, cel care scria că PSD-ul e un „hal de partid compromis de infractori din interior."  Iolu, cel care făcea bâză de Geoană că era susținut de Vadim Tudor și că făcea opoziție la PSD cu almanahe Vanghelie.

USRPLUS a fost atacat dur și nesimțit de mâna dreapta a domnului Geoană, deputata PSD, doamna Cătăuță, la momentul în care USRPLUS era la guvernare. Geoană este cât se poate de PSD-ist și sprijinit de gașca veche de PSD-iști. Pentru ca să știi astea nu îți trebuie ditamai școli și experiență senzațională în jurnalism, cum e cazul domnului Iolu. E îndeajuns să treci prin grădiniță. 

Băi, cât de bou am putut să fiu! Cele câteva săptămâni în care am fost ,ca un idiot, membru de partid, sigur că PLUS-ul poate să aducă o schimbare ,sunt o dovadă clară de cât de nepotrivit sunt eu pentru politică. La revedere, domnule Iolu, mult succes în campanie!”, scrie Valeriu Nicolae într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Într-un comentariu la aceeași postare, activistul civic răspunde afirmativ la întrebarea unui cetățean care vrea să știe dacă cei de la PLUS-Reper erau (sunt) pesediști sub acoperire infiltrați apoi în USR (prin joncțiunea dintre USR și PLUS care a urmat alegerilor europarlamentare din 2019) pentru a-l „torpila”. Precizăm că nu susținem ideea că toți membri PLUS in corpore au avut o astfel de misiune și afiliere cu serviciile sau partide corupte, majoritatea fiind cel mai probabil cetățeni bine intenționați. Însă, unii dintre oamenii cu greutate de la PLUS și mai apoi Reper sigur se încadrează în afirmațiile lui Valeriu Nicolae și mai ales ale lui Marius Oprea.

Fost jurnalist cu o experiență de aproape două decenii în presa centrală, Liviu Iolu s-a alăturat echipei PLUS în 2019, unde s-a ocupat de comunicare și campanii electorale. A devenit apoi fost consilier în mandatul lui Dacian Cioloş în Parlamentul European. În 2020, până să ia ființă Alianța USR PLUS, Iolu era vehiculat drept candidatul PLUS pentru Primăria Iași. Iolu a fost în guvernarea lui Cioloș purtător de cuvânt al Executivului.

Interesant e că, într-un interviu pentru Adevărul, Mircea Geoană o nominalizează și pe Anca Dragu când este întrebat pe cine ar punea premier în cazul în care ar ajunge la Cotroceni. 

Anca Dragu, în prezent guvernator al Băncii Naționale a R.Moldova, a fost ministru de Finanțe în guvernul lui Cioloș, alegând ulterior să se înscrie alături de acesta în PLUS (ea a devenit ulterior senator în 2020 și mai apoi președintă a Senatului din partea Alianței USR PLUS. A demisionat din funcția de senator și din USR în decembrie 2023 pentru postul oferit în R.Moldova).

În același interviu, Geoană recunoaște că printre sfătuitorii săi se numără deputata PSD Ana-Maria Cǎtǎuțǎ și controversatul Felix Rache, fost angajat la Antena 3, devenit consilier al lui Mihai Tudose în perioada în care acesta era premierul de paie al infractorului Liviu Dragnea. 

O investigație context.ro, publicată pe 15 octombrie, dezvăluia cǎ site-ul oficial al lui Mircea Geoană, mirceageoana.ro, era deținut în 2018 de New Machiavelli Communication SRL, firma care aparținea la acea vreme Anei Maria Cătăuță.

„Cred că site-ul e administrat acum de România Renaște și acum trece direct pe numele meu. În campanie sunt alte reguli, lucrez de mulți ani de zile cu Ana", a afirmat Geoană cu privire la colaborarea cu deputata PSD.

Fostul oficial NATO susține că Ana Cătăuță nu este coordonatorul campaniei sale: „Avem o echipă extinsă, mă bucur foarte mult că în echipa noastră, inclusiv în relația cu presa, Liviu Iolu ni s-a alăturat acum și vreau să îi mulțumesc și lui, și Sandei Nicola, care ni s-a alăturat, Alina Achim. Avem mulți oameni.

Cu doamna Cătăuța în echipa extinsă ne mai sfătuim, dar separăm lucrurile; este în continuare deputat PSD, face o treabă foarte bună ca deputat de Bacău, și de asta ne respectăm diviziunea muncii și regulile care funcționează în democrația românească”. (sursa: Adevărul)

Ana-Maria Cătăuță este deputat PSD din anul 2020, iar anterior, din 2014, a lucrat la Banca Mondială. A fost managing partner în perioada 2013-2017 la New Machiavelli Communications, iar în intervalul 2006-2011 l-a consiliat pe Mircea Geoanǎ, la PSD și la cabinetul de preşedinte al Senatului.

Întrebat dacă are o colaborare cu Felix Rache, Mircea Geoană spune că nu are un rol explicit în campanie, ci doar se sfătuiește cu acesta.

„Mă văd cu el, mă sfătuiesc cu el, mi se pare unul dintre cei mai inventivi și creativi oameni pe care i-am întâlnit, suntem prieteni vechi, o știu și pe Janina, pe soția lui, am încercat să îi ajutăm când au mai fost mici probleme de sănătate. Da, mă sfătuiesc cu el, dar nu are un rol explicit în campania mea, dar da, sunt mulți oameni cu care mă sfătuiesc”, susține Geoană.

Ulterior încheierii mandatului de premier al lui Tudose, Rache s-a alăturat partidului fondat de Victor Ponta, PRO România. La alegerile locale din 2020 a obținut postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău. 

În 2023, Felix Rache a apărut în dosarul "Mitǎ la aeroport", în care se investigau fapte de corupție în legătură cu spațiile comerciale din incinta Aeroportului Otopeni.

Procurorii redau o discuție dintre doua persoane implicate, în care se face referire la posibilitatea ca Mihai Tudose sa fie premier, iar "Rache", cel mai probabil Felix Rache, să devină consilier, aspect favorabil intereselor privind prelungirea contractelor de închiriere la aeroport. Felix Rache a fost interceptat și el în dosar.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.