Utilizarea de arme chimice și executarea prizonierilor de război ucraineni. Hoardele ruse au apăsat recent pedala de accelerație în materie de încălcări ale dreptului internațional


Utilizarea de arme chimice și executarea prizonierilor de război ucraineni. Hoardele ruse au apăsat recent pedala de accelerație în materie de încălcări ale dreptului internațional

Oficialii militari ucraineni au raportat luni că forțele ruse încalcă sistematic Convenția de la Geneva, în contextul în care au crescut recent numărul execuțiilor prizonierilor de război ucraineni – ultimele execuții cunoscute având loc chiar săptămâna trecută. Totodată, oficialii ucraineni au transmis că hoardele ruse continuă să utilizeze arme chimice, încălcând Convenția privind Armele Chimice. 

În cursul zilei de vineri, în apropiere de Selydove, oraș situat în regiunea Donețk, doi prizonieri ucraineni au fost împușcați de aproape în timp ce erau imobilizați. 

Astfel de execuții săvârșite de militarii ruși au loc din ce în ce mai des, conform evaluării Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, încălcându-se Convenția de la Geneva, care interzice tratamentul inuman și execuția prizonierilor de război.  

Cu doar o zi înainte de a fi făcută publică execuția celor doi prizonieri, un blogger militar rus a postat imagini și a susținut în mod deschis că forțele ruse folosesc cloropicrin împotriva trupelor ucrainene, un pesticid care e un agent nociv pentru plămâni. 

Oficialii ucraineni au raportat anterior o utilizare tot mai frecventă a grenadelor echipate cu cloropicrin de către forțele ruse, fapt confirmat și de Departamentul de Stat al SUA pe 1 mai, anul acesta. Oficialii americani au anunțat la acel moment că forțele ruse folosesc cloropicrin și alți agenți chimici, încălcând Convenția privind Armele Chimice la care Rusia este parte semnatară.  

Caracterul sistematic al crimelor de război comise în întreaga zonă de conflict indică faptul că forțele ruse operează cu o disciplină precară. Ori comandanții ruși de pe teren nu reușesc să își împiedice trupele să se angajeze în aceste acte criminale, ori chiar le încurajează, dar oricum ar fi, nu există niciun indiciu că Rusia își trage la răspundere personalul pentru gravele încălcările raportate ale dreptului internațional. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.