În vârstă de 37 de ani, preotul a fost răpit din mașină, torturat și legat de niște pietroaie, astfel încât orice mișcare să-l sufoce și mai mult. Apoi avea să fie aruncat într-un lac de acumulare. Trupul său mutilat a fost recuperat abia pe 30 octombrie.
La un an după istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-ea în Polonia comunistă, vizită care a scos în stradă milioane de credincioși catolici, precum și în urma uriașelor greve din șantierele navale de pe coasta Mării Baltice, sindicatul liber Solidaritatea a fost legalizat de regimul totalitar, în 1980.
În acea perioadă, tânărul preot Jerzy Popiełuszko (foto jos) era vicar la biserica Sf Stanislaus Kostka din Varșovia. Pregătindu-se de grevă și fiind conștienți de consecințe, muncitorii fabricii de oțel l-au chemat pe părinte pentru a asculta mărturisiri și pentru a oficia Liturghia. Legătura cimentată în aceste condiții dramatice a dăinuit, preotul devenind un fel de capelan al muncitorilor.
Un an mai târziu, generalul Wojciech Jaruzelski – trădătorul instalat de sovietici la conducerea Poloniei – avea să declare legea marțială, scoțând în afara legii Solidaritatea. Răspunsul lui Popiełuszko a fost organizarea ajutorului caritabil pentru soțiile și copii muncitorilor încarcerați în lagăre. De asemenea, în ianuarie 1982, el a inițiat săvârșirea lunară, la biserica Sf Stanislau, a unei „Liturghii pentru Patrie”. Masele de muncitori au fost chemate să se roage pentru cei uciși, întemnițați sau făcuți dispăruți de organele de represiune comuniste și pentru restabilirea “normalității” în Polonia.
Aceste liturghii lunare au durat până la asasinarea părintelui, în 1984. De menționat că, și după asasinat, alți preoți au continuat această tradiție, în ciuda riscurilor,
Monseniorul Michael Wrenn din New York a tradus omiliile din timpul acelor Liturghii, publicându-le în 1986 sub titlul Calea Crucii Mele: Liturghiile la Varșovia.
Înainte de a-l ucide în cele mai brutale condiții, comuniștii au încercat să-l facă pe Popieluszko să renunțe, înscenându-i anchete penale pe baza unor „dovezi” plantate în apartamentul său ori exercitând presiuni asupra arhiepiscopului Glemp, pentru a-l determina să tacă. Se cuvine menționat că mulți alți preoți din generația sa, care au vorbit în apărarea turmei asuprite de comuniști, au murit în împrejurări misterioase.
În ziua de 19 octombrie, părintele Jerzy Popieluszko mergea să se roage cu catolicii în Bydgoszcz, la o distanță de 140 de mile vest de Varșovia. La întoarcere, șoferul său a fost nevoit să oprească pe drum, în acel moment preotul fiind capturat de agenți și închis în portbagajul mașinii poliției secrete. Îngijorați de dispariția sa, polonezii au așteptat zece zile cu sufletul la gură, până când trupul său a fost găsit în râul Wisa.
Martiriul lui Jerzy Popieluszko a zguduit o țară întreagă și a coagulat și mai mult solidaritatea Poloniei catolice anticomuniste, rămânân o pildă vie de curaj, mărturisire și spirit de sacrificiu pentru milioane de polonezi.
(Materialul de mai sus a fost realizat pe baza informațiilor din publicate de The Catholic World Report)