Apar informații conform cărora numărul nord-coreenilor trimiși să lupte contra Ucrainei e mult mai mare decât cel preconizat inițial


Apar informații conform cărora numărul nord-coreenilor trimiși să lupte contra Ucrainei e mult mai mare decât cel preconizat inițial

Numărul nord-coreenilor trimiși să lupte în Rusia pare să fie mai mare decât s-a estimat cu câteva zile în urmă, când a fost semnalată prezența lor pe frontul din Ucraina.  

Șeful Direcției Ucrainene de Informații din Domeniul Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat joi că aproape 11.000 de soldați de infanterie nord-coreeni se antrenează acum în estul Rusiei pentru a lupta în Ucraina.

"Ei vor fi gata (să lupte în Ucraina - n.red.) la 1 noiembrie", când vor folosi echipamente și muniții rusești, dar nu este clar unde vor merge pe front, a declarat Budanov pentru publicația TWZ. 

Serviciul de informații ucrainean dispune de date momentan doar despre faptul că primii 2600 de soldați nord-coreeni din acest val vor merge la Kursk, unde Ucraina are sub control o mică parte din teritoriul rus.  

În cursul zilei de marți, presa ucraineană a raportat că aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni fac parte din "Batalionul special Buryat", organizat în cadrul Brigăzii 11 separate de asalt aeropurtat a forțelor armate ruse, pentru a lupta în Ucraina.

Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud a confirmat, la rândul său, că au început să fie trimiși în Rusia militari din Coreea de Nord pentru a lupta pe frontul ucrainean. Sud-coreenii au precizat că cei care au ajuns deja în Rusia se află în prezent în bazele militare din Vladivostok și în alte locații precum Ussuriysk, Khabarovsk și Blagoveshchensk, și că vor fi probabil trimiși pe câmpurile de luptă după ce își vor finaliza pregătirea de adaptare. Soldații nord-coreeni desfășurați în Rusia au primit uniforme militare rusești, arme și documente de identificare falsificate, au mai declarat oficialii sud-coreeni. Afirmațiile agenției sud-coreene de informații vin la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că 10.000 de soldați nord-coreeni ar putea să se alăture rușilor în război, pe baza informațiilor furnizate de serviciile de informații, avertizând că o a treia națiune care se amestecă în ostilități ar putea transforma conflictul într-un "război mondial".

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a convocat vineri o reuniune de securitate și a declarat că comunitatea internațională trebuie să răspundă cu "toate mijloacele disponibile".  

Rusia a negat anterior utilizarea trupelor nord-coreene în război, purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, descriind afirmațiile ca fiind "o altă știre falsă" în timpul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, iar mass-media de stat din Coreea de Nord nu a comentat chestiunea.

Dar la începutul acestei săptămâni, Putin a prezentat un proiect de lege pentru ratificarea unui pact militar încheiat cu Kim, care prevede că Rusia și Coreea de Nord se vor ajuta reciproc în caz de "agresiune" împotriva uneia din cele două țări. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.