Un sfat din Texas pentru românii din Basarabia: votați pentru Europa! Iar la alegerile următoare, votați Unirea cu România!


Un sfat din Texas pentru românii din Basarabia: votați pentru Europa! Iar la alegerile următoare, votați Unirea cu România!

Alegerile de duminică, 20 octombrie, din Republica Moldova au o semnificație istorică: ar putea fi ultimele alegeri prezidențiale, alegeri decisive pentru a deschide calea unirii cu România. La următorul scrutin prezidențial, basarabenii trebuie să voteze cot la cot cu românii aflați la vest de Prut pentru unul și același președinte.

Primul pas! Basarabia este aproape pregătită de unirea cu România. Mai sunt acești ultimi pași, referendumul pentru aderarea la UE, alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare, din 2025, pentru a definitiva ruptura de Moscova.

Al doilea pas, cât mai rapid după alegeri: Unirea!

Nici un român aflat la est de Prut nu trebuie să aibă iluzii: dacă Republica Moldova rămâne un stat așa-zis „independent”, neutru, cu o armată cvasi-inexistentă, Rusia nu-și va abandona planurile de a o ocupa din nou – cel mai probabil prin instalarea unui guvern-marionetă și consolidarea prezenței militare în Transnistria.

Și trebuie să mai spunem un adevăr dureros: Uniunea Europeană a deschis negocierile cu Republica Moldova, dar șansele de aderare sunt zero. UE va ajuta masiv Moldova, dar aderare nu va fi. UE nu-și va complica situația cu un stat care are conflicte deschise la graniță – cum este cel cu Transnistria. Situația din Cipru - acceptat în UE deși este separat între partea greacă și cea turcă - a fost o excepție și nu se va repeta. Iar Rusia va face tot posibilul să mențină deschisă rana transnistreană.

Unirea cu România este singura soluție realistă pentru ca românii din Basarabia să fie cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Și, în plus, vor beneficia și de protecția NATO și a SUA.

Ultimii ani au generat un fenomen extrem de favorabil unirii: românii de la vest de Prut privesc cu mare admirație la politicienii de la Chișinău. În timp ce România este capturată de grupări infracționale care își spun „partide”, la Chișinău vedem politicieni onești, modești și dedicați serviciului public. Guvernul Recean a readus inflația sub control și menține un deficit bugetar rezonabil, exact ceea ce guvernul Ciolacu nu vrea să facă. În Republica Moldova, digitalizarea progresează în mod evident, la București sunt doar vorbe. Chișinăul ia măsuri de dreapta, privatizează și cheamă investitorii străini, puterea PSD-PNL din România îi alungă.

Dragi prieteni din Basarabia: românii aflați la vest de Prut sunt aproape sigur că ar alege ca șef de stat pe actualul președinte al Republicii Moldova. Aveți, deci, ce alege. Și, la alegerile viitoare, așa cum s-a petrecut la unirea de la 1859, poate alegem împreună un conducător, un conducător bun, cum a fost Cuza, care să conducă România Mare. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.