CCR a stabilit, sâmbătă, că lidera SOS, europarlamentara rusofilă Diana Șoșoacă, nu poate candida la cea cea mai înaltă funcție în statul român.
Fără a specula pe marginea motivelor din spatele deciziei CCR, o instituție profund politizată, este limpede că această hotărâre îi avantajează, în primul rând, pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, și George Simion, care ar putea ajunge astfel în turul doi cu voturile celor care ar fi optat pentru candidata SOS, foarte apropiată ca discurs, „patriotism”, dragoste de Rusia și agresivitate de liderul AUR. Apreciem că suntem periculos de aproape de un tur doi similar celui din 2000, între criptocomunistul Ion Iliescu și extremistul pretins patriot Corneliu Vadim Tudor.
Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, de la ora 17.00, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă pentru funcţia de preşedinte al României.
Potrvit comunicărilor ulterioare de pe siteul instituției, judecătorii au anulat decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României după ce au admis, cu 5 voturi la 2, contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa (ambii foști membri ai SOS).
„Cu majoritate de voturi, a admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, comunică CCR pe siteul oficial. Detalii AICI
Decizia este definitivă, Diana Șoșoacă neavând nicio cale de atac.
CITEȘTE ȘI: Diana Șoșoacă își cheamă susținătorii în stradă: „Dacă nu ieșiți acum, înseamnă că v-ați omorât copiii!”
Anterior, Curtea Constituţională a României a informat sâmbătă că au fost depuse șapte contestații legate de candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ludovic Orban.
Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat sâmbătă, începând cu ora 17:00, mai multe contestații privind candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor și Diana Iovanovici-Șoșoacă la funcția de președinte al României.
Diana Iovanovici-Șoșoacă are două contestații depuse pe numele său.
O sesizare inclusă pe ordinea de zi a ședinței CCR se referă la candidatura fostului lider al minerilor, Miron Cozma.
CCR are responsabilitatea de a asigura respectarea procedurilor pentru alegerea președintelui României
În conformitate cu articolul 146 litera f) din Constituție și articolele 37 și 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională are responsabilitatea de a asigura respectarea procedurilor pentru alegerea președintelui României și de a confirma rezultatele alegerilor.
Curtea Constituțională soluționează de asemenea contestațiile privind înregistrarea sau neînregistrarea candidaturilor la funcția de președinte.
Contestațiile pot fi formulate de către candidați, partide politice, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale și alegători.
Contestațiile se depun la sediul CCR și se referă la decizia Biroului Electoral Central privind admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii sau a simbolurilor electorale.
Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea acestora.
Dezbaterile se desfășoară fără notificarea părților, cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public, pe baza sesizării și a documentelor din dosar.