VIDEO. Profesorul univ. Radu Carp: „Federația Rusă nu va folosi niciodată o armă nucleară în niciun conflict, nici în cel din Ucraina, nici în altele” / Care e treaba cu mult trâmbițata schimbare a „doctrinei nucleare”


VIDEO. Profesorul univ. Radu Carp: „Federația Rusă nu va folosi niciodată o armă nucleară în niciun conflict, nici în cel din Ucraina, nici în altele” / Care e treaba cu mult trâmbițata schimbare a „doctrinei nucleare”

Într-o intervenție la TVR Moldova pe tema războiului rusesc din Ucraina, Radu Carp, analist și profesor de științe politice, a comentat ultimele evoluții și poziții publice ale beligeranților arătând că planul de pace al lui Volodimir Zelenski nu ar fi impresionat Washingtonul, dar și faptul că Rusia „nu va folosi niciodată arma nucleară”, în ciuda mult trâmbițatei modificări/actualizări a doctrinei nucleare. Analistul a explicat și de ce. (video la finalul textului, intervenția prof. Radu Carp putând fi urmărită de la minutul 34)

„În primul rând că nu știm nimic despre planul de pace al lui Volodimir Zelenski – doar cele câteva declarații ale acestuia -, iar la Washington am văzut că poziția Statelor Unite nu s-a mișcat niciun milimetru din punct de vedere politic, în sensul că SUA ajută în continuare militar Ucraina, dar atât. Nu s-a enunțat nicio inițiativă de pace, de discuții, negocieri. Am putea spune că, dacă privim partea plină a paharului, vizita în SUA a fost un succes datorită menținerii sprijinului militar, dar un eșec din punct de vedere politic pentru că nici măcar nu s-a discutat acest plan. Este evident că SUA nu sunt pregătite să meargă, deocamdată, în direcția unor discuții care să poată asigura victoria Ucrainei”, a arătat Radu Carp, profesor de științe politice la Universitatea București. 

Întrebat de ce a recurs Moscova, din nou, la retorica nucleară chiar în momentul în care Zelenski avansa un plan de pace, iar la New York se discuta și despre reforma Consiliului de Securitate al ONU, Radu Carp a precizat: 

„Pentru a ține subiectul cât mai sus pe agendă. Federația Rusă nu va folosi niciodată o armă nucleară în nici un conflict, nici în cel din Ucraina, nici în alte conflicte. Armele nucleare nu sunt făcute pentru a fi folosite ci pentru a-i descuraja pe adversari, ori această descurajare nu mai era autentică în momentul în care au fost peste 60 de amenințări cu folosirea acesteia. 

Vladimir Putin a devenit conștient de acest fapt și a vrut să spună iată facem și ceva concret: regândim această doctrină nucleară care oricum presupune ca armele nucleare tactice să poată fi folosite pe câmpul de luptă.

Înțeleg că se dorește aducerea unor modificări care să permită folosirea acestor arme împotriva unor țări care ar permite țintirea teritoriului Federației Ruse de către Ucraina. Cred că se dorește doar menținerea vie pe agendă a subiectului și nici măcar o modificare de substanță a acestei doctrine, ci doar ideea că se lucrează. Ăsta este, de fapt, mesajul Kremlinului”. 

Urmăriți intervenția profesorului Carp la TVR Moldova de la minutul 34 aproximativ:



Context mai larg despre așa-zisa „schimbare a doctrinei nucleare” a Rusiei. Ultima oară când Kremlinul a vorbit despre asta a fost duminică, 29 septembrie, Dmitri Peskov anunțând că modificările ce urmează să fie operate în privința doctrinei nucleare au fost pregătite și urmează să fie formalizate.

Cu câteva zile mai înainte, Vladimir Putin avertizase Occidentul că, în conformitate cu modificările propuse la doctrina nucleară rusă, Rusia ar putea utiliza arme nucleare dacă este lovită de rachete convenționale și ar considera orice ofensivă împotriva sa susținută de o putere nucleară drept un atac comun. „Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată ca un atac comun asupra Federației Ruse”, arăta tiranul de la Kremlin.

Modificările au fost văzute pe scară largă ca o încercare a lui Vladimir Putin de a trasa o „linie roșie” pentru SUA și aliații săi, indicând că Moscova ar lua în considerare să răspundă cu arme nucleare dacă ar permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune.

„Modificările au fost pregătite și vor fi acum formalizate”, a declarat , pe 29 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Oficialul rus a justificat modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei invocând evoluțiile situației internaționale, creșterea tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei, apropierea tot mai mare a infrastructurii NATO și implicarea tot mai mare a „puterilor nucleare” occidentale în războiul din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.