VIDEO. Apocalipsa din capul autorităților / Cum au transformat politicienii și presa o schimbare de vreme relativ normală într-o isterie națională, anunțând venirea unui ciclon care, în realitate, nici nu ar exista / Precizările unui expert în meteorologie


VIDEO. Apocalipsa din capul autorităților / Cum au transformat politicienii și presa o schimbare de vreme relativ normală într-o isterie națională, anunțând venirea unui ciclon care, în realitate, nici nu ar exista / Precizările unui expert în meteorologie

„Ciclonul” care ar fi trebuit să „măture România de la vest la est” a fost, în realitate, pentru cele mai multe zone din țară, doar un vânt puternic de toamnă însoțit de o ploaie zdravănă care a mai calmat temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. 

În București, de altfel, la scurt timp după emiterea unui mesaj Roalert bilingv înfricoșător (13:40), vântul care bătuse cu ceva forță toată dimineață s-a oprit brusc, iar ploaia care a venit a fost doar o binecuvântare răcoroasă pentru metropola toropită de căldură în ultimele patru luni. 

Isteria din ultimele zile a fost alimentată în mod constant, prin declarații și postări alarmiste pe paginile oficiale de Facebook (foto jos), de Ministerul Mediului (condus de Mircea Fechet), Apele Române și eternul Raed Arafat. A fost o situație care, până la ora redactării acestui material, seamănă la indigo cu „furtuna devastatoare” de acum câțiva ani (20 septembrie 2017) progonozată de administrația Gabrielei Firea (cu măsuri radicale – închiderea școlilor ) și care, în final, s-a dovedit doar o ploicică normală de toamnă. Aberația din 2017 a generat, în online, un potop de glume și ironii la adresa fostului primar general. De data asta, glumele au fost ceva mai reținute, probabil din respect pentru tragedia întâmplată recent în județul Galați, dar și pentru că oamenii s-au săturat, probabil, de atâtea alarme false menite să mute atenția de la incompetența autorităților pe situații apocaliptice imaginare și să detensioneze astfel nemulțumirile care se tot acumulează. 

 

Imagini de pe pagina de Facebook a Administrației Naționale „Apele Române”, instituție infestată în ultimii ani cu pile de partid

Distanța dintre răcirea normală a vremii și urgia anunțată în ultimele zile cu litere mari și semne de exclamare pe burtiere și în titluri din ziare (care au preluat pe larg declarațiile aiuristice ale unui așa-zis „expert militar în meteorologie) l-au determinat pe conferențiarul universitar dr Lucian Sfîcă, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specialist în meteorologie - „cel mai cunoscut climatologi ieșean după cum îl prezenta Libertatea într-un material recent legat de caniculă-, să contrazică public curajos isteria dezastrelor iscată și alimentată de autorități (via presă), afirmând inclusiv că „ciclonul” de care s-a tot vorbit în ultimele zile nici măcar nu există.

 

„E o găselniță pur românească”, a afirmat dr Sfîcă într-o explicație de specialitate pe care o redăm integral mai jos. 

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.

Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față. 

Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate” , a arătat conf. dr. Lucian Sfîcă, potrivit portalului Meteo Moldova. Mai multe informații și precizări din partea profesorului Lucian Sfîcă găsiți pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Afirmațiile climatologului ieșean sunt, de altfel, în concordanță cu explicațiile recente ale meteorologului Florinela Georgescu, director executiv în cadrul ANM, care atrăgea atenția că ciclonul (despre care ministrul Mircea Fechet afirma că ar urma să fie mai devastator decât ciclonul Boris), că Ashley nu s-a format încă și că, în realitate, furtunile care urmau să vină duminică sunt cauzate de ciocnirea unui val de aer cald cu un val de aer polar.

„Serviciile meteorologice din Europa de vest au stabilit o listă de nume ce vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta în sezonul rece deasupra Oceanului Atlantic și care vor influența Europa. Primul nume din această listă este Ashley, deci, la un moment dat, va exista un ciclon sau un anticiclon care se va numi Ashley. Dar acum – cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat Florinela Georgescu în urmă cu 2-3 zile. Declarațiile decente ale acesteia au fost însă estompate de isteria produsă de televiziuni și presa profund tabloidizată de dragul vizualizărilor. 

Ciclonul în versiunea Digi24:



Ciclonul și viitura la Antena 1:



Antena 3 CNN:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.