Surse Reuters: Cooperarea militară ruso-chineză capătă amploare! Rusia a demarat în secret producția de drone de atac cu rază lungă de acțiune într-o fabrică din China


Surse Reuters: Cooperarea militară ruso-chineză capătă amploare! Rusia a demarat în secret producția de drone de atac cu rază lungă de acțiune într-o fabrică din China

Rusia a demarat în secret producția de drone de atac cu rază lungă de acțiune într-o fabrică din China, pentru a le utiliza împotriva forțelor ucrainene și a obiectivelor civile din Ucraina, potrivit unor documente consultate de Reuters

Compania rusă IEMZ Kupol, o filială a corporației de stat Almaz-Antey, a dezvoltat împreună cu o serie de specialiști chinezi o dronă numită Garpiya-3 (G3) cu care a efectuat teste de zbor. Ulterior, a stabilit producția în masă a acestor drone la o fabrică din China.

Până acum China a furnizat Rusiei bunuri cu dublă utilizare, dar nu și sisteme complete de arme, potrivit lui Fabian Hinz, expert la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, astfel că producția și furnizarea de drone chinezești ar reprezenta o evoluție semnificativă a implicării Chinei în războiul din Ucraina. Atât Rusia, cât și Ucraina fac eforturi mari să își sporească producția de drone, care s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente arme în războiul din Ucraina.

Compania rusă Kupol a primit deja șapte drone militare fabricate în China, pentru teste suplimentare, inclusiv două drone G3, la sediul său din orașul rus Izhevsk, conform documentelor văzute de Reuters. Drona G3 poate acoperi aproximativ 2.000 de kilometri cu o sarcină utilă de 50 kg, spun rapoartele Kupol.

Două surse europene de informații au declarat că livrarea acestor mostre de drone către compania rusă ar reprezenta prima dovadă concretă a unor sisteme întregi de drone militare fabricate în China și furnizate Rusiei, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Autoritățile chineze au declarat însă că nu au cunoștință de existența acestui proiect și au insistat că exercită un control strict asupra exportului de produse militare, inclusiv asupra dronelor. Nici compania Kupol ori Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii referitoare la dezvăluirile făcute de Reuters. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.