Ambasadorul Ucrainei la București: Doborârea țintelor rusești deasupra Ucrainei NU ar putea fi calificată, în niciun caz, drept un angajament al României în război. Este absolut clar că agresorul rus nu trebuie să prezinte niciun risc pentru oamenii de pe teritoriul României!


Ambasadorul Ucrainei la București: Doborârea țintelor rusești deasupra Ucrainei NU ar putea fi calificată, în niciun caz, drept un angajament al României în război. Este absolut clar că agresorul rus nu trebuie să prezinte niciun risc pentru oamenii de pe teritoriul României!

Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a subliniat vineri, pe parcursul unei conferințe de presă, că în cazul în care România și Polonia vor lua decizia de a doborî dronele și rachetele rusești înainte de a intra în spațiul lor aerian, respectiv de a le elimina deasupra Ucrainei, asta va contribui la sporirea securității pentru toate părțile implicate. 

CITIȚI ȘI: Ministrul de Externe al Ucrainei, la București: "Rog partenerii noștri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele și rachetele rusești în apropiere de spațiul aerian românesc. Aceste rachete și drone trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina și pot fi extrem de periculoase!". Discursul complet susținut de înaltul oficial ucrainean

Ihor Prokopchuk a explicat că un asemenea demers, de natură defensivă, este complet legitim, fiind absolut clar că "agresorul rus nu trebuie să prezinte niciun risc pentru oamenii de pe teritoriul României sau Poloniei".

"Subiectul securității, al atacurilor rusești a reprezentat cu siguranță o temă de discuție sub diferite forme, inclusiv pe parcursul celei mai recente vizite (a ministrului ucrainean de Externe la București - n.red.). Și ceea ce vedem, ceea ce vedeți la rândul vostru este că rachetele și dronele rusești reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru orașele din Ucraina, ci și pentru țările învecinate cu Ucraina. Și am observat numeroase astfel de exemple (de ținte rusești care au violat spațiul aerian românesc, respectiv polonez - n.red.). 

Părerea noastră este că ar fi în interesul securității noastre, a tuturor, să facem posibil ca țările învecinate să doboare astfel de ținte deasupra Ucrainei. Acest lucru va fi mai eficient în termeni defensivi și va contribui la eliminarea oricăror alte riscuri care pot apărea atunci când astfel de ținte sunt doborâte exact peste teritoriul unei anumite țări (precum România - n.red.), deoarece multe dintre riscuri nu apar dintr-o lovitură directă, ci și din fragmentele care cad atunci când o rachetă sau o dronă a fost eliminată.

O facem oricum pe teritoriul nostru (eliminarea țintelor rusești - n.red.), dar totodată sugerăm că ar fi o modalitate eficientă dacă astfel de ținte sunt doborâte de statele vecine în spațiul aerian ucrainean la o anumită distanță stabilită. 

Nu considerăm că asta ar putea fi calificat, în niciun caz, drept un angajament în război. Este absolut clar că agresorul rus nu trebuie să prezinte niciun risc pentru oamenii de pe teritoriul României sau Poloniei. Și e cu totul legitim să spunem că 'de acum înainte, pentru că ați provocat astfel de riscuri, rachetele și dronele voastre vor fi doborâte dacă apar la o anumită distanță stabilită'. Acest lucru este în întregime legitim în termeni defensivi. Această discuție e în desfășurare. Vedem argumente în favoarea unui asemenea demers, le punem pe masă, dar înțelegem că aceasta este o discuție internă în cadrul NATO pe subiectul în cauză și trebuie să se ajungă la o viziune comună. Dar, din nou, asta ar întări securitatea de-a lungul granițelor și asta ne va ajuta de asemenea să apărăm oamenii de pe teritoriul nostru", a punctat Ihor Prokopchuk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.