Turcia continuă să exercite presiuni asupra Rusiei: Ucraina e o țară-soră din punct de vedere istoric. Negocierile de pace trebuie să asigure respectarea intereselor legitime ale poporului ucrainean!


Turcia continuă să exercite presiuni asupra Rusiei: Ucraina e o țară-soră din punct de vedere istoric. Negocierile de pace trebuie să asigure respectarea intereselor legitime ale poporului ucrainean!

Turcia vrea să pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil și propune în acest sens utilizarea unor negocieri de pace care să țină cont de interesele Ucrainei, a declarat recent Basat Ozturk, director general pentru Securitate Internațională în cadrul Ministerul de Externe al Turciei. 

Ozturk a subliniat că Turcia sprijină Ucraina "fără ezitare", deoarece este "un vecin, o țară-soră din punct de vedere istoric". Totodată, oficialul turc a ținut să evidențieze că sprijinul pentru Ucraina nu are legătură doar cu problema tătarilor din Crimeea, care s-au confruntat sistematic cu opresiunea rusă. 

"Considerăm că toți oamenii din Ucraina sunt surorile și frații noștri. De aceea îi susțin cu adevărat din toată inima", a afirmat Ozturk. 

Conform celor spuse de Ozturk, Turcia nu vrea ca războiul ruso-ucrainean să se prelungească. Pe de altă parte, oficialul turc a reliefat că asta nu înseamnă că Ucraina ar trebui să se predea.

"Niciun război nu a durat pentru totdeauna. În ceea ce privește încheierea păcii după acest război, trebuie respectate și interesele legitime, respectiv legale ale poporului ucrainean", a conchis Ozturk. (sursa: holosameryky.com)

Declarațiile făcute de Ozturk vin la câteva zile după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce presupune ca Rusia să returneze inclusiv Crimeea, peninsulă pe care a anexat-o ilegal în anul 2014.

MAI MULTE DETALII: Erdogan îi cere dictatorului rus Vladimir Putin să returneze Ucrainei peninsula Crimeea: "Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei e neclintit!"

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.