VIDEO Lanț de explozii în Liban: sute de membri ai grupării teroriste Hezbollah au suferit răni serioase după ce le-au sărit în aer pagerele! "A fost cea mai mare breșă de securitate"


  • ACP
  • Sep 17, 2024 17:12
  • 571
VIDEO Lanț de explozii în Liban: sute de membri ai grupării teroriste Hezbollah au suferit răni serioase după ce le-au sărit în aer pagerele! "A fost cea mai mare breșă de securitate"

Sute de membri ai grupării teroriste libaneze Hezbollah au fost răniți serios în sudul Libanului și în capitala Beirut, în cursul zilei de marți, atunci când pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat, conform rapoartelor furnizate de canalele mass-media arabe și israeliene, care prezintă date diferite în prezent privind numărul persoanelor rănite. 


Chiar și ambasadorul iranian Mojtaba Amani ar fi fost rănit în urma unei astfel de explozii, fiind transferat la unul din spitalele din Beirut. Au existat informații potrivit cărora alți doi membri ai personalului ambasadei iraniene din Beirut au fost, la rândul lor, răniți.

Un jurnalist Reuters a văzut 10 membri Hezbollah sângerând din cauza rănilor în suburbia sudică a Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh. Jurnalistul Reuters a observat totodată ambulanțele grăbindu-se prin suburbiile sudice ale capitalei Beirut, pe fondul panicii generalizate. Rezidenții au declarat că se mai auzeau explozii chiar și la 30 de minute după exploziile inițiale. Ministerul Sănătății din Liban a îndemnat personalul medical să se îndrepte spre spitale, potrivit canalului media arab NBN.

O sursă de securitate libaneză de rang înalt a declarat pentru canalul saudit de știri Al-Hadath că Israelul s-a infiltrat în sistemul de comunicații al dispozitivelor individuale și le-a detonat. 

Un oficial Hezbollah citat de Wall Street Journal (WSJ) a spus că sute de membri aveau astfel de dispozitive și a speculat că un virus tip malware ar fi putut provoca încălzirea și explozia dispozitivului. Același oficial citat de WSJ a raportat că unii oameni au simțit că pagerul se încălzește și l-au aruncat înainte că acesta să explodeze. În plus, unii oficiali Hezbollah au menționat pentru WSJ că numărul victimelor crește prea repede pentru a putea fi cunoscut. Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial Hezbollah a zis că detonarea pagerelor a fost "cea mai mare breșă de securitate" la care grupul a fost supus în aproape un an de război cu Israelul. Potrivit Al-Hadath, IDF a detonat de la distanță dispozitivele de comunicare folosind tehnologii avansate. Pagerele detonate erau cel mai nou model adus de Hezbollah, au declarat pentru Reuters surse din domeniul securității.

Până în acest moment, Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozii. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.